DAY OF THE DEAD (2008)

DAY OF THE DEAD - 2008

Titel: DAY OF THE DEAD
Genre: Skräck, Zombies
Regissör: Steve Miner
Skådespelare:

 • Mena Suvari
 • Nick Cannon
 • Ving Rhames
 • Michael Welch
 • AnnaLynne McCord

Produktionsår: 2008
Förpackning: 2 DVD Keep Case med slipcase
Speltid: 1 tim 22 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Isländska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • DAY OF THE DEAD (1985)

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 3 387010 014829
Skribent: Ramona Mattisson

 

 

HANDLING
I en liten småstad i Colorado sätter militären utan vidare upp vägspärrar som gör att ingen kan komma in i eller ut ur samhället. Samtidigt vägrar de att lämna ut någon information till invånarna om varför de gör detta. Kopral Sarah Browman är i tjänst, men hon får inte heller reda på orsaken till karantän utan hennes överordnade säger åt henne att lyda order, vilket underförstått betyder att hon inte ska ställa några frågor. Då Sarah kommer från staden i fråga så beslutar hon sig för att besöka sin familj som hon inte sett på länge och tar med sig en underordnad kille som kallas för Bud. De fattar ett visst tycke för varandra och utbyter förtroligheter som de inte känner att de kan prata högt om inom militären; nämligen att hon går omkring med ett vapen utan kulor och att han är vegetarian av etiska skäl. Väl framme så kommer Sarah på sin lillebror med en tjej nere i soffan i vardagsrummet, medan mamman ligger sjuk uppe i sin säng på ovanvåningen. Några förebråelser senare så tas den sjuka mamman till sjukhuset. Väntrummet visar sig vara överbefolkat av hängiga, hostande och näsblödande patienter och hux flux utbryter ett storartat tumult där det krävs snabbhet för att överleva zombieepidemin…

 

AUDIO / VIDEO
Bilden är av bra kvalité och visas i anamorfisk 16:9 Widescreen. Ljudet presenteras i Dolby Digital 5.1 och är riktigt bra. Filmmusiken är inte speciellt anmärkningsvärd, men bra filmmusik ska man heller inte lägga märke till vilket man alltså inte gör i det här fallet. Så kvalitémässigt fungerar ljud och bild hur bra som helst, vilket är ett starkt plus då filmen svischar förbi i en hög actionhastighet när väl zombieattackerna har satt igång. Vid ett tillfälle när zombieviruset bryter ut hos en person så får man följa omloppet innuti kroppen genom digitala animeringar, ett inslag som funkar fint ihop till resten av filmen. Kameramannen har gjort ett gediget arbete genom att olika vinklar och beskärningar utnyttjas för att skapa en intressant bild och det används en skakig handkamera för att exempelvis markera när någon springer. Ibland får man dock lite väl mycket dokumentärfilmsvibbar och det hade varit skönare för ögat om kameran inte var så ostadig. Titeln till trots så utspelar sig den största delen av DAY OF THE DEAD vid kvällningen eller natten, när elen såklart blivit utslagen, så det är en mörk film och det är lite synd då det gör att man inte ser alla schyssta zombiesminkningar lika tydligt.

 

EXTRAMATERIAL
Som extramaterial ingår en skiva med George A. Romeros originalversion av DAY OF THE DEAD, vilket är lite smått fantastiskt eftersom det ju innebär att man har två filmer i en. Förutom att den fysiska skivan har en annan layout så är det exakt samma version som finns med i Triology of the Dead-boxen. Detta innebär i sin tur att det finns extramaterial till originalfilmen, men då den här recension inte handlar om den filmen så kommer jag inte att gå in något djupare på det.

Till den nya version av DAY OF THE DEAD finns det däremot inget extramaterial alls, vilket känns lite futtigt. Det hade inte varit för mycket begärt att ha med en trailer och det skulle även vara kul om det funnits någon intervju med regissören Steve Miner där han berättade om sitt förhållningsätt till George A. Romero.

 

SAMMANFATTNING
Eftersom att jag har sett nyinspelningen av DAWN OF THE DEAD från 2004 och tyckte att den var ruskigt bra så hade jag skyhöga förväntningar på denna, vilket var ett stort misstag. Skådespelaren Ving Rhames spelar en officer och det kan vara kul att veta att han även var med i DAWN OF THE DEAD från 2004, vilket gör att man vilseledande kan få uppfattningen att det här är en ren uppföljare, men så är det alltså inte. DAY OF THE DEAD är enligt mitt tycke inte så speciellt bra och det känns inte okej gentemot Romero att den drar fördel av hans namn för att kunna sälja. Filmen borde släppts under ett annat namn på grund av bristen på likheter och att det inte går att gissa sig till att det skulle vara en remake, förlåt, jag menar reboot.

Eftersom att filmen från 1985 finns med som bonus så valde jag att titta på den (se om alltså, för jag har såklart sett den innan) direkt innan jag såg den nya versionen så att jag skulle kunna jämföra lite bättre, men det finns knappt några likheter mer än en enda snodd scen. Konceptet och handlingen är i sig totalt olik då 1985 års version handlar om vad som händer efter att katastrofen med zombieepedemi är ett faktum och det bara finns ett fåtal människor kvar, medan den nya versionen börjar från början och handlar om uppkomsten av en epedemi. Det är i sig inget fel på att det görs nya filmer där en zombiesmitta tar skott, titta bara på REC, men den här filmer har mycket som man kan klaga på mer än bristen på att vara nyskapande. Först och främst så är skådespelartalangerna inte så mycket att hurra för. Mena Suvari som tidigare varit med i AMERICAN PIE och AMERICAN BEUTY samt tv-serien SIX FEET UNDER, spelar Sarah Browman och är inte speciellt övertygande i rollen som militär med auktoritet och många av rollerna känns överspelade. Det görs några små försök till att ha med lite humor i filmen, som med radioreporten som säger lite bitska kommentarer till militären, men det framanar inga skratt och känns plågsamt att bevittna. Vad som dock känns som det mest katastrofala i den här filmen är hur zombierna framställs. I den här punkten är jag mycket konservativ för zombies ska inte skutta omkring och klättra i väggar och tak som några amfetamintjackande apor, utan de bör vara l-å-n-g-s-a-m-m-a så att det finns lite befog när man uttrycker sig att man känner sig som en zombie när man är lite sliten eller bakfull. Känslan förstörs totalt av att zombierna är så energiska så att man bara vill stänga av filmen. Utöver den övermänskliga snabbheten så är zombierna inte så trögtänkta eller lättlurade som de brukar framställas, vilket gör att man tycker att mänskligheten inte borde ha någon chans mot superzombierna utan att filmen tar slut rätt snabbt. Ja, som sagt, det kan man ju tycka… En annan grej som var som en nagel i ögat var framställandet av den zombiesmittandet vegetariankillen som i kontrast till alla hyperaktiva zombier blev loj som ett kolli och totalt ointresserad av att hugga efter människokött. Det känns inte logiskt! Ett sådant ställningstagande borde inte sitta i som en instinkt om man tänker på hur mammor börjar sukta efter att tugga på sina barn vilket de förhoppningsvis inte längtade efter när de var vanliga människor. Att det finns en zombie som det går att kommunicera med är förresten också en referens till originalet.

I den första filmen så är konflikten mellan sjukvården och militären ett tema vilket går igen i den här filmen, men då man var på doktorernas sida 1985 så står man på militärens sida år 2008 då sjukvården representeras av en självisk doktor som enbart tänker på att rädda sig själv. Det här temat hade varit intressant om det hade kunnat bli djupare utvecklat för att se om regissören egentligen har någon inbäddad samhällskritik.

DAY OF THE DEAD är en zombiefilm som rider på vågen av de klassiska zombierullarna för att sedan skildra vad baksidetexten av fodralet kallar för 2000-talets nya typ av zombier (hilfe!). Det finns väl lite positivt också, exempelvis så lämnas det inga luckor i handlingen, så man behöver inte fundera på den efteråt. För den som gillar action och slafsiga detaljer så kan DAY OF THE DEAD bjuda på en del snaskiga scener, bland annat när kaptenen äter upp sitt egna öga, vilket var jätteäckligt kräkframkallande. Det bästa med den här utgåvan är att originalfilmen finns med på en egen skiva och eftersom att jag föredrar Romeros version så tycker jag att man kan vända på det och säga att det snarare är nyversionen som är en del av extramaterialet än tvärtom. Regissören Steve Miner har tidigare gjort FREDAGEN DEN 13:E DEL 2 och 3, samt HALLOWEEN: H20. Han har förvisso även gjort egna filmer som WARLOCK och LAKE PLACID, och det är kanske snarare det han borde koncentrera sig på, istället för nyinspelningar och uppföljare på klassiska skräckfilmer.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett DAY OF THE DEAD – 2008:

 • Zombies är inte hjärndöda!
 • Vegetarianer är ofarliga!
 • Zombies kan klättra i väggar och tak!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Snygga sätt att döda zombier på!
 • En äcklig scen med ett öga som äts upp!
 • Zombie som jagar militärer i lufttrummorna!

 

”Se upp! Zombies on ectasy!”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 3/ 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

DAY OF THE DEAD - 2008

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: