ARMY OF DARKNESS (EVIL DEAD 3)

ARMY OF DARKNESS

Titel: ARMY OF DARKNESS
Genre: Skräck, Komedi
Regissör: Sam Raimi
Skådespelare:

 • Bruce Campbell
 • Embeth Davidtz
 • Bridget Fonda

Produktionsår: 1993
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 25 minuter
Textning:

 • Svenska

Tal: Franska
Extramaterial:

 • Njutafilms Trailershow
 • Borttagna Scener
 • Biografier
 • Trivia

Distributör: Studio S Entertainment
Butik: SubDVD
UPC-kod: 7350036721138
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Ash historia sträcker sig längre bak än i historien i ARMY OF DARKNESS. Det är den tredje filmen i serien men börjar med att Ash hamnar i det medeltida England efter han sögs in ett stort svart hål i film i Evil Dead 2 slutminuter.
Efter att ha slagit sig ur Kung Arthurs kedjor genom att använda sina klassiska vapen, hagelbössan och motorsågen, så gör han deal med borgens trollkarl som innebär att han ska ta sig till det fördömda landet och återta den beryktade ”Necronomicon”. Enligt rykten ska den kunna skicka honom hem igen. Men nonchalant och arrogant som han är så struntar han i trollkarlens instruktioner hur han ska gå till väga och råkar på så sätt återuppväcker en armé med skelett ledda av ingen mindre än hans egen klon som nu är på marsch mot den som har boken i sin ägo.
Ash måste nu rannsaka sig själv, ska han åka hem eller ska han stanna och städa upp oredan han har orsakat?

 

AUDIO / VIDEO
Till det tekniska då, bilden visas i det klassiska Anamorfisk Widescreen, 1.85:1 och övergången från video till dvd har gjorts bra för bilden ser fortfarande väldigt bra ut. Det som man kan vara lite kritisk till är att filmens effekter varierar väldigt mycket i kvalité vissa saker är oerhört billigt och inte särskilt välgjorda medan vissa effekter är till och med i dagens mått väldigt bra. T.ex. när Ash klonas eller när miniversionerna av honom går amok. Men eftersom det just denna film det är så är detta helt förlåtet. Debatten om att kultfilmer kommer undan med mer saker än andra filmer är dock en debatt som jag överlåter till någon annan att ta.
Den klassiska åkningen föreställandes monstret i skogen förekommer även i den tredje filmen och förknippas nästan lika mycket med filmerna som Ash gör.

Ljudet i filmen kommer med Dolby Digital 5.1 som inte går att ändra på till något annat så för den som sitter med ett surroundsystem som är fetare än så får nöja sig med att inte kunna använda sin anläggning till max.
Rent ljudmässigt så är det stämningsfull musik kombinerat med mäktiga ljudinslag, exv. när Ash skjuter med sin hagelbössa. Även här har övergången från video till dvd sköts väldigt bra.

 

EXTRAMATERIAL
Denna DVD-utgåva är fullsmockad med grymt extramaterial. Vi börjar med lite lättsamma trailers från andra filmer från Studio S samt trailern för ARMY OF DARKNESS för att sedan följa upp med Sam Raimis och Bruce Campbells biografier.
Det är nu det börjar bli lite mer intressant för man har även lagt till en trivia om filmen som åtminstone jag tycker är både intressant och underhållande.
Som grädde på moset så har utgivarna slängt med bortklippta scener vilka innehåller bland annat en alternativ inledning.

 

SAMMANFATTNING
ARMY OF DARKNESS är som sagt den tredje och än så länge sista delen i Ash äventyr och är enligt min mening en väldigt bra uppföljare. Bruce Campbell är lika grym som alltid och levererar oneliner efter oneliner som ingen annan hade kunnat. Jag förstår inte hur killen inte kunnat få stora skådespelarroller.
Nog pratat om Bruce, vi vet alla att han är kung när det kommer till att agera i en B-film.
Filmen i sig tycker jag är helt fantastisk om än lite annorlunda än de två övriga filmer då den innehåller betydligt mer komiska inslag. Enligt min mening skulle man kunna säga att den humoristiska nivån i de tre filmerna ökar för varje film. Nu säger jag inte att det är något fel med detta, jag har legat dubbelvikt vid flera tillfällen när jag sett denna underbara film men för den som vill skrämd så är nog inte detta rätt film även om de som är lite yngre kan tycka att vissa saker i filmen ter sig lite läskiga.
När det kommer till filmens effekter så är det precis som jag skriver under Audio/Video att kvalitén varierar väldigt mycket men jag tycker att det är bara en del av filmens charm och de lätt överdrivna mängderna blod hör filmen till.
Trots att det är EVIL DEAD 3 vi pratar om så kan jag inte enbart rosa filmen. Den har sina dåliga sidor också och det som jag stör mig mest på, som jag även finner irriterande i EVIL DEAD 2 är att storyn i inledningsscenen där man får se hur han hamnade där han är faktiskt inte stämmer överens med vad som hände i EVIL DEAD 2. Om man dock läser trivian så står det förklarat att Raimi inte ville ha med någon flashback alls utan att det var Universal som krävde det då man ansåg att det var nödvändigt för att återanknyta till de två tidigare filmerna. Om det sedan var lathet, hämnd eller någon annan anledning som gjorde att det blev så, i min mening, dåligt gjort går det bara att spekulera i.

ARMY OF DARKNESS är inte enbart riddare, monster och grymma oneliners, det finns även starka värderingar i filmen nämligen att göra vad som är rätt och inte bara tänka på sig själv.

Mannen som ligger bakom ARMY OF DARKNESS är, som alla skräckfilmsälskare borde känna till, ingen mindre än Sam Raimi. För den som inte är så insatt i vem denna ikon är så är det han som ligger bakom den kultförklarade b-skräckistrilogin EVIL DEAD, EVIL DEAD 2 samt filmen som recensionen handlar om, EVIL DEAD 3: ARMY OF DARKNESS.
Det stannade dock inte där för honom utan han har även gjort sig ett stort namn i Hollywood då han fick uppdraget att regissera SPINDELMANNEN-filmerna med Tobey Maguire i titelrollen för att tidigare i år gå tillbaka till det han blev känd för i form av DRAG ME TO HELL. De närmaste åren kommer han ha fullt upp med filmer som WARCRAFT – THE MOVIE, SPIDERMAN 4 samt en ny EVIL DEAD-film.
Om det är någon som mindre behöver presenteras än Sam Raimi så är det den nog ännu mer kultförklarade Bruce Campbell som axlar rollen som Ash, mannen med motorsåg istället för ena handen. Campbell har synts i en mängd både stora filmer som SPIDERMAN 1-3, LADYKILLERS och i lite mer smala filmer som den fullkompligt lysande BUBBA HO-TEP.
I dagsläget kan man se honom i actionserien BURN NOTICE och actionkomedi MY NAME IS BRUCE där han spelar sig själv som avdankad skådis.
Campbells kvinnliga motspelerska är ingen mindre än Embeth Davidtz som även hon inte har legat på latsidan efter ARMY OF DARKNESS. Man har under åren som följde kunnat se henne i filmer som SCHINDLERS LIST, MATILDA och BRIDGET JONES DAGBOK.
I dagsläget har hon en återkommande roll i David Duchovnys succéserie CALIFORNICATION.
Bridget Fonda som har rollen som Ashs flickvän är mest känd som dottern till Hollywoodgiganten Peter Fonda men har synts i en rad stora filmer som Tarantinos JACKIE BROWN, KISS OF THE DRAGON med Jet Li, och GUDFADERN del 3.

 

Sam Raimis trilogi ligger i en helt egen klass och jag har inte sett något som skulle likna ARMY OF DARKNESS. Om man däremot gillar den så måste man helt enkelt se både EVIL DEAD och EVIL DEAD 2. Jag har även hört ryktesväg att Raimis senaste skapelse DRAG ME TO HELL ska ligga i samma klass även den.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett ARMY OF DARKNESS:

 • ”cheese”-iga raggningsrepliker funkar på medeltidsbrudar!
 • En medeltida smed kan laga en bilmotor!
 • Motorsåg och hagelbössa är jävligt häftigt!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Bruce Campbell i sitt esse!
 • En pelare med blod!
 • En grande finale sällan skådad!

 

”Han kom till en försvunnen tid full av magi och ridderlighet med motorsåg, hagelbössa och ett dåligt humör”

 

Ett STORT tack till Studio S Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 5 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

ARMY OF DARKNESS

Ett svar till “ARMY OF DARKNESS (EVIL DEAD 3)”

 1. Tihi. Bruce… han är så förtjusande! Annars en trevlig och informativ recension, då jag såg ED2 rätt nyligen kanske man skulle ta och… se den här… (i vilken DVD då kan man fråga sig då min är trasig). Ja ja. Liked it! Hoppas recensionerna rullar på i god takt nu som förr i tiden (förslagsvis kunde jag ju föregå med gott exempel genom att skriva klart min halvfärdiga av just Bubba Ho-Tep)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: