THE CHILDREN

THE CHILDREN

Titel: THE CHILDREN
Genre: Skräck, Rysare
Regissör: Tom Shankland
Skådespelare:

 • Hannah Tointon
 • Eva Birthistle
 • Rachel Shelley

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 21 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Isländska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget 😦

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019709917
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Elaine och Jonnah har tagit med sina två barn och den mindre glada tonåringen Casey till Elaines syster Chloe och hennes familj för att fira nyåret i deras stora hus mitt ute i skogen. (Redan här är det dömt att något ska gå fel). Nyårsfirandet börjar och allt är mer eller mindre frid och fröjd, kusinerna leker med varandra i snön, paren snackar skit om varandra och Casey är bitter över att missa en stor nyårsfest. ”Friden” varar dock inte länge till för en efter en börjar barnen säga att de känner sig sjuka och i en tragisk och blodig olycka lekandes i snön omkommer Robbie, Chloes man. Men var det verkligen en olyckliga? Är händelserna runtomkring olyckan mer än bara tillfälligheter?

Allt eftersom tiden går börjar de små, söta och oskyldiga barnen bete sig mer och mer konstiga och framförallt mer och mer våldsamma. Det glada nyårsfirandet försvinner snabbt och kampen för överlevnad tar snabbt över främst Caseys prioriteringar då barnens föräldrar snarare tror att deras små söta oskyldiga barn aldrig skulle kunna göra något sådant.

 

AUDIO / VIDEO
Vi börjar med det tekniska, bilden visas i klassiskt 16:9 Anamorphic Widescreen och ljudet spelas upp i antingen 5.1 Dolby Digital eller 5.1 DTS. För oss som inte har ett surround system så är det den vanliga omvandlingen som görs i högtalarna som gäller.
Man har inte använt sig av särskilt mycket musik i filmen, istället är det oftast en eller några få toner som ligger på en längre stund under de spännande partierna.
Det finns dock en melodi som återkommer flera gånger i filmen, bland annat i dvd-menyn. Melodin tycker jag är väldigt passande till filmen då den i sammanhanget känns aningen kuslig men även lite barnslig med xylofonslingan som ligger på.

 

EXTRAMATERIAL
Inget 😦 Dålig stil Noble!!

 

SAMMANFATTNING
När jag fick filmen och läste att det var en brittisk skräckfilm med småbarn som löper amok så blev jag helt lyrisk. Det var ett perfekt recept på vad jag hoppades skulle bli en riktigt läskig upplevelse. Resultat blev helt ok, barnen är riktigt obehagliga och så fort de dyker upp i bild så flyger benen upp i soffan. Att den även skulle vara så blodig som den var förväntade jag mig inte, för det är förvånansvärt brutala saker som barnen gör.

Det som dock gjorde mig lite besviken var att den inte var så läskig som jag trodde. Det är lite farligt att ha höga förväntningar för THE CILDREN är en väldigt bra film men jag trodde att jag skulle bli mer skrämd än jag blev. En orsak till detta tror jag beror på att hela filmen utspelar sig i dagsljus. Det är mycket svårare att skapa en läskig känsla i en film utan att det är mörkt då mörkret skapar en ovisshet.
Det man istället spelar väldigt mycket på att barnen helt plötsligt bara dyker upp med en blandning av att de ser bleka ut och är täckta i blod och att man hela tiden vet att så fort barnen dyker upp så kommer någonting hemskt att hända. Idén fungerar väldigt bra, men jag är säker på att om det varit mörkt ute så hade det blivit ännu läskigare. Det är synd att det inte finns något extramaterial på utgåvan för det hade varit väldigt intressant att höra vad regissören hade för baktanke med det hela.
Det enda som jag egentligen störde mig lite på när filmen var över var att en förklaring till barnens ändring i beteende fattades helt. Men så här i efterhand efter en massa analyserande och tänkande medan jag skrivit på recensionen så skulle jag säga att hela detta koncept i THE CHILDREN är riktigt bra då det kräver lite mer eftertanke hos tittaren att försöka komma på egna orsaker.
Utan att berätta för mycket så måste jag bara säga att slutscenen är helt oväntad och det blev åtminstone för mig en väldig oj-känsla. Stort plus för detta för det är inte ofta det händer när jag kollar på skräckfilm.
Som sista tillägg måste jag säga att åtminstone jag kände mig aningen grym då jag under filmer satt och hejjade på och vid vissa tillfällen skrattade när barnen gick sin undergång till mötes.

Regissören bakom THE CHILDREN är britten Tom Shankland, som även varit med och skrivit manuset till filmen. THE CHILDREN är hans andra långfilm efter thrillern W DELTA Z. Innan dess hade han endast regisserat diverse serie avsnitt av bland annat JERICHO och CLOCKING BONES samt en av tv-filmerna om Agatha Christies Miss Marple.
Filmens ena huvudroll spelas av 22-åriga Hannah Tointon som spelar äldsta dottern Casey. Hannah gjorde sin debut i den brittiska serien STAR och har sedan dess haft återkommande roller i ett flertal olika serier, som exempelvis DREAM TEAM, KERCHING och HOLLYOAKS. THE CHILDREN är hennes långfilmsdebut.

Filmens andra huvudroll är Cloeys mamma Elaine som spelas av Eva Birthistle. Eva har spelat med i en lång rad tv-filmer, spelfilmer och tv-serier sedan hennes debut 1983. Kändast på meritlistan är BLOODY SUNDAY, AE FOND KISS och BREAKFAST ON PLUTO. I rollen som Elaines syster Chloe hittar vi den kändaste i skådespelarensemblen, nämligen Rachel Shelley som gjorde sin skådespelardebut 1994 i tv-filmen ROYCE med Jim Belushi i huvudrollen. Hon har spelat med i ett flertal tv-filmer men det är bland serierna som hon har gjort sig ett namn. Hon har haft återkommande roller i ADVENTURES OF ROBIN HOOD, GHOST WHISPERER och spelar en av huvudrollerna i den omtalade L-WORD.

När det kommer till filmer som liknar THE CHILDREN så kan jag inte komma på någon som direkt påminner om den. Filmer med obehagliga barn finns det däremot gott om. Exempelvis hemska EDEN LAKE eller CHILDREN OF THE CORN.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett THE CHILDREN:

 • Lita aldrig på barn som ser läskiga ut!
 • Vissa ska helt enkelt bara ha det (Jonah känn dig träffad)!
 • Modersinstinkter är lite för mycket ibland!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • William Howes som ”bakom flötet”-ungen Paulie, läskigare och mer irriterande unge får man leta efter!
 • Resten av ungarna som verkligen kan skrämma upp en!
 • Se en 4-åring köra en penna i ögat på sin mamma!

 

”De är små, de är söta men de är fanemej inte oskyldiga”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

THE CHILDREN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: