VENOM

VENOM

Titel: VENOM
Genre: Skräck
Regissör: Jim Gillespie
Skådespelare:

 • Agnes Bruckner
 • Jonathan Jackson
 • Rick Cramer

Produktionsår: 2005
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 25 minuter
Textning:
TEXTNING…..:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska
 • Engelska
 • Franska
 • Italienska
 • Tyska
 • Spanska
 • Irländska
 • Grekiska
 • Arabiska

Tal: Engelska, Franska, Tyska, Spanska
Extramaterial:

 • Voodoo Nightmare: The making of VENOM
 • Storyboard to film comparison
 • Cast Auditions

Distributör:
Butik: Ginza
UPC-kod: 8 717418 073633
Skribent: Peter Tjärnberg

 

 

HANDLING
En lugn liten småstad under mörkrets timmar. Staden går på halvfart och stadens voodoo prästinna åker till en kyrkogård för att gräva upp alla onda själar hon rensat under sin tid. På vägen från kyrkogården hamnar prästinnan i en bilolycka där alla onda själar lyckas fly. Stadens mekaniker och bärgare bevittnar olyckan och försöker rädda prästinnan från döden. De onda själarna dödar och tar över bärgarens kropp som sakta börjar ta igen förlorad tid genom att döda alla som kommer i deras väg. Voodoo prästinnans barnbarn, CeCe, har förstått vad som hänt och flyr hem till hennes farmors hus som är en säker plats mot onda själar. Antalet döda i staden ökar och några ungdomar försöker döda bärgaren med hjälp av CeCe. Det verkar som en omöjlig uppgift och för varje minut som går faller det mer blod på marken. Till slut står alla öga mot öga mot bärgaren som gör vad som helst för att dom skall sluta andas.

 

AUDIO / VIDEO
VENOM kommer med Dolby Digital 5.1 ljud och 16:9 (2.35:1) och jag tycker det är riktigt skön kvalité. Ljudet är rent och fylligt hela filmen igenom och bilden har bra ljus och mörker kombinerat med fina färger som ger en riktigt bra kvalitetskänsla . Väder och vind dundrar på fint och den traditionella bakgrundsbasen mullrar på bra. Detaljljud som klingande nycklar och spadtag är också rena och tydliga. Regissören har t o m lyckats få bärgarens bil mullra elakt på ett naturligt sätt. I det hela lyckas bakgrundsljudet kombinerat med elaka morrningar hålla spänningen genom hela filmen.

Detaljerna är lika bra bildmässigt där man kan se saker som dimma, krossat glas, tårar och blodstänk utan problem och på ett verkligt sätt. Jag kan inte heller påstå att jag märkte något konstigt
med undertexterna.

 

EXTRAMATERIAL
Cast Auditions var en kul idé att ta med men underligt nog var det bara birollerna man fick se. Jag hade velat se flera, kanske till och med alla skådespelarna. ”Storyboard to film comparison” innehåller fyra olika scener (Crash On Bridge, Towing The House, Rachel Gets Impaled och The Mausoleum), där man får se filmen på halva skärmen och de tecknade storyboardbilderna med textförklaringar på andra halvan. Att se Storyboardbilderna var nästan som att läsa en serietidning vilket var ganska coolt. För att inte tala om att man kan se hur regissören tänkt sig de olika scenerna i huvudet och sedan se resultatet. Som många andra DVD utgåvor finns det en ”Making of” även på denna DVD utgåva. Den kallas ”Voodoo Nightmare: The making of VENOM” och är 8:44 minuter. Under den tiden pratar skådespelare och producenten om hur dom ser på filmen och filmens huvudingrediens, Voodoo. Man får även en del fakta om Voodoo som är rätt intressant.

 

SAMMANFATTNING
VENOM startar skönt med mörker, kyrkogård 0ch en gammal tant som ser lite läskig ut. Hon gräver upp en väska och självklart börjar man undra vad det är för något i den. Det hjälpte inte nyfikenheten särskilt mycket att den började bubbla och röra på sig. Sen började filmen gå in i den ack så vanliga hollywoodskräckandan. Det var killen som bråkade med sin tjej. Ett ungdomsgäng som satt och skrattade och söp utanför en hamburgerrestaurant. Stadens hatobjekt gled runt och blev verbalt påhoppad av ungdomarna som givetvis också flashade honom. Det var som man förväntade sig och sedan startade det onda i filmen med bilolyckan.

Om man gillar filmer som SCREAM och FREDAGEN DEN TRETTONDE så kommer man gilla VENOM. Det enda som skiljer filmerna ifrån varandra är egentligen vem som dödar och varför. Det jag gillade med VENOM var att man fick se det onda på en gång. Man fick se vem som var mördaren och våldet var PÅ hela tiden. Mördaren gick inte efter springande offer utan sprang själv. Det kändes helt enkelt verkligare. VENOM är helt klart en skön standard skräckis som fungerar för allmänheten. En annan sak som skiljer VENOM från gamla godingar som FREDAGEN DEN TRETTONDE är att VENOM inte har något naket i sig. Det är något jag saknade för att få den gamla klassiker känslan och som jag anser behövs när filmer är för standard. En endaste tutte hade fungerat för att få en mer genuin klassiker känsla. Själv gillar jag klassisk skräck, så fram med brösten. Genren skräck är väldigt bred men gillar man Hollywoodskräck så gillar man VENOM.

Min personliga åsikt är att filmen är för mainstream. Jag gillar visserligen filmen bredvid min tjej och ett glas öl, men den kittlade inte mig på alla rätta ställen. Jag vill ha mer blod, mer spänning och lite mer galenkänsla. VENOM hade lite för mycket standard död för att jag skall sätta filmen på topplistan. Det var visserligen en avsliten arm med och spetsad människa på ett träd men det är inget ovanlig, även om det är kul att se. Det är nästan så att man kan se VENOM som en träningsfilm för nyvunna skräckälskare. Ingenting i den är dock nytt och kommer inte skapa en ny storstjärna. VENOM förlorar lite på voodoo idén i filmen pga att det helt enkelt är lite för lite voodoo i filmen. Det är lite talismaner och pulver, men förutom en scen där man försöker låsa de onda andarna med hjälp av en ceremoni så ser eller tänker man inte på voodoo över huvudtaget.

När det gäller skådespelarna och deras prestationer så är det helt okay. Den enda skådespelaren som jag kände igen var CeCe som spelas av Meagan Good. Jag har sett henne i filmer som SAW V, ONE MISSED CALL, STOMP THE YARD, WAIST DEEP. Hon är helt okay skådespelare och ser helt okay ut också för den delen. Hon är dock med minst av alla ungdomar i filmen. Min personliga favorit i VENOM är bärgaren som blir besatt. Han var skum, äcklig och skrämmande även innan han blev besatt. Han fyllde sina skor riktigt bra.

VENOM är av bra kvalité både i film, ljud och manus. Även om VENOM är för mycket mainstream och har lite för mycket standard ondska, mord och blod är det egentligen bara slutet det enda jag verkligen inte gillade. För enkelt, för dumt och för väl upplagt för en VENOM 2.

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett VENOM:

 • Elaka Voodoo själar är inte att leka med!
 • Stjäl inte av en besatt människa!
 • Hjälp inte en voodoo prästinna om hon hamnar i en bilolycka!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • När bärgaren skriver på husväggen med en avsliten arm!
 • När bärgaren kör en GOLDFINGER på en av tjejerna!
 • Den snabba bärgningsbilen!

 

”Välgjord ond film med Voodoo och blod som huvudingrediens”

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS
VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

VENOM

Ett svar till “VENOM”

 1. Äsch, det verkar väl vara rätt mkt tuttar ändå? Eller är det på nåt kvantfysiskt sätt så att du inte kan vara säker på om tuttarna verkligen finns därunder om du inte ser hela? Hur viktig är egentligen nipplen? Questions, questions…
  Kan absolut inte bestämma mig om jag skulle tycka den var bra, å ena sidan älskar jag Scream men jag tycker Friday13th och liknande är mer klassiker för att de är stilbildande och typiska för sin samtid än för att de egentligen är så förbannat bra. Lutar nog åt att det just är för lite blod och gore för min smak i den här filmen… informativt beskrivet iaf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: