FASCINATION

FASCINATION

Titel: FASCINATION
Genre: Sleaze, Sexploitation
Regissör: Jean Rollin
Skådespelare:

 • Brigitte Lahaie
 • Franka Mai
 • Jean-Marie Lamaire
 • Fanny Magier

Produktionsår: 1979
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 20 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska
 • Dansken

Tal: Franska
Extramaterial:

 • Original trailer
 • Slideshow
 • Jean Rollin trailers
 • Trailershow

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC-kod: 3387010014799
Skribent: Christer Persson

 

 

HANDLING
Efter att ha kommit på kant med sina skurkkompanjoner får Marc (Jean-Marie Lamaire) snabbt ta till flykten för att klara livhanken. Efter att sprungit en kort sträcka upptäcker han ett litet slott som ligger vackert beläget i skogen, komplett med vallgrav och små torn. Väl inne blir han snart varse om att han inte är ensam där. Två kvinnor Eva (Brigitte Lahaie) och Elisabeth(Franka Mai) visar sig och snart sätter en mental katt och råtta lek igång där ingen, och alla, har övertaget på samma gång. Det dröjer inte länge innan kläderna åker av samtidigt som de försmådda skurkarna tar befästning utanför slottet. Tack vare av att de två kvinnorna är långt från så oskyldiga som deras utseende kan ge intryck av, förskjuts maktpositionerna till deras fördel. Dessutom påstår de att döden ska komma på besök under kvällen. Kanske var det inte ett så smart drag av Marc att bege sig in i slottet?

 

AUDIO / VIDEO
Med tanke på att FASCINATION inte är så gammal blev jag lite förvånad över att bilden var så pass repig och raspig. Det är synd då en av filmens stora fördelar är fotot som på sina ställen är mycket vackert och välkomponerat. Sen kan ju jag tycka att det är lite trevligt och pittoreskt när man ser att en filmrulle är på väg att ta slut och en ny påbörjas då det är de två ställen som de är mest slitna på. Ger en ganska genuin biokänsla hemma i tevesoffan. Blu-ray entusiaster göre sig icke besvär med denna utgåva med andra ord. Bilen presenteras i anamorfisk widescreen 1.66:1

Ljudet är bara i dolby stereo men med tanke på att musiken i vissa delar av filmen snuddar på att vara irriterande och högst missljudande så var i alla fall jag glad att det inte var i mer högtalare det pumpades ut i. En del av musiken som var baserad med manskör förhöjde dock stämningen på filmen i de partierna.

 

EXTRAMATERIAL
Original trailer – Detta var intressant. En riktigt bra trailer på filmen, men det riktigt intressanta är att det är en kameraåkning vid ena mordscenen som inte är med i filmen och i en annan scen är och en annan tagning än den i filmen!

Slideshow som består av ett knippe fotografier, både från filmen och bakom kameran (ja, då menar jag inte kort på fotografen när han står bakom kameran, utan från under tiden de spelade in filmen).

Under Jean Rollin trailers hittar vi b.la THE DEMONIACS, haha, tur att det inte var den filmen jag recenserade. Den såg inte bra ut, dessutom ser en scen ut att vara plockad direkt ur Pippi på de 7 haven. Huga! En extra sminklåda för den otäcka clownen!
THE LIVING DEAD GIRL, lite senare film som är betydligt bättre. Massa naket och mycket mer blod än Rollins tidigare verk.
REQUIEM FOR A VAMPIRE, vad är det med Rollin och clowner? Här dyker det upp inte mindre än två kvinnliga dito. REQUIEM FOR A VAMPIRE är en klassisk Rollin vampyrfilm men sedvanligt innehåll: naket, lite blod, fula randiga kläder och svarta kappor med rött foder! Fattas bara en baguette genom hjärtat!
LIPS OF BLOOD. Det var den tråkigaste trailer jag sett. Trots naket, blod och en påle genom hjärtat på en vampyr! Jisses!

Trailershow – Klassiska Njutasläpp som MANIAC, BLUE SUNSHINE, PARIAH och PROFONDO ROSSO.

 

SAMMANFATTNING
Det var inte första gången som jag såg FASCINATION och det var sannerligen inte mycket jag kom ihåg. Därmed inte sagt att filmen är dålig på något vis. Sanningen är nog snarare att min hjärna mer och mer blir ihålig. Jean Rollin var den regissör som tog eroticismen inom vampyrfilmer i på mest allvar under sjuttiotalet. Nu är inte FASCINATION en vampyrfilm per se. Även om blod har en viss viktig funktion för de kvinnliga huvudpersonerna, så är de vare sig ljusskygga eller bryter på något östeuropeiskt språk. Snarare är det uttråkade franska överklasskvinnor som hittar ett nytt sätt att hitta på något roligt att göra. FASCINATION utspelas 1905 (som TYDLIGT aviseras i filmens början) och det är många år innan internet, andra tekniska underverk eller bloodplay på stadens hippa inneställe kan avtrubba sinnens kreativitet.

Jean Rollins största fördelar med hans filmer ligger inte vare sig i manus eller i personregin, utan främst i hans sätt att fotografera berättelsen. Det är vackert komponerade bilder som passerar framför åskådarens ögon och det enda som förtar lite av det är det något slarviga klipparbetet i filmen. Lite synd kan man tycka. Rollin hade två andra filmskapare under sjuttiotalet som han ”konkurrerade” med, Jesus Franco och Joe DŽAmato. Jag är personligen mest för DŽAmato. Det är väl det italienska arvet av Argento, Fulci och Deodato som gör att det är hans filmer jag sett mest. Men alla gjorde de kompetent utförda filmer som hade mycket mer naket än genomsnittet utan att bli till hårdporrfilmer. Värt att notera är dock att alla tre även gjorde hårdporr också, vissa för att de ville, andra av enkla ekonomiska skäl. Och för er som har gjort er hemläxa: ja, en del av filmerna gjordes även i flera versioner, från rätt oskyldiga filmer till hårdporr.

FASCINATION är en långsam film, och trots sin blygsamma längd kan den kännas lite långdragen i ett par scener. Egentligen är det ju inget fel på det, och den tidens film var ju långsammare överlag mot dagens Michael Bay stressade klipptempo. De så kallade ”effekterna” i filmen som ska visa på blod och lemlästning är i bästa fall amatörmässiga, men det är inte det som är Rollins huvudsyfte med filmen. Trots det finfina omslaget med en halvnaken Lahaie med en lie i högsta hugg, utan det är den erotiska dragningen och maktspelet personerna mellan som är syftet. Så den är vare sig speciellt våldsamt, blodigt eller ens ett uns otäck. Ett slags drama på sitt egna lilla sätt. Filmens stora plus är som sagt fotot som Rollin har full koll på och visualiserar de två kvinnorna och miljöerna på smakfulla och spännande sätt.

Det som dock inte är ett endaste dugg fel på i filmen är de kvinnliga huvudrollskaraktärerna Elisabeth (Franka Mai) och Eva (Brigitte Lahaie). Speciellt inte Brigitte som är både vacker att se på och är den som klarar av skådespeleriet bäst. Lahaie hade ju parallellt med denna film en karriär som hårdporraktris och gjorde även ett flertal filmer med Rollin. Långt från ett korkat blont våp har Brigitte på senare år arbetat som sexualrådgivare och arbetar idag politiskt. Dessutom hade hon en liten roll i den lysande filmen CALAVAIRE där hon visar att tiden inte verkar ha makt att kunna påverka hennes fysiska attribut.

I FASCINATION exponerar Rollin kvinnornas kroppar och trots att det inte heller är speciellt sensuellt eller erotiskt, så gör det filmen betydligt lättare att se på. Underligt nog känns det inte speciellt spekulativt heller, då nakenheten är deras sätt att förföra och förleda männen i filmen. Sexualiteten är på deras villkor i nästan alla tillfällen och även när det inte är det ser de till att vända det till det. Sen att det är ett klurigt och ack så effektivt försäljningsknep för att sälja filmen på att ha mycket naket i den går inte att komma undan. Och undertecknad är extremt lättförledd i detta avseende.

Jean Marie Lamaire som Marc är lite ojämn i skådespeleriet, men i vissa scener som i salongen med alla kvinnorna fungerar han alldeles utmärkt. I övrigt är det inte en film som man ser först och främst för skådespelarprestationerna; dock kan jag ha lite svårt med teatraliska utspel i filmer. Sanningen är att det inget som drar ner filmens helhetsintryck. Det skulle till exempel inte vara speciellt svårt att göra en teateruppsättning av filmen, då den i stora delar påminner om en teater. Något för Regina Lund som gillar att klä av sig kläderna offentligt så fort hon får en chans?

Om jag ska summer filmen så vill jag säga att FASCINATION bjuder på en lesbisk scen, en hel del nakna bröst, ett par hugg med lien och ett inte helt ointressant upplägg. Förväntar sig åskådaren en vampyrfilm så kan den lätt bli besviken, men om de förväntningarna läggs bort kan 80 minuter med lätthet läggas på denna film.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett FASCINATION:

 • Försök inte att dominera ett gäng kvinnor. Det går liksom bara inte!
 • Överklassen har ingen respekt för lägre klasser!
 • Akta dig för att bege dig in i till synes övergiva slott i skogen!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Lie-scenen är ett måste att se!
 • Nakenheten!
 • Fotot!

 

”Uttråkade överklasskvinnor med litet klädkonto söker man för offerceremoni!”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

FASCINATION

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: