DISTRICT 9

district 9

Titel: DISTRICT 9
Genre: Action, Science Fiction
Regissör: Neill Blomkamp
Skådespelare:

 • Sharlto Copley
 • Jason Cope
 • Nathalie Boltt
 • John Summer

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 47 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska
 • Dansken

Tal: Engelska / Alienska
Extramaterial:

 • The Alien agenda
 • Kommentatorspår

Distributör: SF
Butik: Ginza
UPC-kod: 7391772329141
Skribent: Christer Persson

 

 

MISSA INTE VÅR DISTRICT 9-TÄVLING!
district 9

 

 

HANDLING
I ett Sydafrika som haft en mörk historia med integration- och rasproblem, kompliceras saker och ting på nytt. Det slutliga beviset på att det finns liv på andra planeter dyker upp och de kommer inte bara i frid… de behöver en fristad också.
20 år efter de strandat, bor nu en stor population utomjordingar i en skitig kåkstad utanför Johannesburg, som kallas Distrikt 9. Deras rymdskepp svävar stilla över Johannesburg, och det verkar inte som att de kommer att lämna vår planet inom en överskådlig framtid. Visserligen har förbrukningen av kattmat skjutit i höjden och de illegala vapenhandlarna gnuggar händerna åt den fin-fina utomjordiska vapenarsenal de kan byta till sig mot, just kattmat.

DISTRICT 9 är en dokumentärfilm om en stor händelse som skakade om hela Sydafrika. Privatföretaget MNU, som möjligtvis har lite egna intressen i det hela, håller på med en stor omlokaliseringsprocess för utomjordingarna. I stället för att bo nära människorna ska de, i folkmun kallade ”räkorna”, deporteras till ett läger långt bort från människors insyn. Om problemet inte syns… ja, då finns det ju inte!

Wikus Van de Merwe, som arbetar åt MNU har med ett kamerateam denna viktiga dag, men det dröjer inte länge innan saker och ting spårar ut rejält. Som grädde på moset verkar det som att Wikus har lyckats smutsa ner sitt DNA med utomjordiskt DNA. En kamp mot fördomar, svek och att hålla sin mänsklighet levande tar sin början. DISTRICT 9 är både en dokumentärfilm och ett sätt att hålla Wikus minne vid liv!

 

AUDIO / VIDEO
Då filmen är gjord av en driven reklamfilmsmakare och lägg sedan till Peter Jacksons extremt duktiga ljudredigerare/mixare som har gjort filmens ljud är det knappast förvånande att det är klockrent och genomarbetat till max. Effektljud och dialog ligger i en bra mix och inget av dem tar överhanden. Jag skulle vilja påstå att ljudet på DISTRICT 9 är precis så bra som du förväntar dig att det ska vara, och det presenteras i Dolby digital 5.1 och DTS.

Att en film i dag presenteras i 1.85:1 är en självklarhet på något sätt. Blomkamp har ett fint öga för bildkomposition och trots att filmen använder flera olika bildkällor så flyter allting ihop på ett naturligt och bra sätt. Bilden kan inte bedömas utifrån klarhet eller skärpa, utan utifrån dess helhet. Om den sista meningen var oklar och luddig, så kan jag sammanfatta med att bilden är mycket bra på filmen, till och med på det material som är av dålig kvalité!

 

EXTRAMATERIAL
Före- under- och efter- dokumentären THE ALIEN AGENDA börjar lovande, fast jag tappade snabbt intresset. Trots intervjuer med Blomkamp och till exempel Peter Jackson blir det aldrig riktigt ingående eller intresseväckande. Kanske beror det på att de inte är speciellt långa månne? Mer tid på olika delar som bakgrund till historien eller hur special effekterna gjordes hade definitivt inte skadat. Det finns ett par minuter om hur de skapar rymdvarelsernas språk, det var helt klart den mest intressantaste delen.

Neill Blomkamps kommentatorspår är intressant och mycket roliga anekdoter kring inspelningen, om livet i Sydafrika och vad ett delat fårhuvud kallas när man köper det grillat är en av många nya kunskaper man kan få sig till livs om man lyssnar på det. Synd bara att Blomkamp har en fruktansvärt monoton röst. Nästa kommentatorspår han ska spela in kan han väl leasa ut till Morgan Freeman att läsa in?

 

SAMMANFATTNING
På sextio- och sjuttiotalet var Science Fiction den moderna fabeln. Inom den genren kunde man trycka på orättvisor och omoraliska tendenser i dåtidens samhälle. I filmer som LOGANŽS RUN, SILENT RUNNING, SOYLENT GREEN, WESTWORLD, MAD MAX och en film som DISTRICT 9 har flera likheter med ALIEN NATION, kunde filmskaparna göra politiska allegorier, samtidigt som de underhöll publiken (senare år har ju dock bl.a. teveserien BATTLESTAR GALACTICA visat sig vara mycket politisk). Sen tog special effekterna över och de senaste decenniernas science fiction har mest varit en uppvisning i de digitala specialeffekternas möjligheter att massförstöra saker, nu senast i den totala katastroffilmen 2012. DISTRICT 9 är dock inte en sådan film. En katastrof alltså. Jag blev glatt överraskad när filmen rullar igång och redan i inledningen märks det att detta är inte endast underhållning, detta är även ett politiskt ställningstagande. Jag såg kortfilmen, ALIVE I JOBURG, som Blomkamp har baserat DISTRICT 9 på och det är skönt att se att han inte bara har kunnat utveckla de politiska aspekterna, utan även fläska på själva historien rejält. Visst har filmen ett politiskt budskap, men är även ett drama, har mycket action och är dessutom kladdig i våldsekvenserna. Något vi alla älskar och tycker om. Sen att de inblandade i produktionen sitter och säger att den inte är SÅ politisk, ja det är bara ett sätt att inte skrämma bort den yngre publiken tror jag.

Filmestetiken i DISTRICT 9 är en blandning av konventionellt kameraarbete uppblandat med dokumentäraktig handhållen kamera, och användandet av bildmaterial från övervakningskameror. Ett grepp som skulle kunnat driva åskådaren till vansinne, men Blomkamp har hittat en fin balans mellan de olika estetikerna och när man som åskådare sett en fem minuter in i filmen, så tänker man inte nämnvärt på det alls. Egentligen skulle ju Blomkamp göra en helt annan film, nämligen filmatiseringen på det populära X-box spelet HALO, men när det av, för mig, okända anledningar rann ut i sanden, funderade hela produktionsteamet på vad de skulle kunna göra istället, alla fanns ju så att säga ”på plats”. Trots att budgeten till DISTRICT 9 inte alls är densamma som HALO skulle haft, så är det inget som syns. Allt är utfört klanderfritt och kanske har budgetbegränsning bara gjort alla mer koncentrerade på sina uppgifter. Kanske kan Blomkamp passa på att snegla på PS3 spelet Dead Space som nästa projekt?

Specialeffekterna i filmen är dessutom riktigt fin-fina. Allt från designen av rymdvarelserna (som påminner lite grann om den gamla fina rymdvarelsen i THE BORROWER), till hur rymdskeppet svävar i himlen är gjort, och utfört, med känsla för detaljer. Men hur bra effekter och miljöer som filmen än har, så är det skådespeleriet som måste övertyga. Då det är effekter i alla scener i stort sett, gäller det att få oss som åskådare att tro på att det verkligen är utomjordingar där på filmen som människor interagerar med/mot. Nu tycker jag att hela skådespelar ensemblen gör ett bra jobb, men Sharlto Copley gör i huvudrollen som den lätt otursförföljda Wikus ett riktigt intensivt och underhållande arbete. Han lyckas hålla igång filmen och porträttera en man som går från att vara på toppen till den absoluta botten på ett rörande sätt. Copley är producent ursprungligen, men jag tror att hans karriär kommer att styra över på att bli skådespelare. Han påminner lite grann i spelstilen om Timothy Balme, som spelade huvudrollen i Peter Jacksons lite småblodiga zombieepos BRAINDEAD. Peter Jackson agerar dessutom producent till DISTRICT 9.

Så du Sci-Fi älskare som är trött på att vara utlämnad till Bay eller Emmerich och vill ha något mer än massförstörelse och explosioner, DISTRICT 9 är definitivt en film för dig. Sen ska du läsare som INTE vill ha politisk film inte bli avskräckt. Filmen har tillräckligt mycket action och våld för att även du ska få ditt lystmäte tillfredställt. När jag tänker efter på den så är District 9 en av de bästa sci-fi filmerna på många år, mycket tack vare dess vilja att få något sagt. Så nästa gång en utomjording ringer på ytterdörren kan då fundera på om du ska sträcka dig efter hagelbössan eller kattmatsburken!

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett district9:

 • Kattmat is the shit!
 • Never trust an alien!
 • Never trust a human!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Politiskt budskap!
 • Våld!
 • Humor!

 

”Flyktingpolitik har aldrig tidigare varit så här kul! En filmisk räkcocktail som visar sig vara en molotovcocktail!”

 

Ett STORT tack till SF för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 5 / 5

 

 

SCREENSHOTS

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

district 9

Ett svar till “DISTRICT 9”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: