DÖD SNÖ! – NORSKA NAZI ZOMBIES!

DÖD SNÖ

Titel: DÖD SNÖ
Genre: Skräck, Komedi, Zombies
Regissör: Tommy Wirkola
Skådespelare:

 • Vegar Hoel
 • Björn Sundquist
 • Jenny Skavland

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 27 minuter
Textning:

 • Svenska

Tal: Norska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Galenskap i Nord
 • Specialeffekterna
 • Bakom DÖD SNÖ
 • Sundance
 • Nerbränd hydda
 • Slakt
 • Zombieeffekter

Distributör: Atlantic Films
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 319980046544
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Ett gäng läkarstudenter med sina respektive och vänner bestämmer sig för att ta ledigt från sina studier och åker upp till en stuga i de norska fjällen för att festa och åka skidor. Kvällens festande störs dock av en mystisk äldre man som vandrar runt på fjället. Han berättar en historia om de tyska nazister ledda av den grymme Herzog som var stationerade i stan nedanför fjället och hur dem efter att ha tryckt ner befolkningen tillräckligt länge blev uppjagade i bergen för att aldrig mer bli funna. Sedan dess har ingen gått säkert på fjället.

Strax efter att den gamla mannen gett sig av finner gänget en gammal kista full med guld från mitten av 40-talet och det dröjer inte länge innan zombies klädda i naziuniformer börjar röra sig utanför den lilla stugan. Någon vill ha tillbaka sin skatt och de kommer att gå över, under och genom lik för att få den tillbaka.

 

AUDIO / VIDEO
Vi börjar med det tekniska då, bilden är vanlig 16:9 widescreen och ljudet kan man välja mellan vanligt 2.0 stereo eller 5.1 Dolby Digital. Det finns även kommentatorspår med antingen regissören och manusförfattaren eller med gänget som gjort specialeffekterna.

Ljudet och musiken är bra och stämningsfullt genom hela filmen. I en scen har man även ökat den humoristiska känslan genom att lägga en glad låt samtidigt som det pågår full zombieslakt i filmen.

Bildmässigt så är det samma klass som vilken annan högbudget film som helst. Måste även säga att effekterna håller våldigt hög kvalité.

 

EXTRAMATERIAL
DÖD SNÖ är fullsmockad med extramaterial. Det finns ett flertal smådokumentärer om allt från ljudet och zombiemakeupen till specialeffekterna samt en som visar hur det gick till när de brände ner stugan.

Det finns utöver dessa en egen bakom kulissernadokumentär samt en 40min lång film som visar olika saker som hände under filminspelningen, allt från möten mellan inspelningsteamet, enkelt snack mellan skådespelarna, klagande på det dåliga vädret osv.

Man har även med en kort dokumentär som visar när regissören och tre av skådespelarna åker till USA för att filmen ska visas på Sundance filmfestival.

Sist men inte minst så finns teasertrailern och den vanliga trailern för DÖD SNÖ med på utgåvan.

 

SAMMANFATTNING
JA! JA! JA! äntligen har det kommit en regissör från någon av de nordiska länderna som gör en skräckfilm, eller i det här fallet en fullständigt lysande zombierulle med ett flertal komiska inslag som ger filmen en extra ännu mer lysande touch. Filmens historia kan te sig aningen långsökt men är mer som ett medel till resultatet i den här filmens fall, det blir nog inte häftigare än nazizombies. DÖD SNÖ är väldigt välgjord och enbart de vackra landskapsbilderna skulle göra de flesta hollywoodfotografer avundsjuka. Även när det kommer till specialeffekterna så kan jag inte göra annat än och lovorda arbetet SFX-avdelningen har gjort. Zombierna framförallt är väldigt välgjorda, dock inte fyllda med lika mycket gore men i min mening så gör det absolut ingenting. Det utspelar sig ju trots allt i de kallaste norska fjällen.

Men med tanke på att man i Oslo har en utbildning som helt och hållet riktar in sig på SFX så bör man inte förvänta sig något annat. Zombierna i den här filmen kan dock även skapa viss splittring i och med att det har gått ett steg längre från gående slöa till springande mördarmaskiner. I DÖD SNÖ så har zombierna även viss intelligens men med tanke på filmens komiska touch så tycker i alla fall inte jag att det inte gör något. Man har trots allt inte gått hur långt som helst.

Det må vara att jag förblindas av filmens perfekta blandning av action, flygande kroppsdelar och humor för efter att ha sett DÖD SNÖ så hade jag ingenting att klaga på mer än att jag undrar vad manusförfattaren tänkte när han tog död på den snyggaste tjejen först av alla.

DÖD SNÖ är enligt mig en så när på perfekt zombierulle och jag är väldigt intresserade av att se vad Tommy Wirkola ska koka ihop härnäst.

Tommy Wirkola, som både regisserat och varit med och skrivit manuset till DÖD SNÖ tillhör den nya generationen regissörer då han endast är 30 år gammal. DÖD SNÖ är hans långfilmsdebut och vilken debut sen. Det enda han har gjort tidigare är en kortfilm och en norsk parodi på KILL BILL kallad KILL BULJO: THE MOVIE.

När det kommer till filmens skådespelare så är jag lika insatt i norsk skådespelarelit som jag är i pakistansk nationalekonomi så jag kan inte riktigt avgöra vem av skådespelarna som är kändast. Det jag däremot kan säga om gänget är att flera av dem inte är helt okända för varandra då både Stig Frode Henriksen och Örjan Gamst medverkar i Wirkolas KILL BULJO. Stig Frode har även varit med och skrivit manuset till DÖD SNÖ.

Kändast bland skådespelarna är dock Björn Sundquist som av många anses vara en av de största norska skådespelarna någonsin och har sysslat med film, tv och teater sedan sent 70-tal. Han blev även den yngsta personen någonsing att ta emot ett hederspris motsvarande våran guldbagge. Även den ljuva Jenny Skavland som spelar Chris är en känd fotomodell i Norge men har även varit med i filmer som FATSO och JAKTEN PÅ NYRESTEINEN. Kändast för den svenska publiken är förmodligen Ane Dahl Torp som förutom att hon blev framröstad som Norges sexigaste kvinna 2004 även kommer att medverka i svenska GÖTA KANAL 3.

DÖD SNÖ är en zombierulle som för att undvika att det blir stelt och löjligt kommer med en lagom dos humor. Den film som först slår mig som har samma tema är den brittiska skräckkomedin SEVERANCE men även filmer som BRAINDEAD och EVIL DEAD-serien kommer att falla en i smaken om man gillar DÖD SNÖ.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett DÖD SNÖ:

 • Vissa kroppsdelar kapar en man inte av, han dör hellre!
 • Du tror du har överläge? Ååååh du har så fel!
 • Det är svårare att kasta Molotovs i ett pressat läge än man tror!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En av de bästa zombierullar som gjorts!
 • Blod, ännu mer blod, ytterligare lite blod och tillslut en hel del kroppsdelar!
 • Nazizombies!!!

 

”Blod, kroppsdelar, zombies och en dos humor, allt på norskt vis”

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 5 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

DÖD SNÖ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: