FOURTH KIND

FOURTH KIND

Titel: FOURTH KIND
Genre: Rysare, Thriller
Regissör: Olatunde Osunsanmi
Skådespelare:

 • Mila Jovovich
 • Will Patton
 • Elias Koteas

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 34 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget 😦

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Ginza
UPC-kod: 7340059600275
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Psykologen Abbey Taylors man har blivit mördad och hon bestämmer sig för att åka upp med deras barn till den lilla staden Nome i Alaska för att avsluta hans arbete. Hon har psykologsamtal med flera av stadens invånare som alla har problem med att sova. Men det är inte allt de har gemensamn, det visar sig att de alla ser en vit uggla som iakttar dem när de vaknar mitt i natten. Vid vidare samtal och hypnoser kommer det fram att det kanske inte är en uggla utan någon annan som iakttar dem och borrar sig djupt in i deras tankar och till och med deras själ.

FOURTH KIND är baserat på verkliga händelser som skedde under 2000 och blandar inspelade scener med material från inspelningar av de riktiga psykologsamtal och hypnoser som gjordes av Abbey Taylor.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet på dvdutgåvan kan man välja mellan antingen 5.1 med Dolby Digital eller DTS. Detta medan bilden är i det klassiska 16:9 anamorphic Widescreen.

FOURH KIND har ett oerhört välgjort ljud och musik som på ett väldigt bra sätt ökar den skrämmande känslan i de läskiga momenten i filmen. I övriga filmen är all musik väldigt stämningsfull tillsammans med de vackra vyerna och landskapen. Sammanfattningsvis måste jag säga att jag är väldigt imponerad.

 

EXTRAMATERIAL
Lite förvånande att denna snygga utgåva inte innehåller något material över huvudtaget

 

SAMMANFATTNING
FOURTH KIND är en väldigt speciell skräckfilm då den utöver att säga att den är baserad på verkligan händelser, som många filmer kan göra, även innehåller scener som är från de riktiga video- och ljudupptagningarna som gjordes när händelserna ägde rum. Just detta är det som gör filmen så oerhört obehaglig då känslan sitter i huvudet att det man ser faktiskt är på riktigt. Det är även tack vare detta som filmen blir så bra som är, för jag är säker på att utan detta så skulle FOURTH KIND bara bli en i mängden av ”helt ok” skräckfilmer som trillar förbi i videobutiken.

Milla Jovovich tycker jag gör väldigt bra ifrån sig och visar upp ett helt annat register än i RESIDENT EVIL men utan att det blir för mycket. Dock är jag lite tveksam till Will Patton då det ibland känns som att han spelar över.

Allt arbete runt filmen känns oerhört välgjort. Platserna man spelar in på är väldigt vackra men ökar samtidigt på den läskiga känslan. Ljudet och musiken är enligt mig helt underbart och är nog inte långt ifrån perfekt komponerat ihop med de läskiga scenerna.

FOURTH KIND är en väldigt psykiskt påfrestande och väldigt skrämmande film där man som åskådare själv får skapa sig en uppfattning vad man ska tro.

FOURTH KINDS regissör tillika manusförfattare innehar det smått jobbiga namnet Olatunde Osunsanmi och är ett ganska obeprövat namn inom filmbranchen då detta endast är den tredje film han har gjort. De övriga två är grottskräckisen WITHIN och kortfilmsdramat ETAT.

I filmens huvudroll ser vi välkända Milla Jovovich som förutom att hon är fotomodel är känd som Alice i RESIDENT EVIL-trilogin. Hon är även med i filmer som 5TH ELEMENT, THE PERFECT GETAWAY, ULTRAVIOLET och ZOOLANDER bara för att nämna några. Milla är även förlovad med den kända Hollywood-regissören Paul W.S. Anderson. I rollen som sheriff August ser vi ytterligare ett känt ansikte. Will Patton har en ännu större filmresumé än Milla med filmer som ARMAGEDDON, REMEMBER THE TITANS, THE PUNISHER, THE POSTMAN och GONE IN 60 SECONDS . FOURTH KINDS trejde stora roll innehas av Elias Koteas som Abel Campos, ett kanske inte alltför välkänt namn men dock ett välkänt ansikte. Han har spelat i filmer som SHUTTER ISLAND, ZODIAC, TUNNA RÖDA LINJEN, S1M0NE men innehar framförallt rollen som den idrottstokiga Casey Jones i de två senare Turtles-filmerna.

De enda filmer jag har sett som liknar FOURTH KIND är PARANORMAL ACTIVITY och till viss del även BLAIRWITCH PROJECT.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett FOURTH KIND:

 • Finns de på riktigt?
 • Skånes djurpark se upp!
 • Nästa uggla jag ser bör akta sig illa kvickt

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En väldigt skrämmande upplevelse!
 • Att få sin uppfattning om vad som är på riktigt ställt på sin spets!
 • Ett antal ruggiga ”hoppa till”-scener!

 

”Det är upp till dig att bestämma vad som är verkligt”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

FOURTH KIND

Ett svar till “FOURTH KIND”

 1. En riktigt hygglig skräckis med bra krypande obehag. Men den kanske hade tjänat på att skippa vissa ”visualiseringar” (jag skriver så eftersom jag själv är skeptisk till autensiteten) och istället nöjt sig med en Blair Witch approach där ingenting visas hela vägen – bara i glimtar. Annars måste jag säga att konceptet och själva handlingen är riktigt, riktigt kuslig. Och jag vill ändå påstå att jag INTE är lättskrämd (jag bor själv mitt ute i skogen och är troende katolik) men den här filmen gav mig rysningar. Olatunde Osunsanmi är definitivt ett namn att hålla koll på framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: