LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

Titel: LAND OF THE DEAD
Genre: Action, Zombies
Regissör: George A Romero
Skådespelare:

 • John Leguizamo
 • Asia Argento
 • Simon Baker
 • Dennis Hopper

Produktionsår: 2005
Förpackning: 1 Bluray Keep Case
Speltid: 1 tim 37 minuter
Textning:

 • Engelska
 • Italienska
 • Tyska
 • Spanska
 • Koreanska
 • Japanska
 • Finska
 • Norska
 • Svenska
 • Danska
 • Grekiska
 • Portugisiska
 • Kinesiska (Mandarin)

Tal:

 • Engelska
 • Spanska
 • Japanska
 • Tyska
 • Italienska

Extramaterial:

 • A Day with the Living Dead
 • Undead Again: The Making of LAND OF THE DEAD
 • Bringing the Dead to Life
 • When Shaun met George
 • The Remaining Bits
 • Scenes of Carnage
 • Scream Test: The Zombie Casting Scene
 • Zombie Effects: From Green Screen to Finished Scene
 • Bringing the Storyboard to Life

Distributör: Universal Pictures
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 5050582763522
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Världen har legat i ruiner i många år nu och zombierna driver runt i de ruiner som är kvar av städerna. Människorna är fördrivna till hårt bevakade små områden där de försöker överleva en dag i taget. En sådan plats är Manhattan där rikemannen Kaufman har etablerat ett säkert tillhåll för människor där de har tillgång till mat, medicin, vapen och till och med nöjen.

Riley jobbar för Kaufman där han leder det team som med vapen i högsta hugg åker ut och letar rätt på proviant, läkemedel och vapen. Kvällen då filmen börjar är Rileys sista kväll innan han säger upp sig och ska lämna staden för att söka något bättre. Något står dock inte helt rätt till, en zombie börjar visa intelligens och leder de övriga levande döda efter teamet mot det lysande tornet som står i stadens mitt.
Situationen förbättras inte av att Kaufman hamnar i dispyt med Rileys högra hand Cholo som bestämmer sig för att stjäla ”Dead Reckoning”, ett stort pansarfordon beväpnat med raketer starka nog att jämna staden med marken, som används vid proviantletandet för att hålla stadens invånare som gisslan mot en stor summa pengar.
Med problem som fortsätter att staplas på hög är det upp till Riley och hans gäng att rädda människorna i staden.

 

AUDIO / VIDEO
Detta var den första Bluray-filmen jag såg sen jag köpte min nya spelare och jag måste säga att bilden är riktigt bra. Alla effekter ser fortfarande riktigt schyssta ut trots den höga upplösningen. Bilden visas i 1080p High-Def Widescreenformat.

Ljudet är mäktigt, zombiernas stönande och tuggande skrämmande och ljudet när kroppsdelar slits av och itu är väldigt tillfredsställande.

Ljudet kommer i DTS-HD antingen Master Audio eller Digital Surround.

 

EXTRAMATERIAL
Jag blev helt lyrisk när jag såg hur fullsmockad denna utgåva var med extramaterial.
The Remaining bits är helt enkelt bortklippta scener som visas fast endast med det ljud man hade när det spelades in.

Scenes of Carnage är ett hopkok av klipp med zombiescener där kroppsdelar äts eller slits sönder. Det är klipp som både är med i filmen och som inte kom med. Det hela visas med ett klassiskt musikstycke i bakgrunden vilket gör att det hela framstår som ”vackert”.

I Zombie Effects: From Green Screen to Finished Screen visas man ett urval av tagna scener först hur det såg ut när man filmade dem och sedan hur de ser ut när alla effekter har lagts på.

Bringing the Storyboard to Life är lite samma sak som Zombie Effects fast här får man se storyboardbilderna samtidigt som de visar det filmade materialet så man kan se vad som skiljde sig från originalidén.
Scream Test: The Zombie Casting Scene är ett ganska löjligt extramaterial. Det är en liten, och ganska dålig, animation man har gjort där ett gäng zombier utför ett litet dansnummer på ca 30 sekunder.
Bringing the Dead to Life gör extramaterialet lite mer intressant. Här får man följa Greg Nicotero, Make-up and special effects supervisor för LAND OF THE DEAD, när han visar runt en i studion där man får se hur de har skapat olika zombier för olika ändamål, diverse kroppsdelar samt hur de gjort med sminkning för att skapa något nytt inom zombiegenren.

I A Day with the Living Dead får man en rundtur av John Leguizamo på inspelningsplatsen och på området runt om kring där han ”intervjuar” människor om hur det är att göra filmen, jobba med George osv.
When Shaun met George är min favorit bland extramaterialet. Här får man följa Simon Pegg och Edgar Wright, skaparna av SHAUN OF THE DEAD, när de ska åka till Toronto för att ha cameo-roller som zombier i Romeros LAND OF THE DEAD. Man får se när de provar kläder, blir sminkade och när de träffar sin idol Romero för första gången.

Undead Again: The Making of LAND OF THE DEAD är en bakomkulissernadokumentar där bland annat skådespelare, folk från make-up-avdelningen, SFX-avdelning, producenter och naturligtvis George A Romero själv intervjuas om allt möjligt runt om inspelningen.

 

SAMMANFATTNING
LAND OF THE DEAD tar vid i samma apokalyptiska värld där Romero lämnade oss i DAY OF THE DEAD där de långsamma zombierna vandrar omkring. Personligen gillar jag de snabba zombierna bättre då det ser lite löjligt ut hur en människa som ser zombierna fortfarande kan bli övermannad och sliten i stycken. Men det hör till Romeros zombiesaga att de är som de är så det är verkligen inget minus för filmen.
Med modern teknik och en större budget har han gjort en, enligt mig, ruggigt bra zombiefilm, den bästa näst efter NIGHT OF THE LIVING DEAD. Storyn funkar väldigt bra där zombierna inte är det direkta problemet, och inte heller direkt ”the bad guys” utan utmålas mer som offer som bara hämnas på dem som gjort dem orätt.
Den smarta, men inte för smarta, zombien tycker jag är ett schysst tillägg i Romeros senaste film och behövdes nog nästan för att skapa något nytt.

Effekterna är oerhört välgjorda i filmen. Det ser väldigt bra ut när exv armar och ben slits av, tarmar dras ut och huvuden slits sönder. Det är även kul att man låter zombierna göra lite brutalare saker som mest ser roliga ut, ett huvud som dras av med ryggraden fortfarande sittandes fast i sig eller min favorit när två zombies tar tag i vars två fingrar och drar armen i två delar.

Hopper som den totalt samvetslösa Kaufman är fullkomligt lysande och det är oerhört tragiskt att han snart inte komma vara med oss längre. Även de övriga skådespelarna är väldigt väl hopplockade. Jag är ett fan av Leguizamo och tycker han gör väldigt bra ifrån sig som Cholo, en man med stora visioner som bokstavligt talat går över lik för att få det han vill ha.

Som slutsats kan jag säga att LAND OF THE DEAD är en av de bästa zombiefilmerna som gjorts. Den har en grym story och väldigt underhållande zombiescener. Kan lova att man inte blir besviken.

Regissören och tillika manusförfattaren till LAND OF THE DEAD är den kände George A Romero, en av de riktigt stora skräckfilmsskaparna från 70-80-talet och den som var först med att introducera den ”moderna zombiefilmen”. Det hela började med NIGHT OF THE LIVING DEAD och följdes upp med DAWN OF THE DEAD, DAY OF THE DEAD och nu LAND OF THE DEAD. Efteråt har även DIARY OF THE DEAD kommit. Utöver zombiefilmerna har han även gjort filmer som THE CRAZIES, som gjordes i ny tappning 2009, CREEPSHOW och THE DARK HALF.

Huvudrollen Riley spelas av australiensaren Simon Baker som fick sitt stora genombrott på den amerikanska marknaden i LA CONFIDENTIAL. Han har även medverkat i filmer som RED PLANET, THE RING TWO och THE DEVIL WERES PRADA. Numera kan den svenska publiken se honom i serien THE MENTALIST.

John Leguizamo spelar rollen som Rileys ”second in command” och trubbelmakare Cholo. Han har synts i rad filmer och serier sedan mitten på 80-talet där DIE HARD 2, CARLITOS WAY, SUPER MARIO BROS, ROMEO+JULIET, SPAWN och ICE AGE-serien bara är ett handplock.

Rolllistans tyngsta namn innehas av den kända hollywoodskådisen och tillika filmens badguy Dennis Hopper. Han fick sitt stora genombrott i roadmovies EASY RIDER och har följt upp den med storfilmer som SPEED, BLUE VELVET, SUPER MARIO BROS, TRUE ROMANCE och WATERWORLD.

LAND OF THE DEAD är en uppföljare till de klassiska zombiefilmerna från 60-80-talet och är i samma stil som NIGHT OF THE LIVING DEAD, DAWN OF THE DEAD, DAY OF THE DEAD, DIARY OF THE DEAD, SHAUN OF THE DEAD bara för att nämna några.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett LAND OF THE DEAD:

 • Ta vara på de du kan lita på, det är inte nödvändigtvis särskilt många!
 • Sikta på huvudet!
 • Sitter man själv i ett hus med zombies i krokarna är det nog inte så genomtänkt att sitta med hörlurar och lyssna på musik!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Zombies i massor!
 • Slakt i massor!
 • En av de bästa zombiefilmer som gjorts!

 

”De kommer och det finns inget som kan stoppa dem!”

 

Ett STORT tack till Universal Pictures för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

LAND OF THE DEAD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: