ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

Titel: ALIEN VS. NINJA
Genre: Splatter, Action, Martial Art
Regissör: Seiji Chiba
Skådespelare:

 • Masanori Mimoto
 • Mika Hijii
 • Ben Hiura

Produktionsår: 2010
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 21 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Danska
 • Finska

Tal: Japanska
Extramaterial:

 • Making Of
 • Intervju med regissören
 • Biotrailer (orginal)
 • Njutafilms Trailershow

Distributör: Njutafilms
Butik: Discshop
UPC-kod: 3387010015925
Skribent: John Kullman

 

 

HANDLING
Ett mystiskt eldklot fångar en samling ninjors uppmärksamhet då det anländer, störtande från mörk himmel. På några fjuttiga sekunder är ett skogsområde i Japan invaderat av monster-delfin-aliens från yttre rymden.

Ninjorna får ta upp kampen mot faran, särskilt mycket mer går inte att beskriva av handlingen, det är rörigt, det är roligt och jag går djupare i detalj härunder.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är av samma karaktär som t.ex. Tokyo gore police: skuvvvvätt – swuiiing… Överdrivet och dialogerna är överspelade – allt för att nå kultstatus.
Ljudspåret är Dolby Digital 5.1 det mesta klaffar som det ska, utan att göra något häpnadsväckande.
Det går inte att fälla några sirapslena kommentarer om att ljudet är som sockervadd i öronen, eller småkittlar hörsels påhittade smaklökar, rakt upp till pärleporten – eller vad som helst dumt – som kan hittas på för att beskriva euforiskt ljud, istället bör du ta det för vad det är: brukligt, duglig – det gör vad det ska. Ibland lägger jag märke till stämningsmusiken, men oftast inte.
Textningen är lätt att hänga med i och så gott som felfri, bortsett från något obetydliga stavfel, vilket inte alltid är en självklarhet i japanska filmer.

Bilden är klar och skarp Anamorfisk widescreen 1.78:1, likväl lär vissa gnällspikar irritera sig på att filmen är lite väl ljus och grå i tonen.
Själv anser jag enbart detta som ett av filmens mer fängslande teman och är evigt tacksam att man tagit en paus från det kantiga, neonklädda Tokyo och lämnat plats åt skogens mildare harmoni, vilket bara är till filmens fördel.

 

EXTRAMATERIAL
En av de få saker som irriterade mig, var att de inte lagt in någon text till den enda trailer som låg på skivan (utöver biotrailern för filmen) och bara det: att kalla ”en” trailer (mutant girl squad) för trailershow – det borde vara otillåtet. För övrigt uppfattade jag biotrailern, som om den vore mycket starkare i sin färgskala; besynnerligt, besynnerligt.

Intervjun bakom kameran var mer tillfredsställande, här får man sig några extra garv på köpet… När regissören Seiji Chiba berättar att han seriöst velat göra filmen – seriös?… just det, då uppstår en del fniss.

Hur tusan han nu tänkt sig att det skulle fungera, förblir ett mysterium för mig. Seiji fortsätter sedan med att även han fann delar av filmen löjeväckande, speciellt när en grupp ”besatta ninjor” ska börja missbruka amerikanska svordomar i något slags mantra. För att inte spoila för mycket – går jag inte in i djupare detaljer kring detta.

Jag komplettera i stället med beröm, beröm för hur lite filmteamet ändå använt sig, av dessa fördömda CGI effekter.

Olikt t.ex. NINJA ASSASIN där jag förlorade hågen efter all makaber slakt som föregick genom en dator. Här sker i stort sett alla goreeffekter framför kameran, i stället för att tillfogas efteråt – allt efter den gamla skolans regler.

 

SAMMANFATTNING
Ja, Japanska monsterfilmer är näst intill alltid roande, det går knappast att argumentera emot – graciösa och gränslösa, i högt tempo. Monster porträtterade av gummidräkter som ger ifrån sig några veck för mycket? japp det hör till charmen. ALIEN VS NINJA faller i genren med ett magplask – om än inte så tokigt; så är allt sig likt:

Sexuella anspelningar mellan monster och en kvinnlig ninja, väcker säkert fantasin hos den fantasilöse. Slumpartade kommentarer, som i endera sekunden får mig att fnissa, endera får mig att skratta hejdlöst.

Handlingen är (som ni förmodligen uppfångat av min inledning) verkligen inte katana vass, snarare liknas den vid en O-taggad matkniv, placerad att rosta mitt i skogen – men vem bryr sig egentligen? Aliens och ninjor! Det borde ju räcka? Nej, kanske inte för alla, men jag ska räkna upp vad som erbjuds:

 • Snyggt klädda Ninjor! – såklart, utan dem hade filmens titel varit meningslös…
 • Aliens! fräsiga latex kreationer samt misslyckade, men ändå något charmiga cgi effekter; även här lever titeln upp till vad den lovat (inte långt bort ifrån sy-fy kanalens egenproducerade film skräp… om än inte så illa.)
 • En störig, blond Comic relief gestalt (Nezumi), är naturligtvis också närvarande och även om jag – halva filmen igenom – grämer mig på honom så att jag blir tokig, så känns det ofrånkomligt att han är på sin plats, som en nödvändig kliché.
 • Och så (naturligtvis) en attraktiv kvinnlig ninja: i smäcker, skinande wetlook utstyrsel – likhetstecken: hög stilpoäng

Originellt? i obetydlig grad i så fall, har du sett en ynka japansk extremfilm vet du redan att alla knep är tillåtna, man blir inte överraskad, ens när man borde bli det.

Filmen distribueras i Sverige av njutafilms och fodralet (som oftast när det gäller njutafilms) är en av de absolut höjdpunkterna med hela filmen – alla som någon gång sett ett omslag till någon av Jean Rollins vampyrfilmer borde begripa vad jag textar om. Inte så att Alien vs Ninja är dåligt på något sätt, men den smått härliga framsidan strålar av falsk nostalgi, som en tidsportal till den tiden då vi – hylla efter hylla – spanade fram, på jakt efter det mest smakliga…

Ja när sanningen ska fram: Osmakliga fodralet, helt osakligt till filmens innehåll. Dock skiljer sig Alien vs Ninja på den fronten: Fodralet skvallrar nämligen lite väl mycket om vad filmen handlar om – det blir nästan som en spoiler i sig bara av att se på det – därav den falska nostalgin.

Filmen har, som sagt, mycket gemensamt med andra japanska splatterfilmer. Har du svårt att lägga logiken åt sidan, samt finner att verkligheten inte bör vara ett subjekt – att genom ett fönster hyvas – ska du försiktigt placera fodralet tillbaka i dvd hyllan och låtsas att det var någon annan obildad nisse som vidrörde det. Har du dessutom svårt för en handlig som går på kryckor för att kunna stå på sina egna ben, samt effekter som känns plockade ur din grannes halloween låda? Synd om dig, det är vad som erbjuds.

Ja, själv kan jag inte dölja den flummiga förtjusning som frambringas ur denna B klassiga monsterrulle. Självklart sitter jag inte på helspänn, men jag sitter där filmen igenom – med ett stadigt grin. Så när regissören Seiji Chiba är så generösa med underhållningen slår jag – nästa lika generös med omdömet.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett ALIEN VS. NINJA:

 • Det finns vanvett i Tokyo, men det görs bättre i japanska skogsområden!
 • Tydligen går det att få en fullt påklädd kvinna, till att vara minst lika sexig som en avklädd!
 • Om en japan är väldigt blek i ansiktet, samt hakat upp sig på orden ”fuck you” är det nog bäst att se upp!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Aliens avkommor som gräver ner sig själva på obskyra ställen!
 • Den mycket tilldragande Mika (Rin) Hijii som har kläm på det där med att drämma Aliens i ”närstrid”!
 • Många angenäma stunder med kaskader av röda kroppsvätskor!

 

”Slimmade ninjor VS Flipper aliens – då var handlingen klar, nu tar vi rast!”

 

Ett STORT tack till Njutafilms för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 2 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 1 / 5

 

 

SCREENSHOTS
ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

ALIEN VS. NINJA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: