Alien (Anthology Box – 6-disc blu-ray)

ALIEN

Titel: ALIEN
Genre: Rysare, Sci-fi
Regissör: Ridley Scott
Skådespelare:

 • Sigourney Weaver
 • Tom Skerritt
 • Ian Holm
 • John Hurt

Produktionsår: 1979
Förpackning: 6 Disc Bluray Digipack
Speltid: 1 tim 42 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska
 • Engelska

Tal: Engelska
Extramaterial i boxen:

 • Revolutionary new MU-TH-UR Mode creates an interactive and customizable experience making the wealth of material instantly accessible
 • New HD Transfers for both the Theatrical and Special Edition versions of each film
 • This new release contains for the first time ever every piece of bonus material released on the laser disc set the 1999 Alien Legacy set and the 2003 Alien Quadrilogy Collection
 • Over 14 hours of bonus material remastered for 16×9 Blu-ray presentation
 • Over 4 hours of new never-before seen Bonus content exclusive to the Blu-ray Anthology
 • Archival materials including television specials, international documentaries, and more are available for the first-time since their original broadcast
 • Over 12 000 Photographs and Pieces of Artwork at HD quality
 • Isolated scores over the theatrical versions of the films including alternate and unused cues
 • 8 New Visual Data Streams of Production Notes and Film History
 • The menus function as a feature in and of themselves contain history and background on the Alien Universe never before seen on a Fox release

Distributör: SF (FOX)
Butik: Discshop
Skribent: Camilla Carlsson

 

 

HANDLING
Fraktskeppet Nostromo. Besättning; 7, Uppdrag; På väg hem mot jorden med en last malm och mineraler. Men färden hem avbryts då skeppets dator, Mother, upptäcker en, vad det verkar, sos signal från en främmande planet. Reglerna är tydliga, uppfattas en signal som att den kan komma från intelligent liv ska den undersökas.

Sagt och gjort, besättningen väcks och de tvingas ner på planeten för att undersöka var den kommer ifrån. De upptäcker ett enormt skepp som verkar ha störtat. De går ombord för att se vem, eller vad, som skickat ut signalen.

Väl inne upptäcker de tecken på liv, i form av ägg! Ett av äggen kläcks då en i besättningen blir lite för nyfiken. Varelsen attackerar och försätter mannen i vad som verkar vara någon typ av koma, allt medans den harfäst sig själv vid dennes ansikte.

När den sedan släpper och mannen till slut vaknar – börjar mardrömmen. En 8e passagerare finns nu bland dom.

 

AUDIO / VIDEO
Denna magnifika och sanslöst fina blu-ray utgåva levererar extremt tydligt och väl avvägt DTS 5.1 HD-ljud. Även att ljudet är totalgrymmt så finns fortfarande den ”gamla” känslan kvar, med detta menar jag att filmen inte förstörs av ett modernt maffigt action & bombastiskt-ljud. Vilket gillas från mitt håll; filmen är trots allt från 1979 och det ska vara därefter. Men ljudet är rent, tydligt och har djup.

Bildkvalitén är är klar och detaljrik och kan avnjutas i snuskigt fin anamorfisk 1080p. Detta gjorde att detaljer jag inte sett förut dök upp! Helt Fantastiskt! Även att bildkvalitén var så pass förbättrad behölls endå den kalla och råa känslan, vilket jag var lite rädd skulle försvinna. Då filmen är väldigt mörk, behövs den skärpa som nu finns i.o.m HD släppet. Jag är överlycklig!

Jag har även Alien Quadrilogy Box samt Legacy boxen, och ingen av de har den bild eller ljudkvalité man bjuds på här. Det är en helt ny upplevelse!

 

EXTRAMATERIAL
Detta är en maffig box, det finns hur mycket extra som helst på den här utgåvan!

 

 

ALIEN - anthology

 

 

På skivan med filmen har man inkluderat ett kommentarspår med ett stort antal deltagare. Ridley Scott guidar oss genom hela filmen,här får vi höra anekdoter och han pekar ut detaljer för oss som man kanske inte tänkt på. I vissa fall har Scott med sig Sigorney Weaver vid mikrofonen, kul att höra hennes upplevelser. Författarna Dan O’Bannon och Ronald Shusett finns också med på spåret, och Shusett framstår som rena rama pratkvarnen O’Bannon är mer åt det analytiska hållet. Även skådespelarna får komma till talsoch de bidrar med en hel del roliga historier från inspelningen.

Utgåvan har grymt mycket mer att erbjuda, jag kommer faktiskt inte gå genom allting i denna recensionen utan kommer att skriva en recension på hela boxen där jag skriver om extramaterialet. Men något som kommer me är följande:

På disc 5 & 6 hittar vi bl.a pre-production, production samt post-production, och alla tre innehåller ett antal korta filmer, fotogallerier samt en del textavsnitt. Via huvudmenyn kan man välja att se alla filmer på en gång, se alla fotogallerier direkt eller se grafik och tecknad bild i en följd. De kortare filmerna är egentligen en upphackad dokumentär.

Under pre-production finner vi fyra stycken korta dokumentärer. Starbeast är en grundlig genomgång av hur Dan O’Bannon och Ronald Shusett kom fram till det ursprungliga manuset. The Visualist berättar om designen bakom den värld där allt utspelas. I det här segmentet pratar man medbl.a regissören Ridley Scott, tecknaren Ron Cobb och konstnären H.R. Giger. Och i Truckers in space får vi se skådespelarsidan av filmen, både hur casting gick till och hur skådespelarna upplevde inspelningen. Man även se Sigorney Weavers provspelning.

Även Dan O’Bannons originalmanus finns med, Ridley Scotts eget bildmanus till vissa sekvenser i filmen som var så välgjorda att Fox dubblade filmens budget när de såg resultatet.
The art of Alien är ett mycket omfattande bildgalleri med verk av Ron Cobb, Chris Foss, H.R. Giger och Jean ”Möebius” Giraud. Tur för filmbolaget att man tog in Giger för monsterdesignen!!!

Productiondelen tar vid där förra avdelningen lämnade av och koncentrerar sig på inspelningsfasen. Här finns tre korta dokumentärer, den första heter Fear of the Unknown som ger en överblick kring inspelningen – allt från taskiga inspelningsförhållanden till filmstudions inblandning. The Darkest Reaches koncentrerar sig på rymdskeppet Nostromo och planeten där de mötte facehuggers för första gången.I The eighth passenger går man grundligt går igenom hur monstret designades, från den handliknande parasiten till det fullvuxna rovdjuret.

I post-production ägnar man sig åt arbetet efter det att själva filmen var färdiginspelad, det vill säga musik, effekter, pr-material och så vidare. Även här kan vi se tre stycken dokumentärer. Future Tense visar klippningen av filmen och även Jerry Goldsmiths score gås igenom. Outward Bound handlar om de visuella effekter som togs fram till filmen. A Nightmare Fulfilled (19:24) sluter cirkeln kring filmen med sin genomgång av mottagandet av filmen och dess innebörd för science fiction-genren.

Utöver allt detta finns det bortklippta scener, ännu fler fotogallerier och en mängd hittils osedda godisbitar! Tänker inte avslöja mer om dessa, då de får bli en överraskning när ni själva sätter er ner med fjärrkontrollen i högsta hugg!

Men utgåvan levererar MYCKET mer!!

 

SAMMANFATTNING
Vet inte hur jag skall sammanfatta allt detta, men Alien; filmen som har följt mig sedan min barndom, och den skrämmer mig lika mycket än idag. Om än kanske på ett annat plan. Att få se den så här fulländad som den är i detta format, gör att det nästan blidas en tår i ögonvrån. Det är en otrolig upplevelse.

Den är fortfarande lika kall & känns fortfarande lika rå. Trots uppgraderingen i bild och ljud. Så det många HD motståndare säger, att den råa, smutsiga & kalla atmosfären försvinner i.o.m HD är ren & skär bullshit.

Den klaustrofobiska och totalt hopplösa atmosfären, den är så jäkla påtaglig hela filmen igenom. Och Xenomorphs måste vara det otäckaste monstret i filmhistorien! Och även det mest fulländande. Näst intill vackert.

Eller nä, det ÄR vackert. Tempot är så där otäckt långsamt stundtals, men utan att bli tråkigt. Det bara bidrar till den otäcka känslan. Jag bara älskar den här filmen, och Antology boxen har en självklart plats i min samling.

Så om ni som jag, älskar Alien & dess uppföljare, insförskaffa. Nu!

 

 

ALIEN - anthology

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett ALIEN:

 • Ibland är koma att föredra!
 • Undvik ägg!
 • Inte gå in i främmande rymdfarkoster!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Atmosfär!
 • Filmhistoriens snyggaste monster!
 • Sigourney Weaver i trosor & genomskinligt linne!

 

”En över 30år gammal film, leverar utan tvekan än idag!”

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 5 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

OBS! DVD-meny är från bluray, men bilder från filmen kommer från en DVD-utgåva!

 

 

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

ALIEN - anthology

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: