TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

Titel: TUCKER AND DALE VS. EVIL
Genre: Skräck, Komedi
Regissör: Eli Craig
Skådespelare:

 • Alan Tudyk
 • Tyler Labine
 • Katrina Bowden
 • Jesse Moss

 

REKOMMENDERAR

 

Produktionsår: 2010
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 29 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska
 • Isländska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailer show

Distributör: Svensk Filmindustri AB
Butik: Discshop
UPC/EAN: 7391772336224
Skribent: Max Pettersson

 

 

HANDLING
Tucker har köpt en stuga uppe vid en idyllisk bergsjö och sitter i bilen med sin bästa vän Dale på väg upp för att åtnjuta lite ”man-time” med renoveringsprojektet. Men den idylliska platsen var också skådeplats för en hemsk massaker vid namnet Memorial Day Massacre för exakt 20 år sedan. Vilket är en av anledningarna till varför ett gäng studenter valt att spenderar sin helg med att tälta, dricka och nakenbada. Någonstans här blir det en kulturkrock en sen kväll. De saktmodiga hillbilliesarna misstags för sina mordiska film-ditos. Och panik utbryter bland ungdomarna. Även hos Tucker och Dales som helt plötsligt får börjar försvarar sig från oprovocerade mordförsök!

 

AUDIO / VIDEO
På den enkla DVD-utgåvan så får vi ta del av ganska snygg bild med 2.35.1 Widescreen. Min partner in crime, David som driver Swegore har kollat genom deras Bluray-utgåva och den är lite skarpare, lite bättre och lite snyggare enligt honom. Om vi tittar på fotot så är det helt okej. Inget märkligt där inte. Bra funktionsdugligt foto. Blidkompositionerna är välfyllda och det känns aldrig särskilt tomt eller för den delen överfyllt med aktivitet i bildrutan.

Ljudet är också välmixat. Dialogen, musiken och bakgrundsljuden flyter snyggt ihop och inget som man irriterar sig på. Det är annars lätt hänt att debutanter har för mycket eller för lite av det ena eller det andra i ljudbilden. Här får vi lyssna till ett grymt Dolby Digital 5.1 spår, helt okej men det är inte så mycket effekter eller dylikt som gör att det känns som en nödvändighet. ”If you got it flaunt it!”

 

EXTRAMATERIAL
Nej inte egentligen. Om du inte räknar en handfull trailers från kommande SF-filmer. Detta är GRYMT tråkigt då filmen är en riktig höjdare och det hade varit väldigt sweet med lite extra kulor att hänga i denna magnifika splatter-julgran!

 

SAMMANFATTNING
Helt galet hur mycket bra film det kommer ut nu! Detta är RIKTIGT bra! Det är svårt att förklara hur underhållande TUCKER AND DALE VS. EVIL är! För att vara en regi-& manus-långfilmsdebut så är jag mäkta imponerad. Eli Craig kan sina genrerfilmer. Och det här är förmodligen den mest meta-täta filmen från andra sidan Atlanten sen SCREAM. Även om den ligger närmre ARMY OF DARKNESS i sitt anslag och ton. Förvisso så borde i princip vem som helst kunna ta till sig denna lilla kärlekshistoria förklädd som slasher-film till sitt hjärta.

När reboots och remakes blivigt den kannibalistiska normen så känns det skönt med en film som vet vad den har sina rötter men vågar berätta en ny historia. En historia som jag vågar påstå aldrig har berättats förr, i slashers-films sammanhang i alla fall. Eli Craighar i Alan Tudyk(FIREFLY, SERENITY) och Tyler Labine(REAPER) hittat ett riktigt skönt radarpar som Tucker och Dale. En personkemi som bara ligger lite under Simon Pegg och Nick Frost . Tyvärr så tar inte manuset eller regissören tillvara på detta i den sista tredjedelen av filmen. Och det är väl även där någonstans som filmen tappar lite av sin fart som gör att den inte riktigt når upp till toppnoteringarna och tar sig utanför sin genre.

Filmen börjar in medias res. Vi ser en kvinnlig reporter genom en kamera som är på väg in i ett nedbrunnet hus. Hon käftar lite med kamera mannen som klagar över att man nog inte borde befinna sig på en förmodad brottsplats så nära inpå brottet! Och vips så har vi tagit dela av metareferenser till både SCREAM och BLAIR WITCH PROJECT. Och vips så får reportern ett järnrör i huvudet. Kameramannen går samma öde till mötes. Och sist får vi se antagonisten, med ett deformerat ansikte såklart, tittar in i kameran innan den krossas.

Tre dagar tidigare. Och vi är vid filmens egentliga start. TUCKER AND DALE VS. EVIL gör en ganska ordinär omkörning av en bil full med collageungdomar och stirra sig dumma på brudarna. Medans den omkörda bilen drabbas av panik. Vips så har vi nästa meta-referens – JEPEERS CREEPERS. Eller kanske snarare en missuppfattning som leder handligen framåt lite senare. Så här fortsätter filmen. Den bygger inte upp handligen på filmreferenserna utan står på egna ben så att även den som inte sett DEN SISTA FÄRDEN eller MOTORSÅGSMASSAKERN förstår missförstånden vid bensinstationen. För oss filmnördar finns det såklart små passning i nästan varenda bildruta att jubla över.

Och det är här filmens styrka ligger. Den försöker aldrig sig på att leverera skämt i dialogen. Utan det är för oss i publiken, som förstår genrer-spektaklet humorn uppstår. Och det håller nästan hela vägen.
För tids nog måste vi få reda på vem det var vi såg i början av filmen. Vem det var som knockade reportern (Eli Craigs fru och före detta Yellow Power Ranger) och hennes kameraman! Vad det är som är VS. EVIL i filmtiteln. Sen så ska de som frodats i mellanakten knytas ihop. Det går så där.
Utan att vara en dålig film så blir tyvärr slutet en temposäkning. Cinematiskt såväl som dialogmässigt. Det är här till exempel SHAUN OF THE DEAD har sin styrka. Den tappar aldrig i fart utan håller ett jämnt tempo rakt igenom. Är filmen sevärd undrar du kanske lite tveksamt nu. Utan tvekan svara jag!
Sen vill jag avsluta med att filmen är ganska Power Rangers tät överlag. Det är inte bara Sasha Craig som har kopplingar till de ytters tveksamma rymdbudgetninjorna utan även Brandon Jay McLaren som spelar Jason(black token guy i college-gänget) har ett förflutet som Red Power Ranger. Du kanske kan hitta fler?

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett TUCKER AND DALE VS. EVIL:

 • Missförstånd sker så lätt!
 • Trägårdsarbete bör göras med största försiktighet!
 • Vid brand, av dig själv eller någon annan tänk: stop,drop and roll!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Mycket metareferenser!
 • Skön personkemi mellan Tucker och Dale
 • Den subtila EVIL DEAD II-blikningen innan ”slutstriden”

 

”TUCKER AND DALE visar att missförstånd ska man ta på blodigaste allvar!”

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

TUCKER AND DALE VS. EVIL

2 svar till “TUCKER AND DALE VS. EVIL”

 1. OMFG!!! hur har du fått tag på denna??? Jag har längtat efter att se den sen jag såg trailern för första gången

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: