The Hole

THE HOLE

Titel: THE HOLE
Genre: Skräck
Regissör: Joe Dante
Skådespelare:

 • Haly Bennett
 • Chris Massoglia
 • Nathan Gamble
 • Teri Polo
 • Bruce Dern

 

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 28 min
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Finska
 • Danska

Tal: Engelska
Extramaterial: Inget alls =(

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Discshop
UPC/EAN: 7 340059 601456
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Dane flyttar mot sin vilja tillsammans med sin lillebror Lucas och sin mamma till den lilla staden Bensonville, en stad så tråkig att folk blir förvånade att någon ens flyttar dit istället för därifrån.

Detta är dock snabbt på väg att förändras för i deras nya hus källare hittar de en stor lucka i golvet som är låst med en hel hög stora hänglås. De hittar nycklarna och öppnar luckan i nyfikenhet vad som är inlåst. Det enda de finner är ett stort bottenlöst mörker.

Tillsammans med Danes nyfunna intresse, granntjejen Julie, försöker de ta reda på som finns där nere. Vad de inte vet är att något där nere tittar tillbaka, djupt in i deras innersta rädslor.

Det dröjer inte länge innan clowndockor, barn som gråter blod och stora skepnader börjar förfölja de tre.

 

AUDIO / VIDEO
Det enda som utmärker sig bildmässigt är den ”spökvärld” som Dane hamnar i, de förvridna och oproportionerliga rummen och möblerna med den skumma ljussättningen skapar en väldigt häftig men samtidigt obehaglig miljö. De animaterade händelser som följer tycker jag är sådär, kan man inte göra det riktigt snyggt så tycker jag att man ska komma på en annan lösning.

Utöver detta så tycker jag att mörkerscenerna är väldigt bra gjorda.

Den tekniska biten för bilden är 16:9 Widescreen.

Ljudet i filmen låter bra, det är inga konstiga ljudeffekter som jag hakade upp mig på och musiken i de läskiga scenerna gör sitt för skapa stämningen

Ljudets tekniska detaljer är antingen Dolby Digital 5.1 vanlig stereo 2.0

 

EXTRAMATERIAL
Bristen på extramaterial är alltid lika tråkigt!

 

SAMMANFATTNING
Jag måste säga att jag inte hade särskilt höga förväntningar på filmen, främst på grund av omslaget. Vanligtvis brukar omslag till skräckfilmer vara bättre än filmen i sig. När jag väl satt mig i soffan dröjde det inte länge innan Joe Dante gjort att jag ångrat mig lite att jag satt själv mitt i natten och kollade på hans THE HOLE. Det är en väldigt läskig film och stämningen är obehaglig genom större delen av filmen.

En av de enklaste sätten att skrämmas på film är att helt enkelt låta strömmen gå så en person måste treva sig runt i mörkret. Lägg därtill en skepnad som helt plötsligt dyker upp, gärna ett barn eller en gammal människa. Det är enkelt men fy fan vad det funkar bra i THE HOLE, jag var så jäkla rädd under hela filmens början. Att sedan slänga in en clowndocka som får liv är bara elakt av Dante. För mig så är barn, dockor och clowner de top 3 läskigaste sakerna som kan finnas i en skräckfilm.

Det enda som jag reagerade på var när Lucas ska slåss mot sin rädsla. Filmen har varit jätteläskig tills detta men här blir det mest komiskt, jag tyckte det iofs var lite skönt med lite komisk avslappning men jag förväntade mig att just denna delen skulle vara riktigt obehaglig. Istället är det här som hela filmen slutar att vara särskilt läskig, det känns som om de har en maxtid för filmen och helt plötligt snabbar på allt för att få med hela storyn. Lite tråkigt med tanke på hur bra den började.

En liten detalj jag upptäckt på själva DVD-utgåvan är att det går inte att välja dansk undertext i menyn men om man trycker på subtitle-knappen på fjärrkontrollen så kommer den fram. Miss i skapandet av DVD-menyn där.

Joe Dante som regisserat THE HOLE är en riktig veteran som gjort film sedan sent 60-tal. Kändast bland hans verk är dock en av världens bästa julfilmer, GREMLINS och dess uppföljare GREMLINS 2. Han har även gjort SMÅ SOLDATER, regisserat flera avsnitt i serien SPÖKSTAN samt fått äran att vara med och göra kortfilmer till MASTERS OF HORROR både 2005 och 2006.

Dane spelas av Chris Massoglia och han har tidigare gjort småroller i diverse TV-serier. Hans kändaste roll kom som huvudrollen Darren i CIRQUE DU FREAK: A VAMPIRES ASSISTENT.

Danes lillebror Lucas spelas av Nathan Gamble och denna ungen är inte alls ovan för de stora filmerna. Han har haft biroller i filmer som THE MIST, oscarsvinnande BABEL, THE DARK KNIGHT och MARLEY&JAG.

Den vackra granntjejen Julie spelas av Haley Bennett som gjorde sin första roll i MUSIC AND LYRICS mot Hugh Grant och Drew Barrymore. Hon har följt upp den rollen med biroller i MARLEY&JAG och THE HAUNTING OF MOLLY HARTLEY. 2013 kommer LAWLESS ut där hon kommer spela mot storstjärnor som Cate Blanchett, Christian Bale och Ryan Gosling.

Dane och Lucas mamma spelas av Teri Polo. Hon har gjort film och tv sedan 90-talet men hennes kändaste roll kom 2000 i komedin? SLÄKTEN ÄR VÄRST som Ben Stillers blivande fru, en roll som hon även hade i FAMILJEN ÄR VÄRRE och MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS. Hon hade även en återkommande roll i dramaserien VITA HUSET.

Creepy Carl spelades av veteranen Bruce Dern. Bruce hade sina första roll 1960 och har sedan dess spelat i filmer som MONSTER, LAST MAN STANDING, THE HAUNTING, MULLHOLLAND FALLS och DEN STORE GATSBY.

THE HOLE för mina tankar direkt åt liknande filmer där ett hus får besök av mindre trevliga övernaturliga fenomen. POLTERGEIST, BABYS ROOM, THE RING, THE GRUDGE kan vara filmer man borde se om man gillar THE HOLE

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett THE HOLE:

 • Hittar du en lucka låst med MASSOR med hänglås så finns det säkert en bra anledning till varför den är låst!
 • Jag är glad att jag inte är mörkrädd, man är helkörd om man ska slåss mot det….
 • Om jag nånsin har ett hus med källare så ska jag ha feta strålkastare där nere så inte en enda skugga finns kvar!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En förvånansvärt läskig film!
 • Clowner och barn som gråter blod!
 • Haley Bennett – shit vilken skönhet!

 

”What would you do if you faced your biggest fear?”

 

 

GORE……: 1 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 5 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

 

THE HOLE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: