HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

Titel: HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE
Genre: Skräck, Slasher
Regissör: Julius Kemp
Skådespelare:

 • Gunnar Hansen
 • Pihla Viitala
 • Terence Anderson
 • Nae
 • Helgi Björnsson

 

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 30 min
Textning:

 • Danska
 • Finska
 • Svenska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Behind the scenes (kortfilm)
 • Trailer
 • Slideshow
 • Trailer show (Njutafilms)
 • Trailer

Distributör: Njuta Films
Butik: Butik
UPC/EAN: 3387010016212
Skribent: Eric Cain

 

 

HANDLING
En grupp av turister som alla möts på kajen av Reykjaviks största whalewatching turné grupp är redo att starta morgonen med en tur längs av den lugna vatten av Islands västra kust. Snart i sin tur vänder fartygets kapten upp döda och gruppen lämnas till nåd en räddande valfångstfartyg. Med hjälp av säkerhet snart skulle komma, gjorde lite de vet att en båt med tre blodtörstiga isländska traditionalisterna väntar för att garantera en säker passage…

Snart turisterna befinner sig de jagas i en makaber berättelse om katt och råtta påangriparens egna turf och när de plockas bort en efter en, kan du fråga bara, varför?

 

AUDIO / VIDEO
Njuta Films utgåva på HARPOON använder anamorfisk widescreen liksom 16:9 ratio.

Färgerna och ljuset är tonade så att rött är markerad, betydande av den massiva mängden blodspillan. För det andra verkar filmen väldigt mörk för många långa sekvenser. Som man kan förvänta, tar mycket av det platser i inälvor av ett fartyg med liten verklig ljus och den sista akten i berättelsen utför över natten.

DVD:n använder också ljudet lite fel. Många gånger, jag undrar exakt vad en karaktärsa i en dialog, men som skulle vara i ett fartyg, det finns mycket diagetic ljud som kan påverka hörbarhet om du själv var på detta fartyg. Kanske produktionen ville ge den en mer realistisk känsla?

 

EXTRAMATERIAL
Det är inte mycket extramaterial på utgåvan, men det som följer med är helt okey. Det enda som egentligen är något av värde är den medföljande Making-of dokumentären. Den är 15 minuter lång och är mer eller mindre bara en ”behind the scenes”-film. Det är dock roligt att se hur det gick till och höra Gunnar Hansen prata om filmen.

Utöver dokumentären så följer det även med en hel del trailers. Orginaltrailer av filmen, same ett par av NjutaFilms senaste släpp; exempelvis HOUSE OF THE DEAD, SAUNA, DEAD GIRL, PENANCE och THE HORSEMAN.

 

SAMMANFATTNING
I temat för TEXAS CHAINSAW MASSACRE spelar Julius Kemps REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE på samma situationer i världen av Island – en skandinavisk omvandlingen av filmen. Det är faktureras till Islands första splatter-film och kommer att tänka som en av om inte den enda skräckfilm att någonsin komma från Island. Det lyckas på nivån att ta med publiken på en joyride från helvete genom det kalla vattnet i Islands västkust, men samtidigt utgör ett par frågor på egen hand.

I filmen, en grupp vänner och turister, inklusive av Annette (Pihla Viitala), Mary-Anne (Miranda Hennessey) och Leon (Terence Anderson), som alla väljer att ta en tur runtkusten för att leta efter valar. Men bryter deras fartyg i mitten av turnén, och kaptenen(Gunnar Hansen, av TEXAS rykte spela ”Leatherface”) faller offer för en olycka närhan försöker fixa fartygs problemet. Härifrån, den strandade turister vinka till sig enpasserande fartyg, utan att veta att fartyget de lockar är en gammal valfångst familjsom inte stöder Islands valfångst turism eftersom det påverkar deras förmåga att fånga valar. Att välja att anta en liten hämnd på ovetande offer, den ”Fishbillies”beslutar att fånga, tourture och evenutally eliminera gruppen en efter en.

Det verkar som filmen lyckas porträttera några dramatiska dödar scener med mycketblod och gore. Den är värdig sin produktion bara för att dessa scener. Utanför detta är humorn inte särskilt stark men det finns en kvick skämt om Leonardo DiCapriosom kan göra ett par skratta. Annars lider filmen av en brist på en centraliseradkaraktär. Kemps och hans team har valt att fokusera på kamp hela gruppen ombord på valfångstfartyg, men eftersom de flesta film-tittare är ususally behandlas till en central karaktär eller grupp, känns filmen lite malplacerad. Det är också då påverkartempot i filmen, som historien laggar och sträcker, sedan snabbt återvinner när enscen av dramatisk dialog går tillbaka till en kill scen.

På en tematisk noterar dock frågar filmen oss den centrala frågan för de flesta skräckfilmer, ”Vad gör vi när de allmänna reglerna i samhället kastas ut genom fönstret?” Och djupare, utforskar filmen på frågan varför. Till exempel erbjuder TEXAS CHAINSAW MASSACRE bara diskreta inslag om varför slakteriet familjen fungerar som den gör eller hur den kom att bli. Kemps filmen säger tydligt att en del äldre, traditionella Islandiskar finns som fortsätter att praktisera konsten att valfångst och därmed konventioner av det moderna samhället mot valjakt skulle kunna skadapraktiken. Vad var en gång en stor jakt händelse nu har reducerats till en liten grupp av ”överblivna” valfångare som känner sig isolerade från resten av samhället ochderas arbete skydde, vilket eliminerar deras känsla självkänsla. I samband medfilmen är det lätt att se varför de kan vara upprörd och vill göra något åt sin situation. Precis, skulle många människor håller inte längden på vilka de avser att gå att görasitt uttalande.

Slutligen är REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE inget som du någonsin har sett förut i samband med Skandinavien, framför allt Island. Den lider brist på publik, men alla som känner till Norden eller dess kultur kommer att njuta av den läckra ironi av en sådan skräck situation utspelas i lugn och fridfull Island. Som sagt, du kansketänka två gånger innan du tar som turné båt ut ur hamnen nästa gång i Reykjavik…

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE:

 • Den anda av “Leatherface” fortfarande lever!
 • Jag kommer inte att bli sjötat med en harpoon!
 • Island har en bra parti-scen!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Island har fortfarande en tradition av valfångst!
 • Jag hoppas att Island producerar mera skräckfilmer!
 • Söka för mera filmer som använder traditionen av “chainsaw massacre”

 

”Don’t mess with tradition when in Iceland or else the spirit of the Vikings will haunt you”

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

 

HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE

4 svar till “HARPOON: REYKJAVIK WHALE WATCHING MASSACRE”

 1. Ärligt….
  Den här artikeln är uppenbarligen stulen och översatt med Google Translate. Kass av er…

 2. Tjena Jellax

  Jag sitt din kommentar på SweGore för ett tag sedan, och först tänkte jag bara släppa det, men kunde inte bara släppa det.

  Vårt inlägg är inte stulet och översatt med Google Translate. Vi har låtit en kille som heter Eric Cain som är nyinflyttad till Sverige (kommer från England) att försöka skriva artiklar på Svenska för oss.

  Det är därför artikeln är väldigt skriven med dålig svenska men SweGore är öppen för alla, och vem som helst kan skriva åt oss även med knackig Svenska, men vi kommer att ha striktare kontroll på recensionerna, då det är fler än bara du som klagat på det inlägget.

  Hoppas du förstår.

  //David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: