August Underground: Mordum

Mordum

Titel: August Underground: Mordum
Genre: Extreme
Regissör: Fred Vogel
Skådespelare:Cristie Whiles, Fred Vogel, Michael T. Schneider
Produktionsår: 2003
Förpackning: DVD Keep Case 1 disc
Speltid: 85 min
Textning: Ingen
Språk: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Bildgalleri
 • Musicvideo
 • Bortklippta scener

Distributör: ToeTag Pictures
Butik: Darkdisc
UPC-kod:

 

 

 

 

HANDLING
Någon handling att tala om är det knappast. Man får följa tre galningar, två killar och en tjej, när de torterar och slår ihjäl folk. Inte alltför sällan idkas också sex med offren, mer eller mindre levande. Scenerna emellan ger någon slags osammanhängande inblick i dessa mördares liv, som verkligen får en att tro att de är sjuka i huvudet på riktigt. I slutet av filmen kompletteras sällskapet av en fjärde person och filmen når sin höjdpunkt. Något djupare mål eller mening med det hela verkar det inte finnas, mer än den tillfredställelse de tre mördarna är ute efter. Inga komplicerade motiv eller något sådant. Några vettiga dialoger finns det inte heller, det mesta verkar vara ganska improviserat, men jag tror heller inte att det är meningen. Handlingen är liksom åsidosatt för att få med mer våld, men det är gjort på ett sätt som funkar, till skillnad från många andra skräckfilmer.

 

LJUDKVALITÉ
Dolby Digital 2.0 på denna och det är nog.

 

BILDVALITÉ
Väldigt korning och dålig bild, fast det är så att dom planerat att ha det så, tanken är att det ska vara kornig bild för att få lite ”snuff” känsla

 

EXTRAMATERIAL
Extramaterialet håller hög klass. Tre trailers; August underground, August underground’s Mordum samt den tredje filmen i serien, August underground’s Penance, gör i alla fall mig sugen på att köpa dem. En musikvideo med Necrophagia, som Toetag producerat, finns också med. Den innehåller naturligtvis mycket zombies och likmaskar och borde tilltala de flesta som gillar deathmetal. Tre bortklippta scener finns också med, även om de inte var något att höja ögonbrynen åt. Jag antar att det finns en anledning till att de klipptes bort. Sist men inte minst bjuds det även på ett bildspel med bilder från inspelningen varav många är riktigt snygga.

 

SAMMANFATTNING
Själva utgåvan var väldigt snygg, även om den betingade ett nästan för högt pris. Men med tanke på filmens kvalité var det utan tvekan värt det. Utgåvan är helt utan text, vilket kan vara lite jobbigt med tanke på att ljudet inte är det bästa, men eftersom inte det finns några dialoger som är värda att uppmärksamma i någon större utsträckning gör det inte så mycket. Den skakiga och korniga bilden är av dålig kvalité rakt igenom. Eftersom det tillför så pass mycket till filmen tycker jag faktiskt inte att det gör något, även om det tar en liten stund att vänja sig. Samma sak gäller ljudet. Det är dåligt, men det känns rätt. Hade den här filmen gjorts med professionell utrustning hade den nog inte blivit en tiondel så bra. Det är uppenbart att det är känslan som räknas.

Det här är en riktigt sjuk film, utan tvekan det otäckaste jag sett, troligen även bland det sjukaste som spelats på senare tid. August underground’s Mordum är inget jag rekommenderar de nyfrälsta inom skräckfilmsvärlden att börja med. Jag mådde bitvis illa när jag såg den första gången, den berörde mig både psykiskt och fysiskt då maginnehållet gjorde några välförtjänta försök att komma ut. Jag började också fundera på om den sortens människor som visas i filmen existerar i verkligheten.

Hur kan man då göra en så pass sjuk film? Tanken är att filmen ska se ut som en riktigt snuff-film och det tror jag man har lyckats väl med. Jag har inte sett någon riktig snuff-film, men jag kan tänka mig hur det skulle kunna se ut. Hela filmen är filmad med en vanlig handkamera vilket gör att bilden är lite kornig och skakig, det är väl det första som för tankarna till en hemmagjord film. Tänker man till lite ser man även att många klipp är väldigt långa, ibland över tio minuter, särskilt mordscenerna. Det bidrar mycket till känslan av att det som händer är på riktigt. Om man jämför med andra filmer i skräckfilmsgenren är det ofta mycket klipp när det blir blodigt i närbild.

Det är svårt att tro att det här faktiskt är en spelfilm. Om jag har förstått det hela rätt så är de medverkande i filmen även med och regisserar vilket bidrar till en känsla av improvisation som var ny i alla fall hos mig.

Innan jag såg August underground’s Mordum hade jag hört ganska mycket om den, både genom recensioner och folk som berättat om den; att den skulle vara helt otroligt sjuk och otäck. Jag fick även vänta några veckor innan jag fick filmen i handen så jag hade väldigt höga förväntningar av den, vilket bidrog till att jag inte upplevde den som så äcklig som jag trodde den skulle vara. Jag blev absolut inte besviken, men hade jag sett den utan att veta vad det var för något hade jag nog reagerat starkare och kanske till och med trott att den inte var fejkad. Hursomhelst tycker jag att det är en väldigt bra och originell film som jag absolut tycker att man bör kolla upp om man är intresserad av extrem våldsfilm. Den känns ny och fräsch i sitt uttryck, något som verkligen kan behövas då många skräckfilmer tenderar till att bli ganska lika.

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

TOTALT….: 4 / 5

 

SCREENSHOTS
Mordum

Mordum

Mordum

Mordum

15 svar till “August Underground: Mordum”

 1. Mordum filmer Är jvliGt Bra filmer Diggar alla 3 mn tycker nog ändå 2an är dn StarkastE av dom!!) Vogel vet vad han sysslar med!! Måste checka upp hans nya Rulle Redsin Towers.. Du är väldigt DUM om du inte kollar på MorDUM.Filmerna!!!)

 2. Ja Mordum är bra, blandar dock ihop dem så jag kan inte säga vilken som är bäst. Första filmen kan man dock hoppa över då den är minst våld i och mest ”jidder”. Två eller tre gäller, sålunda.

  Redsin Tower var en besvikelse. Det är uppenbart att Vogel inte riktigt kan göra ”riktig” film ännu…. Mordum är ju halvdokumentärer (lite dogma över dem).

 3. Riktigt bra film måste jag faktist säga. Den blev nog precis som dem hade tänkt sig. Som ni skriver i recensionen, hade man inte läst om den förän man så den, hade man trott att den var äkta.

 4. Har sett alla tre filmerna utan att egentligen veta vad det var. Idén är sjukt bra. Att ingen tänkt på den tidigare är svårt att fatta. Med det inte sagt att inte finns brister. Hade Fred Vogel varit lika duktig på narration och karaktärer som han är på att producera fantastiska goreFX hade de här varit mer än kult idag – de hade varit klassiker. Vogel och company tog inte chansen att göra någonting av den historia som ligger där under allt vansinne och äckel. I Penance (3:e filmen) bryter Vogel fler tabun och det hade varit helt ok om han bara tagit tillfället i akt och verkligen försökt säga något om den extremt komplexa mänskliga naturen och dess fruktansvärt mörka hörn. En film som lyckas betydligt bättre på det temat är Eric Stanzes SCRAPBOOK – koll in den om du inte sett den.

 5. riktiga psykon, det är såna som har varit mobbade i hela sitt liv som skapar såna filmer.
  Deb där feta jäveln i filmen och den där jävla goth tjejen urtypen av ett mobbat offer. såg jag den sjuke fan på stan skulle jag inte tveka en sekund på att sänka aset.

 6. Hej Carl,

  Jag uppskattar din åsikt, men till nästa gång så får du gärna vara lite med konstruktiv i dina kommentarer. Det kan vara svårt för folk som inte sett filmen att veta vad du pratar om.

  Jag har själv sett delar av filmen, jag tycker att det är för mycket för mig, men tydligen så finns det folk som tittar på filmerna, därför måste ställa en motfråga. Om du mot förmodan inte tycker om denna typen av filmen, varför har du tittat på den då? Hur kommer det sig att du vill ”sänka” personen som gjort filmen? Är det inte bättre att göra våld på film än att gå ut på stan och ”sänka” folk man inte tycker om?

  Jag förstår din reaktion, tanken med filmen är att provocera och gå till det extrema i nästan allt.

 7. Efter att ha läst om filmerna här var jag som gammal skräckfantast tvungen att kolla…en stor gäspning tycker jag.
  Inget nyskapande,inte särskilt rysligt,äckligt här å var men i det stora hela var kannibalfilmerna jag såg i början av 70-talet i samma anda.
  Jag skulle inte lägga pengar på dessa filmer-det finns bättre och värre.

 8. (Gnuggar händerna) Nu är vi ju inne på ett område som jag känner till hyfsat väl. Jag jobbar med såna här människor och, ja – de finns; och inte bara i USA. Hörde talas om filmen genom att jag hittade till Dark Disc och blev mycket glad över att någon vågade sig på något sånt här. Jag blev däremot lite besviken. Det är klart att jag överanalyserar sånt här men överlag så är våldet väldigt realistiskt i alla tre filmerna. Vad jag däremot saknar är fler sekvenser där man får följa mördarnas spaning efter offer, något som säger mycket om personligheterna, och som dessutom skulle humanisera offren mer och få morden att kännas betydligt mer än de gör nu. På det planet lyckades den första filmen klart bäst. Miljöerna är perfekt fångade och i 3:an, Penance, fick dessutom se en lite mänskligare sida av mördarparet mellan morden vilket var mycket välkommet. Det här handlar ju om människor som är extremt komplicerade på ett mycket okomplicerat plan. Jag hoppas på fler filmer av den här sorten för jag tycker inte allt blivit sagt än.
  Och till Carl: Precis rätt reaktion! Det visar bara tt filmskaparna lyckades med EXAKT det de ville skapa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: