Ichi The Killer

Ichi The Killer


Titel: Ichi The Killer
Genre: Action, Splatter
Regissör: Takashi Miike
Skådespelare:

 • Tadanobu Asano
 • Nao Omori
 • Shinya Tsukamoto
 • Paulyn Sun
 • Susumu Terajima

Produktionsår: 2001
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 123 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska

Tal: Japanska, Engelska
Extramaterial:

 • Inspelningsreportage
 • Bortklippta scener
 • Trailers
 • Fotogalleri
 • Filmografier
 • Kommentatorspår
 • Intervju: Takashi Miike
 • Intervju: Tadanobu Asano, Alien Sun och Shinya Tsukamoto

Distributör: Studio S Entertainment
Butik: SubDVD
UPC-kod: 7 350036 72031 5
Skribent: Andreas Fäldt

 

 

HANDLING
Yakuza gängets boss Anjo försvinner spårlöst med 300 miljoner yen och gängmedlemmarna tar upp jakten efter sin chef där ingen nåd visas. Misstänkta kidnappare och utpressare lever farligt. Folk dör som flugor där de drar fram och när man inte trodde att det kunde bli mer brutalt dyker Ichi upp. Ichi är en hjärntvättad man där hissen inte går ända upp och efter lite pådrivning börjar han snart att mörda fler rötägg än man kan föreställa sig. Hans metoder får även de hårdhudade medlemmarna i Yakuza gänget att känna fruktan och desperationen växer sig allt starkare. Ska de alla falla offer för den mordiske Ichi eller kommer de att lyckas få tag på honom innan det är för sent? Detta är en film som kantas av makabra mord och sadistiska mördare. En spännande katt och råtta lek som inte tycks sluta med något annat än ren tragedi.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är helt okej Dolby Digital 5.1. Ibland kan rösterna höras lite dåligt men det är inte ofta. Det är som vanligt lite tråkigt att man inte förstår ett ord japanska och därmed behöver stirra sig blind på texten hela tiden. Men över lag är Ichi The Killer en välproducerad film och det finns inte mycket att klaga på. Allt ljud framträder väldigt tydligt och man hör alla detaljer bra. När Kakihara tar ett bloss från sin cigarett hör man till och med glöden fräsa. Man hör även alla slafsiga ljud mycket väl som t ex droppande sperma och blod. Ljudet från sparkar och slag är i sann anda väldigt framträdande, högt dubbat precis som i japanska kampsportsfilmer. Musiken är lite av en blandning mellan dataspels-techno och traditionell asiatisk musik. De dystra asiatiska tonerna hörs främst under brutala scener, som t ex då en våldtäkt äger rum i filmens inledande minuter men även på många andra ställen. En ganska stor del av filmen är det dock mest ett par toner och lite blippande ljud som hörs i bakgrunden.


Bilden är levererad i Widescreen 1.78:1 – 16:9 Anamorphic. Alla våldsamma och blodiga scener är väldigt snyggt filmade. Ja, hela filmen är bra filmad. Bra kameraföring och smidiga klipp gör detta till en grafisk njutning som inte många andra liknande filmer kan konkurrera med. Vi får se en del schyssta närbilder som höjer den brutala stämningen i filmen ännu mer och allting är mycket bra gjort.
Som vanligt i japanska filmer är även Ichi The Killer inspelad i en ganska grå och sunkig miljö. Jag antar att det är vanligt med den typ av miljö i japanska storstäder och det känns väldig rått och äkta.

 

EXTRAMATERIAL
Denna dvd innehåller mycket extramaterial och jag inte tänker nämna precis allt men bland annat Inspelningsreportaget är riktigt intressant. Här får vi följa teamet när de filmar diverse specialeffekter och det är kul att se hur fantasirika men ändå enkla idéer som ligger bakom filmens fantastiskt snygga scener. Som i många andra filmer används det här väldigt mycket avgjutna huvuden osv när filmens effekter ska göras. Det ser ovanligt realistiskt ut och man häpnar över hur skickligt allt är gjort.


Originaltrailern är ingen hit och hade jag sett trailern före jag såg filmen skulle jag antagligen inte blivit det minsta intresserad av att se filmen. Dåligt valda scener, knappt något blod och ingen intensitet alls.
European Trailer däremot är riktigt grym. Här framställs filmen som den borde göra och man blir extremt sugen på att se filmen en gång till fastän man precis sett den. Här får vi se blod, spänning, action, misshandel av nakna kvinnor mm och man kan riktigt känna att det här är en film som får adrenalinet att pumpa i ådrorna.


Miike filmografi får mig att bli lite överraskad. Hade ingen aning om att han gjort så många filmer som han faktiskt gjort och innan jag såg Ichi The Killer var det nog Auditon (2000) som jag kände bäst till men här får vi se att han regisserat filmer ända sedan 1991. Att han dessutom gjort ett flertal filmer varje år sedan dess är imponerande och man undrar hur många idéer som ryms i huvudet på en enda man.


Slideshowen innehåller tyvärr mest tråkiga bilder och framställer filmen som betydligt mycket mjäkigare än vad den är.


Intervju med regissören Takashi Miike är över 30 minuter lång men den är klart sevärd. Som vanligt är det väldigt spännande att höra vad som rör sig i huvudet på regissörer som gör filmer som denna. Och som vanligt slås man över hur lugna och normala de framstår fastän deras filmer kanske vittnar om något helt annat. Filmskapande är troligtvis ett oerhört bra och effektivt sätt att få ur sig en massa negativa tankar, energi och sjuka idéer. Vi får även här se en del bakom scenen glimtar och det är ju alltid trevligt.

 

SAMMANFATTNING
Ichi The Killer är en japansk film helt i min smak. Hinkvis med blod, tonvis med inälvor och dissekerade kroppar. Dessutom är specialeffekterna värda att uppmärksamma då liknande filmer lätt faller på att effekterna är dåligt gjorda. När folk pratar om Ichi The Killer hör man oftast att det är en brutal, blodig och mycket grafisk film som är något utöver det vanliga. Det är det också om man jämför med många andra japanska filmer. Inte för att detta är den mest groteska och makabra film man sett utan snarare för att alla detaljer är extremt tydliga och välgjorda gentemot andra splatterfilmer som lätt framstår enbart som komiska och överdrivna. Visst är det kul att se en dåligt producerad splatterfilm men Ichi The Killer är så mycket mer. Framförallt är den väldigt bra gjord. Högoktanig action blandat med en stor dos bloddrypande gore som verkligen gör intryck. Att skådespelarna i filmen inte är helt okunniga förbättrar också medelbetyget markant. Dessutom är det ett bra tempo filmen igenom och det finns inte många partier som känns sega och tråkiga.
Däremot kan jag säga att jag hade förväntat mig mer av filmen. Kan inte riktigt säga vad jag väntade mig men jag hade nog föreställt mig den ännu mer våldsam och bisarr än den i själva verket är. Men detta en grym film med massor av gore och snyggt gjorda mordscener så jag tänker inte skriva något negativt om den. Kan varmt rekommendera Ichi The Killer till alla som tycker om filmer som innehåller mycket blodiga lik, massakerade lemmar och utslitna inälvor.

3 saker jag lärt mig av filmen.

 • Bråka aldrig med någon som är en hjärntvättad dödsmaskin!
 • Små japaner kan inte bara slåss, de kan tortera folk också!
 • Det finns en sadist i oss alla som bara väntar på att släppas lös!

3 saker att se fram emot.

 • Ett rum fullt med kroppsdelar och skändade kroppar!
 • En kvinnas bröstvårtor som skärs av emot en bordskant!
 • Kakihara skär av sin egen tunga

Ichi The Killer är en brutal och hänsynslös film!

Ett STORT tack till SubDVD för recensionsmaterialet!

 

GORE……: 4 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……..: 4 / 5
UTGÅVAN..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5
TOTALT….: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ichi The Killer

Ett svar till “Ichi The Killer”

 1. Dn här Filmen Rockar Fett!! Grymare Mördare får man leta efter!! Kuslig Rackare,,Som Mördar folk på dom mest Iderikaste å Grymaste Sätten!!) Mn Människorna han Nackar Förtjänar dt ju åxå så Man kan ju bara gilla Itchi med!! Han säger inte direkt så mkt mn dt gör hans karaktär ännu mera Kall och Cool!!
  It started With a Itch then it turned into a Killing Itch!!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: