THE SIGNAL

THE SIGNAL

Titel: THE SIGNAL
Genre: Psykologisk skräck
Regissör: David Bruckner, Dan Bush
Skådespelare:

 • Anessa Ramsey
 • AJ Bowen
 • Justin Welborn

Produktionsår: 2007
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 39 minuter
Textning:

 • Trailer

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Distributör: Atlantic Films
Butik: Darkdisc
UPC-kod:
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
THE SIGNAL är en apokalyptisk skräck/thriller som är uppdelad i tre mindre delar där man får följa Mya, Lewis och Ben i deras möten med varandra och andra under deras flykt från staden där människorna har kommit i kontakt med en signal som påverkar deras beteende och uppfattningsförmåga, vilket gör dem våldsamma, får hallucinationer eller blir väldigt mottagliga till vad andra vill eller tycker.
I del 1 vaknar Mya upp hos sin älskare Ben som i sin tur vaknat av att TVn gått igång av sig själv och nu spelar upp en märklig grafik med ett ljud i bakgrunden. När hon väl kommit hem till sin man börjar han och hans besökande kompisar bete sig konstigt efter att ha tittat på den mystiska mottagningen medan de försökt få fram baseball på tvn. De blir våldsamma och börjar försöka döda varandra. Mya måste nu fly från den mordiska skaran som springer runt på gatorna.

Del 2 följer Lewis, Myas man, i hans möte med Myas älskare och hans jakt på Mya själv. I den här delen tar filmen dock en lite vändning till det humoristiska då Lewis hamnar på en nyårsfest där han stöter på en rad udda personer som alla påverkats av signalen på ett eller annats sätt. Bland annat värdinnan för festen som tvingats döda sin man och nu får panik varje gång det ringer på dörren i rädsla över att de är gäster som kommer tidigt. Dessvärre tar Lewis mordiska tendenser till slut över.

In kommer Ben och räddar nyårsgästerna och samtidigt påbörjar den tredje och sista delen där man får följa honom under hans flykt från Lewis, som är måttligt glad över att ha träffat på sin frus älskare, samtidigt som han försöker hitta Mya så att de kan ta sig från staden och förhoppningsvis leva lyckliga i alla sina dagar.

 

AUDIO / VIDEO
På själva dvdn kan man inte göra några ljud eller bildinställningar alls, men på baksidan av dvd-fodralet meddelar man att ljudet kan lyssnas på i antingen Dolby Digital 5:1 eller i vanligt stereoljud.

Bildinställningen för filmen är den vanliga 16:9 anamorphic widescreen-inställningen. Själva fotot på filmen är lite annorlunda än i en vanlig spelfilm. Färgerna i filmen är väldigt bleka och man har inte heller använt sig av särskilt mycket starka färger, möjligtvis för att det röda blodet ska lyftas fram så mycket som möjligt. Detta kombinerat med det matta ljuset i filmen ger filmen en väldigt dyster ton som förstärker den apokalyptiska känslan.

När det kommer till musiken i filmen så har man lagt in en rolig detalj. Musiken som spelas under den första historian är den cd-skiva Mya får av Ben i början av historian och som hon sedan går runt o lyssnar på i sin cd-spelare. Så när hon sätter på cd-spelaren kommer musiken och när hon stänger av den så slutar den. En snygg detalj som sätter en extra touch på filmen.

Utöver denna detalj finns det inte mycket att säga mer än att ljudkvalitén är bra och att musiken i filmen är stämningsfull.

 

EXTRAMATERIAL
Tråkigt nog är denna utgåva nästan helt befriad från extramaterial. Det enda man har lagt med är en trailershow med kommande filmer. Visserligen bidrog den med något för mig men åtminstone en ”bakom kulisserna” hade inte suttit fel för min del i alla fall.

 

SAMMANFATTNING
THE SIGNAL är en välgjord indieskräckfilm där hjärnan sätts på prov. Vem är galen, är det någon som inte är galen och finns det någon säker plats i vårt samhälle där man inte utsätts för ljud eller bildsignaler?
Filmen i sig är väldigt stämningsfull och obehaglig med sitt dystra foto och sin originella idé där människor utan förvarning kan börja döda dem omkring sig vilket gör det omöjligt att veta vem man kan lita på. Eftersom historien i filmen är ganska tunn och inte särskilt lång så tycker jag att man gjort ett bra val när man delat upp historian i tre delar. Detta förstärker även frågan om vem det är som är galen då man får se varje historia ur olika personers perspektiv. Utan att berätta för mycket så kommer det en möjlig twist i slutet som man dock inte fullföljer vilket i min mening är ett klokt beslut eftersom det nog hade blivit lite för mycket om man gått på den linjen.
Det som dock gör mig lite kluven är den komiska scenen man lagt in i mitten av filmen då Lewis tar sig in i en lägenhet där förberedelserna för en nyårsfest är igång. Där stöter han på några ganska lustiga karaktärer och hamnar i några rätt komiska situationer. Så istället för den seriösa och ganska skrämmande historia man följt i första delen av filmen så är det istället svart humor som dominerar. Visst, även detta har man gjort väldigt bra och vissa saker är väldigt roliga men jag tycker det drar ner filmen lite grann. Jag tycker man skulle ha hållit sig på den seriösa linjen hela vägen eller gjort filmen komisk från början. Även i del tre förekommer ett tillfälle då man lagt in ett komiskt inslag, detta är dock mer berättigat eftersom det handlar mer om effekterna signalen har på vår uppfattningsförmåga. Detta till trots så tycker jag att Bruckner och Bush har gjort en väldigt bra film och jag ser fram emot att se framtida verk från de båda.

Det märks även att skådespelarna i filmen är professionella och de gör väldigt bra ifrån sig. Lägg märke till Scott Poythress i birollen som Clark, vars effekt av signalen blir att han blir väldigt mottaglig till vad andra tycker och tänker. Detta skapar ett litet problem då en kvinna tror att han är hennes man (som hon precis dödat). Jag tycker att man gör ett misstag om man väljer att inte se THE SIGNAL. Det är en av de bättre skräckfilmer jag har sett på bra länge så jag rekommenderar den varmt.

Regissörerna David Bruckner och Dan Bush är tämligen oprövade regissörer när det kommer till långfilmsinspelningar. För Bruckner är det regidebut medan Bush tidigare har gjort kortfilmerna A DAY IN LIFE; GOODBYE DAY och GIL’s CHOICE.

För Anessa Ramsey är rollen som Mya hennes första stora roll. På meritlistan har hon endast en mindre roll i filmen DARKEST ADVERSARY.

AJ Bowen är en något mer meriterad skådespelare med roller i CREEPSHOW III och LAST BOODBYE där han spelar mot David Carradine. 2009 kommer man även att kunna se Bowen i HOUSE OF THE DEVIL.

Justin Welborn som Ben är även han en mer beprövad skådespelare med filmer som GUNMETAL GREY, DANCE OF THE DEAD och även han i LAST GOODBYE. Under året kommer man även att kunna se honom i FINAL DESTINATION: DEATH TRIP 3D

 

När det kommer till filmer som liknar THE SIGNAL så är nog den närmsta jag har sett PULSE eller originalfilmen KAIRO med deras apokalyptiska teman där det inte handlar så mycket om att hitta lösningen till problemet utan endast att överleva. Den komiska scenen mitt i filmen är i samma still som SHAUN OF THE DEAD.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett THE SIGNAL:

 • Om folk runtomkring dig börjar döda varandra, beväpna dig!
 • Använd Säkerhetsbälte!
 • Kärlek övervinner allt!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Snyggt foto!
 • Våld, humor och kärlek, något för alla i familjen!
 • elt enkelt en riktigt bra film!

 

”Det enda som krävs för våran undergång är ett ljud”

 

Ett STORT tack till Darkdisc för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 3 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

THE SIGNAL

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: