THE EYE (remake)

THE EYE

Titel: THE EYE
Genre: Rysare
Regissör: David Morteau, Xavier Palud
Skådespelare:

 • Jessica Alba
 • Alessandro Nivola
 • Parker Posey
 • Rade Serbedzija
 • Fernanda Romero

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 38 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Norska
 • Danska
 • Finska
 • Islänska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • N/A

Distributör: Scanbox
Butik: SF Bokhandeln
UPC-kod: 0 3139824236 9
Skribent: Nova Barakel

 

 

HANDLING
THE EYE är en klassisk skräckfilm. Filmen inleds med några hastigt hopklippta synintryck från en brand som avslutas med att en kvinna begår självmord just innan en obeskrivlig varelse attackerar henne. Det kvinnan sett är uppenbarligen så obehagligt att hon väljer att avsluta sitt liv på grund av det.
Vi träffar sedan Sydney, en ung vacker kvinna med stort hjärta och fin kontakt med sin omgivning. Hon lever i en värld där hon måste förlita sig på sina sinnen eftersom hon är blind. En dag visar det sig att hon fått en donator och ska nu för första gången lära sig att se. Operationen är medicinskt väldigt lyckad och utmaningen de beskriver för Sydney handlar bara om att lära sig hantera informationen från synintrycken och sammankoppla dem med verkligheten. Men donatorn har inte bara gett Sydney sina ögon utan även den förmåga som ledde till total uppgivenhet och galenskap.
Sydney inser snart att världen är långt mer komplex än hon förstått och att hon faktiskt kan se de döda men ingen tror henne. Precis som sin donator alieneras hon allt mer från den verkliga världen och dras in i en värld av skräcksyner och döda personer som ropar på hjälp. Sydney förlorar allt mer kontakten med sin omgivning och inser att om hon ska återfå sitt liv måste hon ta reda på vad donatorn gick igenom och se vad hon såg.
Filmen riktar sig till en vuxen publik från 15 år och ger tittarna en skräckfärd som liknar våra mest förvirrade feberdrömmar. Om våra drömmar någonsin innehållit önskan att få det någon annan har säger filmen med ganska övertydliga medel åt oss att vara nöjda med det vi har!

THE EYE En lyckad synoperation ger inte bara en blind kvinna synen tillbaka utan med någon annans ögon ser även hon de skräckinjagande syner som drev donatorn in i döden. Är hon stark nog att hantera synerna och hjälpa donatorn få frid eller ska även hon drivas till vansinne?

 

AUDIO / VIDEO
Ljud och bild har otroligt hög kvalitet. Bilden smeker din hornhinna med 2.35:1 Widescreen Anamorphic samtidigt som klippen är snabba och gör historien trovärdig och lätt att leva sig in i. Ljudet är genomtänkt och välarbetat och levereras i ett trevligt Dolby Digital 5.1 och DTS. Intressant är att Sydneys värld är ren, fräsch, med perfekt ljussättning och glättiga ytor medan donatorns syner är mörka, eldiga, svettiga och röriga. Ljudet är likadant. Där Sydneys värld är krispigt, klart ljud är donatorns tillvaro fylld av oförklarliga ljud, väsande, grymtande andar och skärande toner.

 

EXTRAMATERIAL
Tyvärr finns inget extramaterial

 

SAMMANFATTNING
THE EYE är en remake av originalet ”JIAN GUI”, från Hong Kong och är ett klassiskt exempel på en bra original historia som förloras när Hollywood ska göra om den. I originalet drar man upp undertonerna och fyller upp historien med djupa psykologiska flörtar vilket gör att historien får dimensioner som berör. Här snuddar man vid ämnet men förlitar sig på tekniken och klippningen samt Jessica Albas skådespeleri för att föra historien framåt. Tyvärr märks det väldigt tydligt och historien faller platt. Albas ögon som är hela filmens fokus förefaller innehållslösa och trots att hon är vacker faller även hon platt. Historien som berättas av två regissörer som vann pris för bästa utländska skräckfilm har inte lärt sig mycket. Denna utländska remake som hade kunnat sätta skräck även in Amerikanerna glömde bort essensen i historien och förblir därmed ännu en innehållslös skräckfilm som verkligen inte kommer att etsa sig fast på näthinnan.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett THE EYE:

 • Bejaka din egen originalitet!
 • Önska dig inte någon annans liv eller tillvaro!
 • Kopiera inte andras verk!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Snygga klipp!
 • Vackra närbilder på Jessica Alba!
 • Snyggt foto!

 

”THE EYE skildrar en blind kvinnas önskan att se skönheten i livet och hennes donators behov av att dela de skräcksyner som drev henne till vansinne. ”

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

KOMMER INOM KORT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: