STRIGOI

STRIGOI

Titel: STRIGOI
Genre: Komedi, Drama, Undead
Regissör: Faye Jackson
Skådespelare:

 • Catalin Paraschiv
 • Constantin Barbulescu
 • Camelia Maxim
 • Dan Popa

 

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 45 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • LUMP, kortfilm av Faye Jackson
 • Trailershow från Njutafilms
 • Bildgalleri

Distributör: Njutafilms
Butik: SubDVD
UPC/EAN: 387010015895
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
Constantin Tirescu har terroriserat sin rumänska hemby i för lång tid. Efter att ha undvikit straff för mordet på Florin får byborna nog och bestämmer sig för att ta lagen i sina egna händer. Constantin och hans fru slås brutalt ihjäl och begravs i omärkta gravar. Dagen efter vaknar Vlad upp hos sin farfar efter att ha kommit hem från ett misslyckat äventyr i Italien. Efter en rundtur i staden stöter han på likvakan som hålls för mannen som Constantin dödade. Han upptäcker snabbt att nånting inte står rätt till och börjar snoka omkring. Han knackar på hemma hos paret Tirescu och till allas, förutom Vlads, förvåning öppnar fru Tirescu dörren. Både hon och hennes make har blivit strigoi, en zombie-liknande varelse. Medan fru Tirescu terroriserar byns hushåll genom att äta allt som finns i husen så hjälper Constantin Vlad att ta reda på sanningen bakom den konspiration som pågår i byn och som ledde till sin och Florins död.

 

AUDIO / VIDEO
Bilden i STRIGOI är typisk för vad man brukar ha när man ska gestalta öststater, den är grå och ”tråkig”. Rent tekniskt så är bilden standard widescreenformat.

Ljudet i filmen finns det inget att klaga på. Det som sticker ut är en låt som spelas vid flera tillfällen och som även används i menyn, Norman Greenbaums Spirit in the Sky. Låten är glad och försöker hjälpa till att skapa en komisk känsla.

 

EXTRAMATERIAL
Ja vad kan man säga, trailers tycker jag alltid är roligt och det är flera titlar jag blir väldigt sugen på att sen. Bildspelet tycker kanske vissa om medan jag är ganska likgiltig till ett sådant extramaterial, det ger inget extra alls tycker jag.

Kortfilmen av Faye Jackson som kommer med är utöver det vanliga men brukar se bland extramaterial. Det enda jag vill avslöja är att den är betydligt mycket bättre än STRIGOI och betydligt mer obehaglig.

 

SAMMANFATTNING
SHAUN OF THE DEAD + BORAT – humor = STRIGOI är en väldigt passande beskrivning för den här filmen. Det känns lite taskigt att säga det men det är en av de mest meningslösa filmer jag sett på väldigt länge. Storyn är väldigt konstig och verkar inte riktigt vara färdig då manusförfattaren nog inte riktigt vetat vilket håll man ska ta filmen. Den är inte läskig, den är inte rolig och den är inte spännande. Är man väl insatt i rumänska myter och legender så kanske man förstår vad som händer men för mig som inte kan någonting om rumänsk kultur så är den lilla förklaring man får om vad strigoi är inte tillräcklig. Filmens enda ljuspunkt är Catalin Paraschiv som spelar Vlad.

Filmens regissör heter Faye Jackson och är inte direkt något känt namn. Utöver STRIGOI och kortfilmen LUMP som man får med på dvd-utgåvan så har hon endast regisserat en annan film, RESURRECTION BILL. Huvudrollen i STRIGOI spelas av Catalin Paraschiv som även spelat i filmer som SECOND IN COMMAND mot Jean-Claude Van Damme och RETURN OF THE LIVING DEAD: RAVE TO THE GRAVE.

Constantin Tirescu spelas av Constantin Barbulescu, även känd från filmer som BLOOD RAYNE, HELLRAISER: DEADER, BORN TO RAISE HELL där han spelade mot Steven Seagal.

Jag har aldrig sett en film som liknar STRIGOI men som jag skrev tidigare, SHAUN OF THE DEAD + BORAT – Humor = STRIGOI är en väldigt bra beskrivning.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett STRIGOI:

 • Rumänien verkar vara ett väldigt deprimerande land!
 • Amerikanska zombies är mycket coolare än rumänska!
 • Man ska inte bara sörja någons död, man ska även fira livet de hade, med vodka!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Kortfilmen som medföljer!
 • Catalin Paraschiv som Vlad!
 • Vlads farfar!

 

”Vissa brott går inte att begrava!”

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 2 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

STRIGOI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: