PANDORUM

PANDORUM

Titel: PANDORUM
Genre: SciFi/Skräck
Regissör: Christian Alvert
Skådespelare:

 • Ben Foster
 • Dennis Quaid
 • Cam Gigandet
 • Antje Traue
 • Norman Reedus

 

Produktionsår: 2009
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 44 min
Textning:

 • Svenska
 • Danska
 • Norska
 • Finska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • The World of Elysium: Behind the scenes featurette
 • Deleted & Alternate Scenes

Distributör:AB Svensk Filmindustri
Butik: Discshop
UPC/EAN: 7391772329790
Skribent: Filip Broman

 

 

HANDLING
I en inte allt för avlägsen framtid är jorden förbrukad. Mänsklighetens enda hopp ligger i rymdskeppet Elysium som ska ta 60000 människor på en 123år lång resa till en ny planet för att skapa ett nytt hem åt jordens befolkning.

Korpral Bowen, maskintekniker i flight team 5, vaknar abrupt upp i sin cryotube. Det är kallt, mörkt och den enda människa han kan hitta är flight team 5s kapten, Payton. Ingen av dem minns något av var dem är eller var dem är på väg.

Något är fel med skeppets reaktor och för att få igång den igen måste Payton guida Bowen genom det mörka skeppet till Elysiums maskinrum för att återtälla reaktorn innan den exploderar.

Det dröjer dock inte länge innan Bowen märker att han inte är ensam i de mörka gångarna.

Skeppets reaktor är nu inte det enda som är på väg att bli Bowens död.

 

AUDIO / VIDEO
De färger och ljus, eller snarare brist på ljus, man använt i filmen hjälper väldigt mycket för att skapa den obehagliga känsla som Alvart skapat i PANDORUM. De vapen som filmens aliens? Springer runt med har en blå glöd som gör att man kan se när de är på väg medan de glow sticks Bowen bär med sig har en grön glöd. Det enda tråkiga är att efter ungefär halva filmen så försvinner detta nästan helt och ersätts av ”vanligt” ljus.

Bowens flashbacks av hans flickvän har gjorts i ett väldigt vitt och ljust ljus för att de lätt ska skilja sig från den mörka och ogästvänliga verklighet som de lever i.

Den tekniska biten för bilden är 16:9 Widescreen.

De långa tomma korridorerna i filmen skapar skrämmande ekande ljud som låter väldigt bra. Även de vrål och läten som filmens aliens ger ifrån låter genuina.

Ljudets tekniska detaljer är antingen Dolby Digital 5.1 eller DTS –ES 6.1.

 

EXTRAMATERIAL
>Borttagna och alternativa scener tycker jag alltid är väldigt underhållande och i extramaterialet till PANDORUM så får man inte mindre än 16 stycken att kolla igenom.

The world of Elysium är en bakom kulisserna dokumentär där de går igenom hela arbetsprocessen. Skådespelare och filmarbetare pratar om deras tankar och idéer om filmen och rymdresor och berättar om hur det är att arbeta med den nya regissören Christian Alvert.

Den delen som tar upp skapandet av monstren tycker jag är extra intressant eftersom man får vet hur man har tänkt när man designat dem.

 

SAMMANFATTNING
Genom åren har de släppts väldigt mycket SciFi-skräck men förutom EVENT HORIZON så tycker jag inte att någon ens kommit i närheten den obehagliga känsla som ALIEN och ALIENS lyckades skapa när de kom.

PANDORUM är en film som åter ger hopp om att det går att göra läskiga filmer som utspelar sig i rymden. De långa mörka och tomma korridorerna är väldigt obehagliga platser genom hela filmen. Tillsammans med de brutala monster som springer runt så är det här det bästa som hänt scifi-genren sedan ALIEN 4 kom 1997.

Jag gillar verkligen den delen i storyn att sova länge i cryosleep ger en temporär minnesförlust för ovetskapen om vem man är, var man är och var man är på väg ger filmen en extra läskig touch. Filmens upplösning när minnet kommer tillbaka hos Bowen är högst oväntad och väldigt bra. Det är ingen SLEEPWALKER där allt bara var en dröm vi snackar om heller.

Hela filmen är väldigt välgjord, allt från de snygga kulisserna till de riktigt ruggiga monstren som springer runt.

PANDORUM visar hur rå människans natur kan bli om det enda som håller tillbaka ens överlevnadsnatur är rädslan för Gud. Utan en förpliktelse till honom/henne så har man inga förpliktelser förutom sin egen överlevnad.

Jag har alltid varit ett stort fan av Ben Foster ända sedan jag såg honom i HOSTAGE och han gjorde mig inte besviken den här gången heller. Ett litet fun fact är att han vägrade låta det vara CGI när han ska äta en stor insekt, han gör det faktiskt på riktigt.

PANDORUM var från början tänkt att bli en trilogi filmer men tråkigt nog verkar vi inte få se någon fortsättning då den inte drog in särskilt mycket pengar.

Den tyska regissören Christian Alvert har utöver PANDORUM endast gjort en annan film på engelska, CASE 39 med René Zellweger i huvudrollen.

Huvudrollen Bowen spelas av en av mina absoluta favoritskådespelare, Ben Foster. Han gjorde sin första roll i TV-serien FLASH FORWARD men slog igenom ordentligt 2003 i TV-serien SIX FEET UNDER. Sedan dess har man sett honom i storfilmer som HOSTAGE, 3:10 TO YUMA, ALPHA DOG och 30 DAYS OF NIGHT.

Kapten Payton spelas av storstjärnan Dennis Quaid som man har sett i filmer som DAY AFTER TOMORROW, JAWS 3, FLIGHT OF THE PHOENIX och TRAFFIC.

Den skumma karaktären Gallo spelas av hunken? Cam Gigandet. Första gången vi svenskar kunde se honom var som badboyn Volchok i serien O.C innan han slog igenom fullständigt som James i Twilight. Övriga filmer han medverkat i är TRESPASS, EASY A och NEVER BACK DOWN.

Gillar man scifi-skräckisar så är de självklara filmerna att se ALIEN 1-4 men även EVENT HORIZON.

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett PANDORUM:

 • Gud har en allt för stark betydelse i vissa människors liv
 • Lita aldrig på en alien-unge
 • Jag vill se fler filmer av Christian Alvert

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • En modern väldigt bra scifi-skräckfilm
 • En riktigt grym upplösning
 • Ben Foster gör ingen besviken

 

”Don’t fear the end of the world, fear what happens next!”

 

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 4 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 4 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

 

PANDORUM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: