Men Behind the Sun 4

Men Behind The Sun 4


Titel: Men Behind the Sun 4
Alias: Black Sun – The Nanking Massacre
Genre: Krig, Extreme, Exploitation
Regissör: Tun Fei Mou
Skådespelare:N/A
Produktionsår: 1995
Förpackning: DVD Slip Case 1 disc
Speltid: 95 min
Textning: Engelska, Tyska
Språk: Contonese
Extramaterial:

  • Trailers
  • Production och Historiska foton

Distributör: Japan Shock
Butik: Darkdisc
UPC-kod:
8717377001814

 

 

 

 

HANDLING
Detta är alltså film nummer fyra i serien om Japanernas synnerligen brutala krigsövergrepp som gjordes mot kineserna under och strax efter andra världskriget, och just den här filmen skildrar massakern i staden Nanking år 1937. Efterforskningar har visat att ungefär 300 000 människor mördades, cirka 20000 kvinnor våldtogs samt att två tredjedelar av staden lades i ruiner. Det var alltså ett blodbad helt i klass med tyskarnas övergrepp mot judarna några år tidigare, men den här delen av japans historia har aldrig uppmärksammats i någon större utsträckning, något som med största sannolikhet grundar sig i skam hos de styrande i landet.
I filmen får vi följa några militära grupper som gladeligen hugger ihjäl allt som kommer i deras väg; soldater, kvinnor, barn och civila. Vi får även se en ung man som desperat försöker rädda sina syskonbarn från att mördas tillsammans med resten av sin familj.
Mellan dessa parallellhandlingar får vi även ta del av vad filmen till största del består av, nämligen halshuggningar, oräkneliga antal med massavrättningar, kvinnomisshandlar, samt ett gigantiskt likbål. Mellan alla dessa våldsscener får vi se den innersta militära kretsen som diskuterar hur deras blodbad kan tänkas fortsätta, samt de moraliska aspekter som eventuellt kan hindra effektiviteten i dödandet och hur dessa kan kringgås. Allt som kan liknas vid karaktärsbeskrivningar eller någorlunda djuplodande dialoger är helt och hållet bortrationaliserat till förmån för kopiöst mycket våld och väldigt hårda män som talar om stolthet. Detta är i princip vad som utgör handlingen i filmen.

 

LJUDKVALITÉ
Gällande ljudkvalitén finns inte så värst mycket att orda om, den är högst medelmåttig i alla avseenden. Volymen är jämn och fin filmen igenom och allting hörs klart och tydligt, även om man inte får ta del av det där härligt krispiga ljudet som man skulle önska. Antar att det inte finns budget till DTS-ljud för en sådan här film, tyvärr.

 

BILDVALITÉ
Bildkvalitén var däremot bättre än vad jag hade väntat mig, då jag sett trailers på filmen som har haft lite lagom halvsunkig bildkvalité. Om man inför den här utgåvan restaurerat bilden i någon form vet jag inte, men den håller i alla fall fin klass i största delen av filmen, men av någon märklig anledning skiftar den lite av och till under filmens gång. Ibland är den väldigt fin, för att sedan helt plötsligt bli mer repig än vad som är lämpligt. Detta är ingenting som stör i överkant, men det är ändå så pass påtagligt att jag reagerade på det vid ett par tillfällen.

 

EXTRAMATERIAL
Utgåvan på den här trivsamma familjerullen är ganska snygg faktiskt, filmen levereras i ett stiligt slipcase tillsammans med fyra stycken vykort i fyrfärg och sånt ger ju pluspoäng direkt då man får ett väldigt bra första intryck. I övrigt bjuds man inte på så mycket spännande, två trailers samt ett gäng stillbilder, dels direkt från filmen, dels autentiska bilder från just massakern i Nanking. Det är ju självklart de senare som utgör den absolut största behållningen i den här utgåvan.
Textning finns på tyska och engelska, varav jag har tittat på den engelska. För att börja med ett positivt utlåtande så var texten inte gul som den så ofta är i asiatiska filmer, vilket är skönt att slippa då det är så förbannat fult. Det negativa med textningen är att den går alldeles för fort, väldigt ofta. Vid flera tillfällen hann jag inte alls med att läsa allt som sades, och det känns ju ganska surt måste jag säga. Man ska ju inte behöva spola tillbaka för en sådan sak.

 

SAMMANFATTNING
Är då denna film ett storartat minnesmonument över en av de lite mer tvivelaktiga delarna av modern historia? Nä, inte ens lite faktiskt.
Utan den historiska bakgrunden hade Men Behind The Sun 4 varit i princip helt meningslös, såvida man inte har en överdriven fascination för stora mängder våld. Eftersom filmen saknar en konkret handling tenderar allt dödande att bli ganska tråkigt i längden. Man har dock trots detta lyckats få med de historiska aspekterna genom att lite varstans i filmen peta in historiska bilder och filmsekvenser som hela tiden påminner om att det är verkliga händelser det handlar om. Vissa scener har uppenbarligen filmats utifrån dessa foton, då man efter till exempel en avrättning visar ett autentiskt foto på samma avrättning. Detta tycker jag höjer filmen som helhet ett par snäpp, då det ger filmen ett genomgående syfte. Om man jämför med den första filmen i serien så känns den betydligt mer ofokuserad än Men Behind The Sun 4 och jag tror absolut att det till stor del kan bero att den historiska bakgrunden fått större spelrum här. Jag tror också att bristen på dialoger, karaktärsbeskrivningar och sådant som brukar ingå i filmer kan vara till fördel för just den här rullen, då det förstärker den dokumentära känslan som jag misstänker att regissören var ute efter. Det är utan tvekan ett ganska effektivt sätt att göra det brutala och kallblodiga mer påtagligt.
På omslaget deklareras tydligt att filmen innehåller en massa våld och inte bör ses om man har svaga nerver. För en gångs skull lever filmen i alla fall upp till delar av dessa påståenden, för den är banne mig ganska brutal bitvis. Massavrättningar med kulspruta går det tretton på dussinet och det förekommer även hel del våld mot kvinnor och barn som ibland är ganska obehagligt. Det märks dock tydligt att man valt att ta med mycket av den biten för att just chocka publiken i och med att det förekommer så väldigt ofta. Det får inte riktigt samma effekt då, utan känns mer som en trist upprepning, även om det fortfarande är förbannat elaka saker det handlar om. Överlag är våldet relativt snyggt gjort och det är ju alltid ett plus. Många av scenerna innehåller dessutom en väldig massa folk, något som förstärker det faktum att det var en väldig massa människor man lyckades ha ihjäl.
I eftertexterna får man sedan reda på vad de olika officerarna dömdes till för straff för de krigsövergrepp de gjorde sig skyldiga till, någon som förvisso känns ganska fantasilöst men som ändå knyter ihop säcken på ett bra sätt.
Som helhet, med de historiska aspekterna invägda, anser jag att detta är en skaplig rulle som absolut kan förtjäna din uppmärksamhet om du finner massmordskonceptet intressant. Som jag tidigare nämnt är det vetskapen om att händelserna i filmen ägt rum som gör Men Behind The Sun 4 till ett motiverat köp nästa gång det vankas våldsfilm.

 

Ett hjärtligt tack till Roland på Darkdisc för recensionsmaterialet.

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 2 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……..: 4 / 5
UTGÅVAN..: 3 / 5
STORY…..: 3 / 5

TOTALT….: 3 / 5

 

SCREENSHOTS
Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Men Behind The Sun

Bild på allt extra material!

Ett svar till “Men Behind the Sun 4”

  1. Behind the Sun filmerna leverarar ju Alltid Vålsammheter så dt står Härliga till och dt gillar vi ju Skarpt prec..som Skarprättaren gör;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: