Unrest – Första skräckfilmen innehållandes riktiga lik!

UNREST

Titel: Unrest
Genre: Horror
Regissör: Jason Todd Ipson
Skådespelare:

  • Corri English
  • Scott Davis
  • Joshua Alba
  • Jay Jablonski
  • Marisa Petroro

Produktionsår: 2006
Förpackning: 1 DVD Disc Jewel Case
Speltid: 88 min
Textning:

  • Svenska
  • Finska
  • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

  • Trailers

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019705070
Skribent: Tove Ceginskas

 

 

HANDLING
När läkarstudenten Alison och hennes klasskamrater tilldelas sitt första studieobjekt, liket av en ung kvinna, börjar obehagliga saker hända på det dystra sjukhuset. Alison blir besatt av att ta reda på kvinnans bakgrund, och såväl hennes ateism som hennes sinne för rationalitet sätts på prov då hon känner sig övertygad om att kvinnans själ försöker ta kontakt med henne. Hon känner av de döda kropparnas andar i obduktionssalen, och det är inga goda förnimmelser – kanske är det sant att deras själar inte kommer till ro om deras kroppar inte får göra det. Någonting är i alla fall fel, men hennes lärare undviker att konfrontera problemet och avfärdar det som naturlig nervositet. Tillsammans med sin spirituelle klasskamrat Brian, som hon inleder ett förhållande med, börjar hon nysta i saken. Arbetet blir alltmer angeläget och skrämmande av det faktum att människor som på något sätt har varit i kontakt med kroppen en efter en påträffas döda. Dödsfallen är uppenbarligen kopplade till liket med det mystiska ursprunget. Spåren leder till Brasilien där kvinnan arbetat med en arkeologisk utgrävning innehållandes 50 000 offer från aztekernas människooffer – 50 000 upprörda själar…

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet levereras i Dolby Digital och det är inte mycket man kan säga om det. Ljudet är jämnt, musiken känns ofta igen i form av smygande, upptrappande stråkar. Utöver detta tillkommer någon slags indiankörer, som trappas upp å det grövsta och ibland till en irriterande hög ljudnivå när det är någonting läskigt på gång. Mer högljutt än spännande alltså. Men när mysterier nystas upp och bitar faller på plats, håller sig stråkarna passande i bakgrunden och bidrar ändå till ett ganska jämnt tempo i filmen. Under de scener då någon person är ensam med ett lik kommer förstås de klassiska väsningarna, viskningarna och underliga gurglande lätena som skräckfilmer oftast envisas med att ha med, som blir förvirrande – hör rollkaraktären också det där? – men som ändå på ett lite löjligt sätt bidrar till att höja spänningen rätt rejält (i alla fall om man som jag alltid sitter på helspänn och väntar på att liket ska resa sig under sitt lakan).

Bilden då, ja det är i vanlig ordning widescreenformat (anamorphic 16:9). Klar och tydlig som man kan förvänta sig, men vad som stör mig är något som på intet sätt är originellt för den här filmen, nämligen ljussättningen. Många nyare amerikanska skräckproduktioner verkar ha tagit fasta på att det bara blir riktigt otäckt om filmen utspelar sig i glåmigt, grönaktigt ljus, och så även UNREST. Självklart förstärks detta intryck av att större delen av filmen utspelar sig på ett sjukhus, med gröna och vita sjukhuskläder belysta av kalla lysrör. Låt gå för att jag kanske är ett överdrivet stort fan av färgglad skräckfilm (på vilket den helt fantastiska och mycket bisarra SANTA SANGRE (HOLY BLOOD) av Alejandro Jodorowsky är ett utmärkt exempel), men jag tycker faktiskt att effekten förtas en del när färgerna är så dämpade. Men detta är alltså en medveten effekt och alltså ingenting man rent objektivt kan klaga på.

 

EXTRAMATERIAL
UNREST innehåller i princip inget extramaterial. Utöver tre trailers är det faktiskt helt tomt. Lite synd, en inblick i skapandet av filmen kunde ha varit intressant – hur mycket är det egentligen som är på riktigt, till exempel, undrar man förstås då filmen utger sig för att vara den första skräckfilmen med riktiga lik i kulisserna och det onekligen är en del grafiska scener som möter ögat. Jag kan inte låta bli att bli lite besviken, fast jag egentligen oftast tycker det är bättre att helt skippa extramaterialet framför att ta med någonting oinspirerat och tvunget. Troligtvis är det för att filmen så pass kort att det känns lite snöpligt.

Kommande attraktioner vi får en försmak av är dramat AMERICAN CRIME samt Stephen King’s THE MIST, som för övrigt verkar vilja ha med så mycket som möjligt på en gång, ett koncept som kan vara lite svårt att ro iland med utan att det blir tröttsamt. Men novellen bjuder på rätt skrämmande lektyr, så THE MIST kan troligtvis utgöra del av en trevlig filmkväll. Mer otippad och en trevlig överraskning i skörden av annars oftast amerikanska rullar är en spansk film med den lite jobbiga titeln [REC]. Zombiefilm på spanska, semidokumentär, och ingen har någon aning om vad som väntar bakom nästa krök – [REC] verkar synnerligen lovande, både om man ska tolka trailern och recensioner den fått.

 

SAMMANFATTNING
Första gången jag såg UNREST kändes den rätt medelmåttig, men den tålde faktiskt att ses om och tog sig lite andra gången vilket den ska ha cred för. Den är ett makabert stycke, onekligen underhållande, och det bjuds på en del intressanta anatomiska inblickar. Vad som skulle vara intressant att veta är när det faktiskt är riktiga kroppar som är med, eftersom det är vad filmen lanserar sig som – den första skräckfilmen med riktiga lik. Men var? I en scen diskuteras exempelvis kvinnans kropp, då Alison noterar att kvinnan fött barn på grund av färgen på hennes bröstvårtor; i nästa scen är det därför uppenbart att det är en annan kropp som ligger på båren då detta märks rätt tydligt. Betyder det att den ena kroppen är riktig? Och vilken av dem? Är man fascinerad av mänsklig anatomi utan att för den sakens skulle bedriva läkarstudier blir detta oerhört spännande och lite frustrerande att man inte får reda på hur det egentligen ligger till. Just därför är det synd att ingen dokumentär om filmen finns.

Trots det faktum att riktiga lik i alla fall finns med någonstans är det något som saknas. Historien skulle kunna fördjupas om filmen gjorts lite längre, vilket den alls inte hade mått dåligt av. Slutet känns abrupt, historien skulle med fördel ha kunnat börja där och sedan fördjupas, för man lämnas med en lätt otillfredsställd känsla.
Den mystiska kvinnan vars själ ställer till jävelskap på sjukhuset har ändå en rätt betydande roll, men man får till livs en oproportionerligt liten historia om henne. Det känns som filmen har potential, och hade man jobbat mer med historien och därmed gjort filmen lite längre hade den kunnat bli riktigt bra. Tyvärr håller det alltså inte hela vägen.
Kanske kommer en uppföljare, vilket inte vore helt fel – ponera att det skulle komma en box med två filmer för en överkomlig penning, det vore värt ett inköp. Men med tanke på det synnerligen magra utbudet på skivan (några trailers och så filmen and that’s it) är det inget jag skulle sätta alltför högt på min inköpslista. Visst är UNREST sevärd, men som DVD-utgåva i sin helhet når den inte upp till den standard man förväntar sig rent kvantitetsmässigt när man köper en film.

 

3 SAKER JAG LÄRT MIG AV FILMEN:

#1..: Sjukhus är inte alltid så säkra som man tror!

#2..: Arbetar man med lik är det stor risk att man själv blir ett i förtid!

#3..: Läkare är inte så rationella som de borde vara!

 

3 SAKER ATT SE FRAM EMOT NÄR MAN SER FILMEN

#1..: Läkarstudenter badar med sina studieoffer i liktanken!

#2..: Halvnakna vältränade män!

#3..: Närbilder av anatomistudier!

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

Den första skräckfilmen innehållandes riktiga lik!

 

GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……..: 2 / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

UNREST

2 svar till “Unrest – Första skräckfilmen innehållandes riktiga lik!”

  1. Men Behind the Sun innehåller ett riktigt lik och den rullen är från 80-talet. Men du kanske inte räknar den som skräck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: