Stage Fright

Stage Fright

Titel: Stage Fright
Genre: Slasher
Regissör: Michele Soavi
Skådespelare:

 • Barbara Cupisti
 • David Brandon
 • John Morghen

Produktionsår: 1987
Förpackning: 1 Disc DVD Keep case
Speltid: 87 min.
Textning: Svenska, Norska, Finska, Danska
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Fotogalleri
 • Filmografier
 • Textintervju med John Morghen
 • Trailers

Distributör: Njuta Films
Butik: SubDVD
UPC-kod: 80783900314
Skribent: Christer PerssonHANDLING
En medioker teateruppsättning har problem med både skådespelare och finansiering, förutom manuset det vill säga. Truppen består av en samling skådespelare som inte jobbat på länge och en regissör (David Brandon) som är precis lika desperat efter ett stabilt jobb. Åtminstone för ett tag. Nu vill det sig inte bättre än att man ska vara försiktig med vad man önskar… det kan slå in! Seriemördaren Irving Wallace har precis blivit inspärrad på ett mentalsjukhus och när huvudrollsaktrisen Alicia (Barbara Cupisti) stukar foten är det dit hon tar sig, med hjälp av Betty som har hand om ensemblens kläder. Wallace tar chansen att rymma och gömmer sig i bilen de två damerna åker i tillbaka till teatern. Betty blir snart mördad av Wallace som antagligen har mordabstinens. Media är snart på plats och regissören Peter ser chansen till att han och ensemblen ska få en succé. Visserligen på bekostnad av Bettys död, men nu kanske de har brödföda i flera månader!

Wallace har självklart inte lämnat området och trots att två poliser sitter och vaktar byggnaden utanför börjar truppen att minska i antal då Wallaces blodlust ökar. Natten blir blodigare än något Shakespeare någonsin skulle vågat skriva!


AUDIO / VIDEO
Stage fright bjuder på både 2.0 stereo ljud och ett skönt 5.1 Dolby Digital ljud. Dialogen är bra mixad och ljudeffekterna likaså. Soundtracket till filmen är pumpande 80-tal och riktigt bra. Nostalgin flödade genom kroppen när jag såg filmen igen. Ett kärt återseende för ögonen, men även för öronen!

Bilden finns det inget direkt att klaga på. Soavi som arbetat som second unit director för både Argento och Joe D´Amato visar redan här i sin debut, vilket öga han har för färg, form och kameravinklar. Visserligen är STAGE FRIGHT bunden av en låg budget, men Soavi låter inte det binda upp honom utan levererar en stilren och vacker film att se på. Och vet du vad? Man kan välja att se filmen i både amamorfisk 1.85:1 widescreen eller i 1:33 fullscreen!


EXTRAMATERIAL
Njutafilms bjuder inte på så mycket på denna disc, det är klassiska bildgallerier, en originaltrailer för filmen, filmografi över Soavis filmer. Det trevligaste bland extramaterialet är en textintervju gjord av Jesper Moerch. Det är ingen mindre än kultskådespelaren John Morgen (eller Giovanni Lombardo Radice som han mamma kallar honom) där han berättar lite om hur det var att arbeta inom den italienska skräckfilmsfraktionen under 1980-talet. Det är kul och intresseväckande läsning!


SAMMANFATTNING
Jag minns när denna släpptes på video i England i slutet på 1980-talet och jag beställde ett exemplar så fort jag kunde. Krångel med dyra checkar och porto kunde inte avskräcka mig. STAGE FRIGHT roterade sen friskt i gamla hederliga VHS-maskinen under många långa skräckfilmkvällar med mina kamrater. Så, det var med splittrade känslor jag stoppade in den remastrade oklippta versionen i DVDn. Tänk om filmen inte skulle vara så bra som jag mindes den? Tack och lov håller STAGE FRIGHT än idag. Det som jag tycker är mindre bra med filmen idag, är faktisk samma saker som jag redan för 20 år sedan tyckte var dåliga. Vissa skådespelare håller inte måttet, och det är inte dubbningens fel. De är helt enkelt inte bra. Det undermåliga skådespeleriet uppvägs å andra sidan av skådespelare som David Brandon som vid den här tiden hade en liten peak som leading man i D´Amatofilmer, Barbara Cupisti som spelar med i flera av Soavis filmer (och var dessutom gift med honom) och sist men inte minst John Morghen som kitchig homosexuell skådespelare. Missa inte självaste Soavi i liten roll som polis!

Handlingen i filmen är inte originell på något sätt, men det är Soavis visuella skaparkraft som lyfter filmen över många liknade filmer. Manuset av George Eastman (Luigi Monifiore till sin mamma, och under psedonymen Lew Cooper på creditlistan i filmen) har i alla fall den styrkan att det lyckas hitta en bra miljö att ha en mördare lös på och att karaktärerna faktiskt inte bara sitter och väntar på att dö. Men hjälten i filmen är Soavis kameraföring och ljussättning. Många av scenerna är fortfarande riktigt snygga och spännande och en och annan ”red herring” i sann Argentoanda finns med. Tvärt om vad många tror, var det inte Dario Argento som var Soavis mentor under denna film, utan den ökända Joe D´Amato (Aristide Massaccesi). D´Amato gjorde filmer i alla tänkbara genrer och hade på 1980-talet en gäng kända splatterfilmen under bältet, som Anthropophagous och Biuo Omega. Hans senare filmer utspelade sig helt och hållet under bältet och titlar som Tarzan X och The Sexual Challenges of Hercules kanske kan ge en fingervisning om dess innehåll.

Stage Fright är en liten okänd pärla, och hade det inte varit för den hade Soavi inte kunnat fortsätta briljera med filmer som The Church och Dellamorte Dellamore. Icke att förglömma att han var Terry Gilliams högra hand under inspelningen av Baron Munchausen! Om du inte sett Stage Fright tycker jag att du antingen ska köpa den idag eller börja spara på en gång! Tack vara Njutafilms behöver du inte gå genom omaket att fixa checkar och skicka efter filmen från ett annat land.


3 saker jag lärt mig efter att ha sett STAGE FRIGHT:

 • Om du har en galen mördare utanför dörren och vill blockera den, använd inte din kropp då!
 • Gå inte iväg ensam. Gör det inte!
 • Om du är i en verkstad och kan välja bland massa verktyg, välj inte en STEN då!


3 saker att se fram emot i filmen:

 • Irving Wallaces debut på teaterscenen!
 • motorsåg/yxscenen!
 • Härliga stereotyper!


And now ladies and gentlemen.. Irving Wallace!


Ett STORT tack till Njuta Films för recensionmaterialet!GORE……: 3 / 5
HUMOR…..: 2 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 3 / 5
VÅLD……: 4 / 5
HANDLING..: 3 / 5

SCREENSHOTS
Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

Stage Fright

3 svar till “Stage Fright”

 1. Oj Oj Oj!! Här har vi nått att Glädjas åt!) En Riktig Slasher Klassiker fr,,87..En film som har Allt Kullis-Atmosfär-Handling-Mord-Skådisar=John-Morghen Lixom behövs inte mkt annat..Gillar man slashers å horror så är dt här KlockRenT!! Rakt Av!!

 2. Älskar Michele Soavi och det här är enligt mig en av hans bästa filmer. Dock toppar den inte en av de bästa filmerna igenom tiden: DellaMorte DellAmore. 2 helt olika sorters skräckfilmer men Soavi bevisar att han kan göra det mesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: