Possession

Possession

Titel: Possession
Genre: Skräck, Drama
Regissör: Andrzej Zulawski
Skådespelare:

 • Isabelle Adjani
 • Sam Neill
 • Margit Carstensen
 • Heinz Bennet

Produktionsår: 1981
Förpackning: 1 Disc DVD Keep Case
Speltid: 123 min.
Textning: Svensk
Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Trailers
 • Filmografier
 • Filmtrivia

Distributör: Studio S
Butik: Subdvd
UPC-kod: 7350036720339
Skribent: Björn Pettersson

 

 

HANDLING
Efter en tids resa i arbetet återvänder Mark hem till sin hustru Anna och deras son i Västberlin, och han ser fram emot att få spendera tid med sin familj. Ganska snart visar det sig dessvärre att allt inte står rätt till. Anna har förändrats avsevärt sedan Mark reste ifrån henne för en tid sedan och hon har dessutom beslutat sig för att lämna honom. Mark inser dock ganska tidigt att det inte rör sig om någon vanlig separation, och bestämmer sig därför för att anlita en detektiv för att skugga Anna. Sakta men säkert framgår det att någonting är fruktansvärt fel med den vändning hennes liv har tagit, samtidigt som Mark febrilt letar efter en förklaring till alltihop.

 

AUDIO / VIDEO
Ljudet är i stereo och det låter bra, varken mer eller mindre. Alla dialoger och ljudeffekter ligger jämt och fint i mixen och allt hörs bra. Självklart blir allting roligare med DTS, men det här duger alldeles utmärkt.

Bilden presenteras i widescreen 16×9 och ser väldigt bra ut, trots över tjugofem år på nacken. Allt är skarpt och klart, precis som man vill ha det, och att fotot dessutom är fruktansvärt snyggt gör ju inte saken sämre. Hela fotot känns grått på något sätt, fast egentligen är det ganska färgglatt. Det är väl den där känslan jag tjatar om hela tiden…

 

EXTRAMATERIAL
En del intressant trivia om filmen finns med bland extramaterialet. Bland annat får man relativt utförliga beskrivningar om var filmen förbjöds samt att man i den klippta versionen även bytte plats på scener, något som jag tycker låter riktigt respektlöst. Resultatet lär ju knappast blivit bättre än originalet, även om det hade varit intressant att jämföra de två versionerna.
På discen finns även filmografier där Sam Neill’s och Isabelle Adjani’s prestationer står listade, samt alla priser de vunnit och blivit nominerade till.

Sist men inte minst finns en hel drös med trailers. Självklart finns trailern för POSSESSION med, men jag tycker inte den reprensenterar filmen särskilt väl. Själva filmen är så många gånger bättre, så trailern känns lite lam i jämförelse. Trailers för andra utgåvor ifrån Studio S finns också med, bland annat RE-ANIMATOR, OBSESSION, MANIAC och NATT UTAN NÅD, och de borgar allihop för fler trevliga filmupplevelser. Självklart hade en liten dokumentär om POSSESSION inte suttit fel bland extramaterialet, men jag tycker ändå att Studio S har fått ihop en vettig utgåva med bra ljud och bild och ett riktigt snyggt omslag.

 

SAMMANFATTNING
Till en början ter sig POSSESSION som ett relativt lågmält relationsdrama, som sedan växer till en lågmäld, febrig mardröm. Stämningen i filmen byggs upp sakta, men trots filmens väl tilltagna speltid på strax över två timmar blir det aldrig tråkigt, ingen av scenerna känns överflödiga. Hela tiden förs handlingen framåt i ett lagom tempo, samtidigt som spänningen stiger sakta men säkert. Det är sällan man stöter på så här pass väl avvägda filmer, om man kan uttrycka det så. Jag antar att det handlar om att man som regissör har bra känsla för sitt hantverk och vågar ta ut svängarna, men ändå vet exakt vad man håller på med. Sådant imponerar på mig.
På baksidan står att POSSESION har kallats ”en skräckfilm som skulle kunna vara regisserad av Bergman och Argento tillsammans.” Huruvida referensen till Bergman stämmer eller inte vet jag inte då jag har alldeles för dålig koll på hans filmer, men man kan absolut se drag av Argento i POSSESSION. Detta märks mest i fotot som bitvis generar samma känsla som i gamla Argento-filmer, till exempel SUSPIRIA. Överlag är POSSESSION väldig snygg. Miljöerna från Berlin, med alla monumentala hus, bidrar med en nästan ödesmättad stämning som förstärks av att det förekommer ganska få statister i filmen. Det är liksom så tomt, fast på ett väldigt snyggt sätt, och det passar filmen väldigt bra.

På omslagets baksida står även att Isabelle Adjani, som spelar Anna, försökte begå självmord efter att ha sett sig själv i den färdiga filmen. Visst att hennes karaktär stundtals är riktigt obehaglig, men jag tycker hon istället borde varit mäkta stolt över sin prestation, för hon spelar fruktansvärt bra. Som bevis på det fick hon pris för bästa skådespelerska på bland annat filmfestivalen i Cannes. Respekt.

Även Sam Neill, känd från bland annat JURASSIC PARK, JAKTEN PÅ RÖD OKTOBER och IN THE MOUTH OF MADNESS, gör en riktigt bra skådespelarinsats som Mark.
På framsidan står även att filmen blev stympad med hela fyrtio(!) minuter i USA. Jag ser väl förvisso inte filmen med samma ögon som en kritisk klippare med censur som största glädje i livet, men jag kan ändå undra vad man klippte bort när det begav sig. Fyrtio minuter är ju ganska mycket. Förvisso finns det vissa scener jag kan tänka mig åkte bort, till exempel Anna’s sammanbrott i tunnelbanan, men de är ju bara några minuter långa var. Det obehagliga i filmen är ju själva känslan, så jag antar att man klippte bort så mycket för att förstöra just den känslan och därmed göra filmen till en själlös historia utan våld och obsceniteter. Men det är ju bara mina gissningar. Tur är iallafall att Studio S styr upp saker och ting och gör en kulturgärning genom att släppa en helt oklippt version av filmen.

Jag grämer mig lite över att jag inte upptäckt den här filmen förrän nu, för den är helt klart en av de bättre skräckfilmer jag sett i mina dagar. Att omslaget sedan är löjligt snyggt får ses som en bonus. Kolla upp!

 

3 saker jag lärt mig efter att ha sett POSSESSION:

 • Åk inte ifrån din familj för länge!
 • Ta ingenting för givet, allt kan hända!
 • Snoka inte för mycket bland andras saker!

 

3 saker att se fram emot i POSSESSION:

 • Annas scen i tunnelbanan!
 • Stämningen!
 • Riktigt bra underhållning!

 

En stämingsfull rysare som förtjänar din uppmärksamhet!

 

Ett STORT tack till Subdvd för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 2 / 5
HUMOR…..: 1 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 2 / 5
HANDLING..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

Possession

6 svar till “Possession”

 1. ska detta kallas en recension? det gläder mig att du gillar filmen, men vafan, filmen i sig eller dess teman berörs ju inte alls av recensionen. siten verkar förvisso inte särskilt seriös, men jag har blir upprörd när en av mina favoritfilmer behandlas såhär.

  ”sammanbrottet” i tunnelbanan är väl för övrigt ett missfall?

 2. Jean F: Detta är en blandning av recension / DVD profil. Det är inte jag som skrivit ”recensionen” utan min ”kollega” Björn, jag har bett Björn att läsa din kommentar.

  Jag är dock intresserad av varför du skriver att min sida inte verkar särskilt seriös, vad baserar du det på? Kom gärna med kreativ kritik så vi kan göra sidan bättre.

  MVH David Jacoby

 3. sidan i sig är det väl inga fel på, men skribenterna känns tämligen medelmåttiga. de gillar säkert film, men de är inte särskilt bra på att skriva helt enkelt.

  jo, det känns mer som dvd-profiler än recensioner. men det kanske är tanken…

 4. Vi söker faktiskt skribenter för att vi har för mycket film, och hinner helt enkelt inte riktigt med allt. Är du sugen på att recensera, och tror att du kan skriva bättre så är det väldigt intressant att ha med dig.
  Men du skall också veta att Swedish Gore Film Society är en ideell förening som består av folk som gillar skräckfilm, vi är inga experter, vi påstår inte att vi är experter utan vi gör detta för att vi älskar skräckfilm och vill gärna bjuda på våra recensioner.

  Det är nyttigt att höra både negativ och positiv kritik, men den här slags av kritik anser jag vara helt onödig och det gör juh bara att ingen vill ställa upp och skriva recenioner, så om du inte har någon kreativ kritik, eller kan erbjuda bättre recensioner så får du gärna hålla dina negativa åsikter för dig själv.

  MVH David Jacoby

 5. Jean F: det är väll inget missfall.. jag trodde också det men så såg jag att det rann blod från bakhuvudet… så hon har väll slagit sig antar jag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: