MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

Titel: MY NAME IS BRUCE
Genre: Skräck, Komedi
Regissör: Bruce Campbell
Skådespelare:

 • Bruce Campbell
 • Grace Thorsen
 • Taylor Sharpe
 • Ted Raimi
 • Ben L. McCain

Produktionsår: 2008
Förpackning: 1 DVD Keep Case
Speltid: 1 tim 20 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Finska
 • Norska

Tal: Engelska
Extramaterial:

 • Inget 😦

Distributör: Noble Entertainment
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 7350019708057
Skribent: Magnus Sellergren

 

 

HANDLING
I den lilla gruvstaden Gold Lick lyckas ett par tonåringar väcka liv i en gammal kinesisk demon vid namn Guan-Di som genast sätter igång att decimera invånarantalet med sitt svärd. Hundra år tidigare dog nämligen hundratals kinesiska gruvarbetare i en olycka och Guan-Di tänker inte vila förrän alla ättlingar till de skyldiga fått betala för denna oförrätt. Trist då att alla i Gold Lick är släkt med varandra. Den lite töntige tonåringen Jeff bestämmer sig att den ende man som vet hur man ska lösa situationen är hans största idol, Bruce Campbell, som sedan tidigt åttiotal slaktat diverse monster på duken så han beger sig helt enkelt till Hollywood och kidnappar honom. Vad Jeff inte riktigt förstått är att Bruce faktiskt bara är en skådespelare och vad Bruce inte förstår är att det inte är en filminspelning utan händer på riktigt…

 

AUDIO / VIDEO
Audio: Dolby Digital 5:1 samt DTS. Har svårt att säga mer, det är varken bu eller bä. Hyfsat bra utan några störande element men samtidigt inte en upplevelse som kommer blåsa ut ditt hemmabiosystem. Ljudet får medelbetyg. Soundtracket är snyggt hopsatt av Joe LeDuca som gjort musik till det mesta Raimi/Campbell gett sig på genom åren. Här bjuds bra, orkestral skräckfilmsmusik istället för tråkig dödsmetall. Stort plus!

Bild: Anamorfisk widescreen. Jag misstänker den filmats i Hi-Def men man lyckas ändå komma undan den typiska ”öststatsporrkänsla” man annars får i filmer med sådan här låg budget. Ett minus dock för de digitala effekter man lagt till i Guan-Dis scener som inte riktigt håller måttet. Detta är dock inget som stör upplevelsen om man inte är totalt teknikskadad. Betyget blir hyfsat.

 

EXTRAMATERIAL
Tyvärr inget extramaterial vilket är riktigt synd. Det var länge sedan Bruce var inblandad i en sån här kul produktion och jag hade gärna sett lite intervjuer och material från bakom scenerna. Vi får hoppas Noble Entertainment planerar en specialutgåva i framtiden och tar igen detta.

 

SAMMANFATTNING
Så. När jag fick veta denna film äntligen skulle släppas på DVD i Sverige slängde jag mig genast på datorn för att snabbt försöka säkra mig ett recensionsex. Jag bönade. Jag bad. Jag försökte leka ”fältexpert” genom att erkänna jag har en nästan tjugo år gammal utgåva av EVIL DEAD 2 på VHS från England som nu är så utsliten filmen är svartvit och man p.g.a. ett irriterande fladdrande aldrig ser mer än undre halvan av bilden ENBART för att visa hur lämpad jag var! Jag är – om något – ett enormt stort fan av Bruce Campbell i allmänhet och EVIL DEAD 2 i synnerhet. (Jämför den med all annan skräckfilm som producerades under 80-talet så förstår du varför.) Jag hade väntat nästan fem år på att få se denna film sedan den för första gången nämndes bland nyheterna på mannens egna hemsida. Jag följde utvecklingen på IMDB, har sökt på YouTube och övriga nätet efter intervjuer och trailers i jakt på nyheter om när, var och hur den kommer och kände en våg av oförklarlig lycka när den två år försenad äntligen ser dagens ljus!

Nu vet jag dock mycket väl hur farligt det kan vara med att ha för stora förhoppningar inför något. Jag minns hur grymt besviken jag blev av mannens förra, hajpade projekt BUBBA HO-TEP som på pappret såg helt briljant ut – Elvis Presley är inte död, han bytte bara identitet med en imitatör på 60-talet för att få en välbehövlig paus men imitatören dog och nu lever han på ett ålderdomshem med bland annat John F. Kennedy som inte bara är svart utan rullstolsbunden (lång historia) och de måste tillsammans bekämpa en uråldrig mumie som suger ut gamlingarnas själar – men i slutändan visade sig vara ett rätt mediokert sömnpiller som kanske bjöd på en eller två kul repliker. Denna gång skulle jag inte göra samma misstag! Jag undvek till och med min vanliga ritual att kolla upp reaktionerna på filmen som jag annars brukar göra när Chefen hör av sig med vad jag kan vänta mig med posten.
Nåväl. Filmen kommer och jag känner mig som ett barn på Julafton. Bara det är en rätt konstig känsla för en trettiofemårig man (”Gode Gud är jag en så stor nörd?”). Det blir bättre. Efter den lite lökiga inledningsscenen som nästan grusade allt mitt hopp kunde jag andas ut. Någon sekund senare skrattar jag. Mannen man vill se i en film med en sån här titel dyker upp och gör på bara några minuter skoj över b-filmer, b-filmsrepliker, b-filmsskådisar och inte minst, sig själv. Filmen rullar på och jag kommer på mig att sitta med ett stort, nördigt jätteflin och bara väntar på vad som ska komma härnäst. Mannen är underbar som sig själv. Eller rättare sagt, i den parodi av en stereotypisk b-filmsskådis han säkert anklagats för att vara. Han är bitter och försupen, fast i en skilsmässa med en fru som vänstrar med hans agent medan han själv kämpar sig igenom den ena usla filmproduktionen efter den andra. Enda gången han nämns i media är under rubriker som ”Vad hände med dom sedan?” På nätterna super han sig full tillsammans med sin hund i den nedgångna husvagn han kallar hem. Jobberbjudandena fyller inte hans brevlåda fullt lika mycket som den billiga pornografi han prenumererar på. Jag kommer faktiskt att tänka på Woody Harrelsons hysteriskt roliga förlorare i kingpin, en utav mina favoritkomedier och det enda man faktiskt kan önska var att de gått hela vägen ut, låtit Bruce vara tunnhårig med usel tupé och slängt in en färsk blåklocka under ena ögat så hade hans karaktär varit perfekt!
Man vet filmbranschen är i kris när man halvvägs genom en trekronors independentfilm tittar sig omkring och undrar om man verkligen får ha så här kul? Med dagen McDonaldsmentalitet – ”vi hörde du gillade cheeseburgare så vad sägs om 6 miljoner stycken på raken?” – där säkra kort och ”mer av samma du fått förut” gäller så är det sällan man blir överraskad och ännu mindre positivt sådant! Hollywood – och även den Svenska filmbranschen – har ju kloggats igen av människor som inte kan skilja underhållning från en postlåda vilket ger just, öh, gul och fyrkantig underhållning så hur lyckades den här slinka igenom nätet? Det finns ju gränsvakter nuförtiden som garanterar att allt är precis lagom roligt och anpassat till dumma människor som inte har i en biograf att göra till att börja med! För MY NAME IS BRUCE är just det. Kul! Den är ironisk och självdistanserad. Den är inte det minsta rädd att driva med sig själv eller genren och absolut inte huvudrollsinnehavaren. Jag skulle vilja se Bruce Willis eller Tom Cruise göra detta! Spelar roll att det är B! Självklart är det B för det var liksom meningen! Men det är bra sådan som dessutom inte bara är fullt medveten om det utan även höjer det till skyarna och hyllar det för var det är. Inte en sekund går förbi utan att man väntar sig samtliga skådespelare plötsligt stannar upp, vänder sig mot kameran och blinkar åt tittaren. Sådant kräver en intelligens svartklädda miffon som gör fyratimmarsfilmer om hur de fortfarande inte riktigt fått in hela skoknytningsgrejen vid tjugosju års ålder ofta påstår de har men väldigt sällan kommer i närheten av. Och detta på ynkliga sjuttiofem minuter. Som jag älskade varenda minut av!

Nog med en fanatikers yrande, finns det något att klaga på då? Man kan inte göra en recension utifrån ett fans synvinkel utan får väl någonstans vidhålla en hyfsat opartisk syn för att göra materialet rättvisa. Svaret är självklart!

 • De yngre skådespelarna håller inte måttet vilket får en att verkligen sakna de dagar då tunnhåriga trettio-nånting hade roller i Fredag den 13:e, för även om man inte köpte de var så gamla som utgavs så kunde de faktiskt agera!
 • Konceptet är ju inte särskilt nytt, mig veterligen så användes det redan på 80-talet i komedin Tres Amigos med bl.a. Martin Short, Steve Martin och Chevy Chase. Fast den hade inga splattereffekter.
 • Jag saknade verkligen Sam Raimis vilda kameraåkningar som hade lyft denna film till oanade höjder, för att inte tala om ett intensivare tempo som gett den ett schvung man saknade i vissa scener. (Men han var säkert upptagen med ett projekt som ännu en gång kommer låta världen få se den lilla människans kamp mot CGI-effekter.)
 • Även om jag gillar kroppsdelar som flyger över bildrutan i ljusets hastighet lika mycket som nästa människa så började jag längta efter variation efter den femte halshuggningen.
 • Slutscenen kanske får några billiga poäng hos navelskådande kritiker för sin meta-approach men jag tyckte den faktiskt var rätt trist.
 • Om man aldrig hört talas om Bruce Campbell eller hans filmkarriär, vilket det säkert finns några där ute som gör, så kommer man garanterat missa en hel del sköna skämt och referenser under filmens gång. Men då är din själ inte värd att rädda och du har ingenting på denna sida att göra…

 

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett MY NAME IS BRUCE:

 • Vissa kidnappningar har en behjärtansvärd anledning!
 • Undvik att tvätta håret med propplösare om du kan!
 • Att vilt fly skrikande från en skrämmande situation (helst som en liten flicka) är absolut inte opassande för en vuxen man!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Bruce Campbell!
 • Bruce Campbell!
 • Bruce Campbell!

 

”Tagline: Bättre fly än illa agera!”

 

Ett STORT tack till Noble Entertainment för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 3+ / 5
HUMOR…..: 4 / 5
SEX…….: 1 / 5
SPÄNNING..: 1 / 5
VÅLD……: 3+ / 5
STORY…..: 3 / 5

 

 

SCREENSHOTS

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

MY NAME IS BRUCE

5 svar till “MY NAME IS BRUCE”

 1. Bara av att från screenshotsen se minspelet på mänskan så ser man ju att det här är en helt fantastisk film.
  När man läser recensionen blir man dock rätt… förvirrad. Är det verkligen en recension? Hade gärna fått veta lite mer om själva recensionsexet än om dina förväntningar på filmen (och alla andra filmer), även om det onekligen var underhållande kuriosa. 🙂

 2. Hej Tova!
  Recensionsexet jag fick var inte mycket mer än filmen plus den torftiga menyn och även om jag kan slänga med orden är jag inte en trollkarl. Jag tycker utgåvan är okej men jämfört med den Engelska på Anchor Bay (proppfull av bonusmaterial) så lämnar den en del att önska vilket ledde till mitt val av lite annorlunda fokus.

  Din förvirring förstår jag däremot inte. Jag älskade filmen, gjorde inga som helst försök att dölja det och tror bestämt övriga fans av The Bruce kommer göra samma. Om du syftar på det sista stycket var det något jag la till efter spenderat övriga tre med att dregla över filmen, skådisen etc. så en illusion av min opartiskhet åtminstone kunde upprätthållas 😉

  Med vänlig hälsning,

  Magnus Sellergren

 3. Jag måste se denna och jag håller med fullständigt, Bruce Cambell är så jävla bra.
  Men ack så fel du har om Buba Ho-Tep den är ju så jäkla skön =D
  Vill du bli besviken på en Bruce-film ta o se Alien Apocalypse istället. Filmen är så pinsamt dåligt att det är skrämmande. Filmens enda höjdpunkt (och bra agerande skådespelare) är just Bruce Campbell….

 4. Filip, jag ska försöka lägga vantarna på ”Alien Apocalypse” inom den snaraste framtiden. När det gäller just Bubba Ho-Tep så är det absolut inget fel på den. Om man gillar snack, snack, snack. Vad som hände när den kom ut var att jag precis som inför ”…Bruce” jobbade upp mig när jag läste synopsis på filmen och förväntade mig ”Evil Dead II” fast med Kungen i huvudrollen, vilket jag erkänner var ett misstag. Och vad jag sedan såg kunde ju inte alls leverera de förväntningar jag hade. Den kunde blivit så mycket mer…

 5. För det första heter jag Tove och för det andra så var det mindre en recension och mer, tja, fanmail, jag vet inte? Men jag delar också förtjusningen över BRUCE – jag har dock hört så olika åsikter om filmen att jag skulle vilja ha lite mer matnyttig fakta, helt enkelt.
  Bättre sent än aldrig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: