DARK WATER (remake)

DARK WATER

Titel: DARK WATER
Genre: Skräck, Rysare, Thriller
Regissör: Walter Salles
Skådespelare:

 • Jennifer Connelly
 • Johm C. Reilly
 • Tim Roth
 • Dougray Scott
 • Pete Postlewhaite
 • Camryn Manheim

Produktionsår: 2005
Förpackning: 1 DVD Disc Keep Case
Speltid: 1 tim 40 minuter
Textning:

 • Svenska
 • Engelska
 • Isländska
 • Danska
 • Norska
 • Spanska
 • Finska
 • Portugisiska

Tal: Engelska, Spanska
Extramaterial:

 • The making, Stories of DARK WATER
 • The sound of terror
 • Extraordinary ensemble
 • Analyzing dark water sequences
 • Interactive bathroom scene

Distributör: Buena Vista Home Entertainment, Inc.
Butik: Darkdisc
UPC-kod: 8717418065911
Skribent: AnnaMaria Deubler

 

 

HANDLING
Dahlia Williams man träffar en ny kvinna och skilsmässan är ett faktum. Nu blir Dahlia tvungen att söka en ny bostad för sig själv och Cecilia, deras dotter. Dahlia hittar en lägenhet långt från stan, men den är billig och det ligger en bra skola i närheten. Dahlia lyckas också hitta ett jobb. Allt verkar ordna sig till det bättre. Men det är något som inte stämmer i huset de flyttat till. Det droppar vatten överallt och en fuktskada i taket vägrar låta sig bli lagat. Dahlia hör ljud från lägenheten ovanför och Cecilia pratar med en flicka som säger att hon bor där, men hyresvärden säger att de flyttat. Dessa märkliga och ofta förekommande händelser, mardrömmar och smärtsamma migränanfall gör Dahlia labil. Kyle, ex-mannen vill ha vårdnaden om ”Ceci”, och det är det just dessa händelser han hotar att använda mot Dahlia. Vad är det som händer i huset, varför hörs ljudet av springande barn när ingen bor där, varför återkommer läckan i taket trots att rören byts ut? Är Cecilias låtsaskompis verkligen på låtsas och var kommer den lilla rosa ryggsäcken ifrån?

 

AUDIO / VIDEO
Den rent tekniska informationen är att ljudet på filmen är Dolby digital 5.1 ljud. Med andra ord, skitbra ljud. Upplevelsemässigt är det en rätt trevlig ljudmatta som rullas ut för åskådaren. De har verkligen tänkt till i produktionen vad gäller effektfulla ljud. Man inte bara ser vad karaktärerna känner, man hör det också. Trots många biljud, bla allt vatten som droppar, som skulle kunna störa dialogen har man inga som helst problem att höra minsta viskning. Ist blir det effektfullt och bidrar lite till kuslighetskänslan. Det kan man också få sig till livs i extramaterialet, där ett särskilt litet stycke ägnats åt bara förklaringar runt ljudet och ljudeffekterna. Vad gäller formatet på filmen kan jag också här informera rent tekniskt att bilden är i anamorfisk 16:9. Egentligen inte mycket att nämna om kvalitet, det är glasklar bild…med andra ord, skitbra!

 

EXTRAMATERIAL
Det är ett digert extramaterial tillhörande den här filmen. Men även om det är ett bra extramaterial så känner jag en viss besvikelse när jag tittar på det. Mest på grund av det första avsnittet i extramnaterialet.

The making, stories of DARK WATER
Här pratar och pratar alla inblandade om filmen som om det vore deras egen skapelse. Endast ynka två gånger nämns originalmanuset!! Det är smått irriterande att lyssna till alla plattityder och det gör att besvikelsen stiger lite till. Det pratas också vitt och brett om hur de inte ville göra ”ännu en” skräckfilm med ”hoppa till” effekter, utan en psykologisk thriller. Visst, det är en härlig smygande skrämselkänsla i filmen, men visst tusan är det en skräckis! För övrigt en ganska intressant del.

The sound of terror
Här beskriver ljudkillarna hur de tänkt att ljudet skall manipulera tittarna att känna och uppleva vad som händer i filmen. Det här avsnittet i extramaterialet är riktigt intressant och jag lär mig en hel del hur man kan få tittaren att uppleva en filmsekvens på olika sätt beroende på vad man väljer för bakgrundsljud.

Extraordinary ensemble
Är ett skrytavsnitt, med all rätta. För det är en lång rad riktigt bra skådisar med i den här filmen.

Deleted scenes
Två borttagna scener är med i detta avsnitt. Intressant nog har de plockat bort en scen som känns ganska viktig för filmen, i alla fall som jag ser det. Den andra känns inte lika viktig så den kan man både ha och mista.

Analyzing Dark water sequences Ja, som titeln på det här avsnittet avslöjar så är det analyser på olika sekvenser i filmen. Småintressant, men ändå ganska självklara analyser. En sak är riktigt märklig. De analyserar en scen som de kallar ”Wall of water”, de höjer den scenen till skyarna och orerar om hur den bara MÅSTE vara med, men bara en bråkdel av just den scenen är med i filmen.

Interactive bathroomscene
I det är avsnittet kan du hoppa lite mellan olika ljud under badrumsscenen. Eller se scenen med kommentatorspår.

Det finns ytterligare en liten bonus i extrametrialet som inte står med på fodralet. En alternativ scen som dess värre inte blev med i filmen. Synd för det är en otroligt effektfull scen.

 

SAMMANFATTNING
Det är alltid spännande att se en remake. Men i vissa fall kan det bli en besvikelse. I det här fallet är inte direkt det som inträffar, men dock en ganska ljum känsla innfinner sig. Filmen är riktigt bra, det är det inget snack om. Men eftersom jag sett den japanska originalfilmen, så har den amerikanska versionen svårt att nå upp till samma standard. Några saker jag direkt reagerar på, är att i den amerikanska Dark water så är det en otroligt dyster stämning, det är mörkt och i stort sett bara gråbruna toner. I den japanska är det mer färger och det gör inte filmen ett dugg sämre. I originalet är allting mer subtilt, vilket jag personligen gillar, det är mycket mer av psykologisk skräck för mig än att få allt rakt i flabbet. Att inte veta direkt, att hjärnan får arbeta och samtidigt sitta i spänd förväntan på vad som skall hända härnäst, att spänningen byggs upp bit för bit, är mer kittlande för skräcknerven tycker jag. . Däremot har det valt att göra rollinnehavarna lite mer komplexa, vilket bara är bra eftersom det lyfter filmen en bra bit. Det är väl egentligen inte så konstigt eftersom japanska filmer ofta inte bjuder på så värst mångfasetterade rollkaraktärer i någon film jag har sett.

Amerikanarna är väl helt enkelt bättre på djupet i en karaktär. Med det sagt vill jag slå några slag för rollprestationerna i denna film. Vi kan börja med Jennifer Connelly som spelar Dahlia Williams. Med risk för att upprepa det som sägs i skrytavsnittet i extramaterialet, hon ÄR en riktigt bra skådis och hon har en stor förmåga att agera med sina ögon, man ser direkt vad hon känner och vill förmedla, bara genom sina ögon. I min värld är det en kvalitet som slår högt . Som amatörskådis suger jag upp tips, och knep om agerande, som en svamp. Jag anser att man kan lära sig mycket bara av att se på hur olika skådespelare agerar. Jennifer Connelly har, mer än hennes ögon, ett uttrycksfullt agerande. För att nämna några exempel kommer väl de flesta ihåg, kanske speciellt killar som säkert förälskade sig i henne då, LABYRINT. Vidare har hennes skådespelande kunnat avnjutas i filmer som PHENOMENA, HOUSE OF SAND AND FOG och BLOOD DIAMOND. Hennes samspel med lilla Cecilia (spelad av Ariel Gade som trots sina 12 år har en imponerande meritlista) är övertygande och ibland rörande. Kanske beror det på att Jennifer själv har en lång och gedigen bakgrund som barnskådis. Ariel Gade är ett fantastiskt litet barn, 8 år gammal (när filmen spelades in), besitter hon mer talang än många andra bra mycket äldre skådisar ryms med på sin lilltånagel. Listan på bra skådisar i den här filmen är som sagt lång, John C. Reilly, Tim Roth, Dougray Scott och Pete Postlewhaite gör alla mycket bra ifrån sig i filmen. John C. Reilly är ju en person man kanske mest förknippar med komedi, och även i denna film är hans karaktär lutad åt det komiska hållet.

På något konstigt sätt funkar det ändå väldigt bra och stör inte intensiteten i filmen märkvärt. De sägs någonstans i extramaterialet att Pete Postelwhaite har ett av de mest uttrycksfulla ansikten i branschen och jag tenderar att hålla med. Han roll i Dark water är inte speciellt stor, men han tar ändå stor plats genom att bara finnas med i bild. En sista sak jag vill jämföra och betygsätta är slutet. I originalet får man inte veta, iaf inte utsagt, vad det är som händer i slutscenerna. I den amerikanska får man det skrivet på näsan. Men just när det gäller slutscenerna så föredrar jag ändå den amerikanska versionen.

 

Tre saker jag lärt mig efter att ha sett DARK WATER:

 • I vissa delar av New York regnar det konstant!
 • Att aldrig dricka vatten som kommer från cistern på taket, man vet inte när den blev rengjord sist eller vad som ligger i den!
 • Jag aktar mig noga att åka hiss om det är blöta fläckar i den!

 

Tre saker att se fram emot i filmen

 • Mycket bra skådespeleri av en 8-årig flicka!
 • Mycket bra rollbesättning i övrigt!
 • Snyggt ljud och foto!

 

”Vatten, vatten inte vanligt vatten”

 

Ett STORT tack till Disney för recensionmaterialet!

 

 

GORE……: 0 / 5
HUMOR…..: 3 / 5
SEX…….: 0 / 5
SPÄNNING..: 4 / 5
VÅLD……: 2 / 5
STORY…..: 4 / 5

 

 

SCREENSHOTS
DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

DARK WATER

Ett svar till “DARK WATER (remake)”

 1. Bra recension! Dock så tycker jag att redan originalet inte är någon höjdare, och det är synd när de har så pass välmeriterade skådespelare att de inte vågar göra filmen ilite otäckare! Att de sedan glömde att ta med den otäckaste scenen i originalet till denna remake tycker jag är ett misstag. Synd att filmen inte är lika bra som dina screenshots från den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: